ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αναφέρει ότι ρωσικά αεροσκάφη δεν παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Τουρκίας
© Sputnik/Dmitry Vinogradov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αναφέρει ότι ρωσικά αεροσκάφη δεν παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Τουρκίας

Καμιά παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου δεν υπήρξε από τα ρωσικά αεροσκάφη που επιχειρούν στη Συρία, ανέφερε το Σάββατο ο επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας υποστράτηγος Ίγκορ Κονασένκοφ. Όπως πρόσθεσε, «οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς για δήθεν παραβίαση από ρωσικό αεροσκάφος Su-34 του εναέριου χώρου, είναι αβάσιμη προπαγάνδα».

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι τούρκοι ειδικοί της αεράμυνας γνωρίζουν ότι τα ραντάρ που ελέγχουν τον εναέριο χώρο μπορούν να καταγράψουν μόνο το ύψος, την πορεία και την ταχύτητα ενός αεροσκάφους. Επομένως, «κανένα ραντάρ δεν είναι σε θέση να εξακριβώσει τον τύπο και την εθνικότητα ενός αεροσκάφους, αν δηλαδή αυτό ανήκει στη Ρωσία ή στον λεγόμενο συνασπισμό κατά του ISIS υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Αυτό είναι δυνατό, μόνο διαμέσου της οπτικής επαφής με το άλλο αεροσκάφος, η οποία δεν υπήρξε», σημείωσε.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αναφέρει ότι αεροσκάφος Su-34 των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων της Ρωσίας παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου στις 11.46 (12.46 ώρα Μόσχας). Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, η υποτιθέμενη παραβίαση του εναέριου χώρου του κράτους σημειώθηκε στην περιοχή ανάμεσα στις πόλεις Μάρε και Ντζαραμπλούς, τις οποίες τα μέλη του συνασπισμού προσπαθούν να εκκαθαρίσουν από τους μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Πρόκειται για μια περιοχή —ανέφερε ο Νταβούτογλου- στην οποία οι μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού σημειώνουν επιτυχίες κατά του ΙΚ και όπου αυτοί υποστηρίζονται από τις συμμαχικές δυνάμεις. Η παρουσία της Ρωσίας εκεί προκαλεί κινδύνους, αλλά αυτή προσπαθεί να δείξει την επιρροή της σε ολόκληρο τον εναέριο χώρο της Συρίας».

Το Πεντάγωνο επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας για δήθεν παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος, με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας να καλεί ταυτόχρονα τη Ρωσία και την Τουρκία να διεξάγουν διαπραγματεύσεις και λάβουν μέτρα για αποσόβηση της κλιμάκωσης, δήλωσε στο RIA Novosti από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Μαρκ Ράιτ.

Πηγή: www.ria.ru