ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Τουρκία και η Ρωσία δεν μοιράστηκαν τους «ανοιχτούς Ουρανούς»
© Sputnik/Dmitriy Vinogradov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Τουρκία και η Ρωσία δεν μοιράστηκαν τους «ανοιχτούς Ουρανούς»

Από 1-5 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της συμφωνίας «Ανοιχτοί Ουρανοί», είχε προγραμματισθεί πτήση ομάδας Ρώσων παρατηρητών στον εναέριο τουρκικό χώρο. Μετά την άφιξη της ρωσικής αποστολής στην Τουρκία και την κοινοποιήση του σχεδίου πτήσης, οι Τούρκοι στρατιωτικοί αρνήθηκαν την πραγματοποίηση της πτήσης, επικαλούμενοι την υπόδειξη του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Το συμβάν φυσικά είναι απαράδεκτο, επειδή μέχρι σήμερα η Συμφωνία ‘Ανοιχτοί Ουρανοί' συνιστά έναν από τους ελάχιστους μηχανισμούς που εξακολουθούν να ισχύουν στον πανευρωπαϊκό χώρο. Επιπλέον, η συμφωνία αυτή είναι ενεργή και παρέχει τη δυνατότητα να υπάρχει αξιόπιστη πληροφόρηση για τις πρωτοβουλίες που παίρνει ή δεν παίρνει το ένα ή το άλλο κράτος» δήλωσε υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. 

Οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι «πριν από ένα χρόνο, όταν οι δικοί μας δυτικοί εταίροι επιδίωκαν να κατηγορήσουν τη Ρωσία, ότι αναπτύσσουμε κάποια μυστική δραστηριότητα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, οι πτήσεις συγκεκριμένα των αεροσκαφών των νατοϊκών χωρών, στο πλαίσιο της Συμφωνίας ‘Ανοιχτοί Ουρανοί', ήταν που διέψευσαν πλήρως όλες εκείνες τις επινοήσεις».

«Στην προκειμένη περίπτωση δεν χρειάζεται να προσπαθήσει να διαλευκάνει κανείς κάποιο μυστήριο. Αυτό είναι εντελώς προφανές γεγονός. Εάν δεν σου επιτρέπουν να πετάξεις εκεί, σημαίνει ότι έχεις κάτι να κρύψεις. Έχεις να κρύψεις όχι μόνο από εμάς, έχεις να κρύψεις από τη διεθνή κοινή γνώμη. Αυτό επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά εκείνες τις ανησυχίες, τις οποίες η ρωσική πλευρά επανειλημμένα έχει διατυπώσει, σχετικά με τη χρήση της τουρκο-συριακής μεθορίου, με σκοπό την υποστήριξη των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους» δήλωσε υψηλόβαθμη πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Τουρκία προέβαλλε ως επίσημη αιτιολογία της άρνησης της, την αδυναμία να συμφωνήσουν σε ό,τι αφορά την πορεία πτήσης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς δήλωσε τα εξής: «Οι πτήσεις παρατήρησης εκτελούνται όταν και οι δύο πλευρές επιτυγχάνουν συμφωνία ως προς το σχέδιο πτήσης. Στην περίπτωση της πτήσης παρατήρησης που αιτήθηκε η Ρωσική Ομοσπονδία για το διάστημα 2-5 Φεβρουαρίου του 2016, οι πλευρές δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία ως προς την πορεία πτήσης και κατ' αυτόν τον τρόπο η πτήση δεν πραγματοποιήθηκε».

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Συμβουλίου Ομοσπονδίας, Κοντσταντίν Κόσατσεφ δήλωσε ότι η άρνηση αυτή συνιστά προφανή παραβίαση από μέρους της Τουρκίας των διεθνών της δεσμεύσεων ως προς τη Συμφωνία «Ανοιχτοί Ουρανοί».

Πηγή: www.ria.ru