ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επείγουσα ανάγκη η αντιμετώπιση του Προσφυγικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο
© ΑΠΕ-ΜΠΕ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επείγουσα ανάγκη η αντιμετώπιση του Προσφυγικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο

του Σωτήρη Σιδέρη, δημοσιογράφου

Το προσφυγικό πρόβλημα κλονίζει και κυβερνήσεις και το θεσμικό οικοδόμημα της Ευρωπαικής Ένωσης που βιώνει ήδη έναν έντονο πολιτικό διχασμό.

Κέντρα υποδοχής και μετεγκατάστασης προσφύγων στην Ελλάδα

Λίγες χώρες, με πρώτη τη Γερμανία που έχει ανάγκη από φθηνά εργατικά χέρια, αλλά και για ανθρωπιστικούς λόγους συμφώνησαν να δεχθούν ικανό αριθμό προσφύγων και μεταναστών. Όμως, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, διαφώνησαν ριζικά με την πολιτική αυτή, δεν δέχονται ούτε έναν ελάχιστο αριθμό, έχουν αυτοεξαιρεθεί από την συμφωνία μετεγκατάστασης και ζητούν να σφραγιστούν τα σύνορα.

Παράλληλα το στόχαστρο της Σλοβενίας, της Σλοβακίας, της Τσεχίας, αλλά και κυβερνητικών αξιωματούχων της Ολλανδίας, της Γερμανίας, του Βελγίου ακόμη και αξιωματούχων της ΕΕ βρίσκεται η Ελλάδα από την οποία ζητούν καλύτερη φύλαξη των συνόρων και την απειλούν με έξοδο από την Συνθήκη Σένγκεν, κάτι που νομικά δεν μπορεί να γίνει. Η πίεση προς τις κυβερνήσεις είναι τεράστια με κορυφαία παράδειγμα την Άγκελα Μέρκελ που δέχεται τα ισχυρότερα πυρά και πολλοί θεωρούν ότι το προσφυγικό θα είναι ο πολιτικός της θάνατος. Σε πολλές ακόμη χώρες είναι το κυρίαρχο ζήτημα, οι ακροδεξιές δυνάμεις ενισχύονται και η ΕΕ ήδη έχει χάσει μεγάλο κεφάλαιο του κύρους και της δημοκρατίας της.

Η Ελλάδα μέχρι την επόμενη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει παραδεχθεί τις ελλείψεις της Ελλάδας στο αρχικό στάδιο, ωστόσο έχει τονίσει ότι, δεν πρόκειται να απωθεί, δηλαδή να πνίγει ανθρώπους στο Αιγαίο. Ήδη τα περισσότερα προβλήματα έχουν διορθωθεί και ο Τσίπρας, επιρρίπτει ευθύνες στην ΕΕ για την δυστοκία στην ενίσχυση αυτής της συνεργασίας. Στην Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Φεβρουαρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ασκήσει έντονη κριτική στην ΕΕ διεκδικώντας μια συνολική πολιτική που να εφαρμόζεται από όλους.

Κανείς σοβαρός οργανισμός, από τον ΟΗΕ, από δεξαμενές σκέψης, από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις από εμπειρογνώμονες και ειδικούς, δεν πιστεύει ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί σύντομα. Όσο δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα, ακραία φτώχεια, πόλεμοι, κύματα προσφύγων και μεταναστών όχι μόνο δεν θα μειώνονται, αντίθετα θα αυξάνονται, γιατί σύντομα θα προστεθούν και οι μετανάστες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Η ΕΕ αποφάσισε μια πολύ χαλαρή συμφωνία με την Άγκυρα προσφέροντάς της 3 δις ευρώ για να αντιμετωπίσει το κόστος της φιλοξενίας περίπου 2 εκ. Σύρων και να σταματήσει τις ροές προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, χωρίς μέχρι τώρα η Τουρκία να ανταποκρίνεται.

Πλέον το πρόβλημα είναι πιο μεγάλο απ΄ότι πριν μερικούς μήνες. Είναι ανθρωπιστικό, είναι κοινωνικό, είτε πολιτικό είναι οικονομικό. Η Ελλάδα ελπίζει ότι κάποια στιγμή η πολιτική της στο μεταναστευτικό θα οδηγήσει σε νέες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και σε αναθεώρηση του Μνημονίου ώστε να αναπνεύσει οικονομικά. Προς το παρόν όμως θα πρέπει να αντιμετωπίσει την μυωπική πολιτική των ακραίων της ΕΕ που θέλουν να εγκλωβίσουν στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες, κάτι που αξιωματούχοι του ΟΗΕ θεωρούν ψευδολύση γιατί όσοι θέλουν να πάνε στην κεντρική Ευρώπη θα βρουν τρόπο να το κάνουν.

ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Επίσης, η ειδική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ θα κλονίσει το οικοδόμημα. Αν το δημοψήφισμα είναι αρνητικό και το Λονδίνο αποχωρήσει από την ΕΕ, είναι θέμα χρόνου η θεσμική κατάρρευση της ΕΕ. Κατά συνέπεια το προσφυγικό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως επείγουσα ανάγκη, γιατί όσο καθυστερεί τόσο ενισχύονται οι κραυγές, η ξενοφοβία, οι ρατσιστικές τάσεις, οι εντάσεις που απειλούν την συνοχή της ΕΕ.

Σε ένα τέτοιο σκηνικό θα επηρεαστούν η κοινωνική ειρήνη, η στρατηγική ασφάλειας και η δημοκρατία στην Ευρώπη. Επομένως η λήψη άμεσων αποφάσεων είναι πολιτικό καθήκον, αν η ΕΕ δεν θέλει να αποσυντεθεί.

*Τα κείμενα δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι της ιστοσελίδας.