ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λαβρόφ:Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών δεν είχε εκφράσει παράπονα σχετικά με τις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία
© Sputnik/Ramil Sitdikov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαβρόφ:Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών δεν είχε εκφράσει παράπονα σχετικά με τις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία

Ο επικεφαλής του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Φιλίπ Χάμοντ, δεν είχε εκφράσει, στο παρελθόν, κανένα αίτημα σχετικά με τις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σχολιάζοντας δήλωση των βρετανών συναδέλφων του.
"Σε γενικές γραμμές, απευθύνει έκκληση για συνεργασία", δήλωσε ο Λαβρόφ.

Στις 2 Φεβρουαρίου, ο Φιλίπ Χάμοντ δήλωσε ότι η Ρωσία εμποδίζει την επίλυση της κατάστασης στη Συρία και ενισχύει τη θέση ενός «ισλαμικού κράτους" (μια οργάνωση που έχει απαγορευθεί στη Ρωσία). Σύμφωνα με τον Χάμοντ, οι ενέργειες της Ρωσίας επιδεινώνουν το πρόβλημα με τους πρόσφυγες. "Οι Ρώσοι προτείνουν, είπε ο Χάμοντ, να μιλήσουμε, και στη συνέχεια μιλούν και μιλούν. Το θέμα είναι οτι ενόσω συνομιλούν, καταφέρνουν χτυπήματα και υποστηρίζουν τον Ασαντ", δήλωσε ο βρετανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Ρόιτερ.

Απαντώντας στην ερώτηση, τίνος βοήθεια είναι αποτελεσματική για την Συρία-του Ιράν ή της Ρωσίας, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, είπε: "Δεν νομίζω ότι κάποιο από αυτά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στην ειρηνευτική διαδικασία.Ρώσοι και Ιρανοί, πρόσθεσε, συνεργάζονται στενά με το συριακό καθεστώς, οι Ιρανοί όπως και οι Ρώσοι είναι αδιάλλακτοι στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους".

Από την πλευρά του, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεγκέϊ Λαβρόφ, υπογράμμισε οτι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, οτι οι ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων αεροδιαστημικής στη Συρία δεν συμβάλουν στη διευθέτηση του προβλήματος. "Οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις δραστηριοποιούνται αποτελεσματικά στον εναέριο χώρο της Συρίας μαζί με την Πολεμική Αεροπορία της Συρίας, αντιμετωπίζουν τα θέματα που τίθενται στην διεθνή κοινότητα", είπε ο Λαβρόφ

Σημείωσε, επίσης, ότι η Δύση τακτικά και λανθασμένα κατηγορεί τη Ρωσία, οτι δεν βομβαρδίζει μόνο τρομοκρατικούς στόχους, αλλά και θέσεις της λεγόμενης μετριοπαθούς αντιπολίτευσης. "Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές τις δηλώσεις. Αυτό ισχύει όχι μόνο για το θέμα της Συρίας, αλλά και για άλλα πιεστικά ζητήματα της παγκόσμιας πολιτικής". "Οι δυτικοί εταίροι μας προτιμούν να τα σχολιάζουν με τέτοιον τρόπο, για να μην δει κανείς αυτά τα γεγονότα, διότι τα πραγματικά περιστατικά, μακροπρόθεσμα δεν μπορεί κανείς να δείξει", κατέληξε ο ρώσος αξιωματούχος.

Πηγή: www.ria.ru