ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο σύμβουλος του Χομεϊνί έφυγε από τη Ρωσία με εγγυήσεις στήριξης κοινών προγραμμάτων
© Sputnik/ Michael Klimentyev
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο σύμβουλος του Χομεϊνί έφυγε από τη Ρωσία με εγγυήσεις στήριξης κοινών προγραμμάτων

Το Ιράν και τη Ρωσία διακρίνει μεγάλη αποφασιστικότητα να αναπτύξουν τη συνεργασία τους στη Συρία, δήλωσε ο σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας για εξωτερικά θέματα, Αλί Ακμπάρ Βελαγιάτι. Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψής του στη Μόσχα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και άλλους ανώτερους αξιωματούχους.

Το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων ήταν το Ιράν να λάβει εγγυήσεις για τη στήριξη κοινών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευής της δεύτερης και της τρίτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέρ. Επίσης, με αίτημα της ιρανικής πλευράς, η Μόσχα συμφώνησε να αυξήσει τις προμήθειες όπλων προς το Ιράν.

Η συνάντηση με τον Πούτιν και η ένταξη στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Βελαγιάτι αρχικά δεν περιελάμβανε επαφές με την ανώτατη ρωσική ηγεσία. Όπως ανέφερε στο RIA Novosti η πρεσβεία του Ιράν στη Μόσχα, επρόκειτο να συναντηθεί δυο φορές με τον σύμβουλο του Ρώσου προέδρου για το θέμα της Συρίας Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ, με τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πάτρουσεφ και με τον σύμβουλο του προέδρου επί εξωτερικών θεμάτων Γιούρι Ουσακόφ. Αργότερα προστέθηκε και η συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ενώ στη συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα των συναντήσεων, ο σύμβουλος του Ιρανού ηγέτη αποκάλυψε τη σημαντικότερη συνάντηση που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του και η οποία ως το τέλος είχε παραμείνει μυστική, αυτή με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η ένταξη του Ιράν στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO). Όπως δήλωσε ο Βελαγιάτι, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη συνάντησή τους, τόνισε ότι η Ρωσία στηρίζει την πλήρη ένταξη του Ιράν στον Οργανισμό. Ο SCO, ανέφερε ο Ιρανός αξιωματούχος, είναι ξεκάθαρο ότι έχει πολλές προοπτικές, ενώ δεν αποτελεί ένα στρατιωτικό οργανισμό, και αυτό που μπορεί να προσφέρει είναι οικονομική, περιφερειακή και πολιτική συνεργασία, μια ένωση των δυνάμεων των χωρών της Ασίας, η οποία θα θέσει φραγμούς στην επεκτατική πολιτική των ΗΠΑ και των εταίρων τους.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε στο RIA Novosti ότι η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε, χωρίς να διευκρινίσει ποια θέματα συζητήθηκαν μεταξύ Πούτιν και Βελαγιάτι.

Συμβόλαια αξίας 40 δισ. δολαρίων

Ρωσία και Ιράν μονόγραψαν συμφωνίες ύψους 40 δισ. δολαρίων, μεταξύ άλλων και στον τομέα της κατασκευής πυρηνικού σταθμού, δήλωσε ο Βελαγιάτι. Σύμφωνα με αυτόν, είχαν προηγηθεί τους τελευταίους μήνες αρκετές επισκέψεις εκπροσώπων διάφορων υπουργείων και υπηρεσιών με σκοπό την προετοιμασία αυτών των συμφωνιών και πλέον Ιράν και Ρωσία είναι έτοιμες για την υλοποίησή τους. Αυτό που απομένει, είναι να εξασφαλιστούν οι πιστώσεις και η χρηματοδότηση από την πλευρά της Ρωσίας και στη συνάντηση με τον Πούτιν οι Ιρανοί έλαβαν τις διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα γίνει, πραγματοποιώντας κατ' αυτόν τον τρόπο και οι δύο χώρες πολύ σημαντικά βήματα συνεργασίας.

Σύμφωνα με τον Ιρανό σύμβουλο, τα συμβόλαια αφορούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα την κατασκευή της δεύτερης και της τρίτης κατά σειρά μονάδας του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Μπουσέρ, τη δημιουργία θερμικών σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου.

«Όλα αυτά τα προγράμματα σχετίζονται με υποδομές και η Ρωσία απέδειξε ότι είναι μια χώρα που μπορεί να φέρει εις πέρας έργα ανάπτυξης και υλοποίησης στον τομέα αυτό. Οι Ιρανοί συνάδελφοι χαιρετίζουν τη συνεργασία με τους Ρώσους φίλους τους και είναι έτοιμοι να υλοποιήσουν μαζί τα συγκεκριμένα πολλά υποσχόμενα προγράμματα» δήλωσε ο Βελαγιάτι.

Συνεργασία Ιράν και Rosneft

Μια άλλη έκπληξη για τους δημοσιογράφους, ήταν η είδηση για τις επαφές του Βελαγιάτι με τον επικεφαλής της εταιρίας Rosneft, Ίγκορ Σέτσιν. Όπως είπε ο Ιρανός αξιωματούχος στη συνέντευξη Τύπου, «όταν συναντήθηκα με τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πάτρουσεφ, παρών στη συνάντηση ήταν και ο Ίγκορ Σέτσιν και πληροφορήσαμε ότι το Ιράν προτίθεται να πωλεί σε καθημερινή βάση στην εταιρεία αυτή τις ζητούμενες ποσότητες πετρελαίου. Είναι ένα θέμα που επίσης εξετάζεται. Η πώληση πετρελαίου στην εταιρία μπορεί ν' αποτελέσει μια πρόσθετη πηγή χρηματοδότησης των προγραμμάτων που έχουν μονογραφεί ή έχουν συναφθεί μεταξύ των χωρών μας».

Το Ιράν χαιρετίζει τη διεξαγωγή συνάντησης του OPEC

Ο σύμβουλος του Αγιατολάχ του Ιράν δήλωσε επίσης ότι η Τεχεράνη επικροτεί την πιθανή διεξαγωγή μιας έκτακτης συνόδου του Οργανισμού των Χωρών Εξαγωγέων Πετρελαίου με τις χώρες που δεν είναι μέλη του καρτέλ. Όπως είπε, είχαν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν ανάλογες συναντήσεις και αν αυτό συμβεί, θα πρόκειται για μια αληθινή ευλογία. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ορισμένες χώρες-μέλη του OPEC όμως δεν σκέπτονται τα δικά τους εθνικά συμφέροντα, παρά σκέπτονται περισσότερο αυτά των καταναλωτών χωρών, όπως οι ΗΠΑ, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της τιμής. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έρθει η μέρα που θα σκεφτούν το δικό τους λαό.

Η Βενεζουέλα είχε προτείνει προηγουμένως να πραγματοποιηθεί μια έκτακτη σύνοδος του OPEC το Φεβρουάριο, στην οποία θα συζητούνταν τα προβλήματα των χαμηλών τιμών του πετρελαίου. Την πρόταση είχαν υποστηρίξει η Αλγερία, η Νιγηρία και ο Ισημερινός. Ωστόσο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η σύνοδος χρειάζεται η συγκατάθεση των άλλων μελών του OPEC. Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ, στη συνάντησή του την περασμένη Δευτέρα με τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυχείων της Βενεζουέλας Εουλόχιο Ντελ Πίνο, συζήτησε τη δυνατότητα διαβουλεύσεων στο προσεχές μέλλον για το θέμα του πετρελαίου, μεταξύ των χωρών-μελών του OPEC και εκείνων που δεν είναι μέλη, και εξέφρασε την επιθυμία του να συμμετάσχει σε αυτές.

Ιράν και Ρωσία θα συνεχίσουν τη συνεργασία για τη Συρία

Ο Βελαγιάτι επισήμανε πως η ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης είναι αναγκαία «όχι μόνο για τα συμφέροντα των δυο πλευρών, αλλά για τα διεθνή», και αυτό αφορά και την κατάσταση στη Συρία. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το γεγονός ότι υπερασπιζόμαστε το λαό της Συρίας απέναντι στους τρομοκράτες και αυτούς που τους πατρονάρουν, η συνεργασία δηλαδή μεταξύ της Ρωσίας και μιας χώρας της δυτικής Ασίας για το ζήτημα αυτό, δεν έχει προηγούμενο».

Προσέθεσε ότι «σταδιακά η αμυντική και πολιτική ισορροπία βαίνει προς όφελος του Ιράν, της Ρωσίας, της Συρίας, του Ιράκ, του Λιβάνου και της περιοχής γενικότερα».

«Σήμερα —ανέφερε ακόμη ο Βελαγιάτι- έχουν σημειωθεί δυο σπουδαίες νίκες ανάμεσα στα σύνορα της Τουρκίας και στο Χαλέπι (πόλη). Οι νίκες αυτές επιτεύχθηκαν από την κυβέρνηση της Συρίας, το συριακό στρατό και την εθνική πολιτοφυλακή. Αυτό φυσικά θα έχει θετικό ρόλο στην τύχη του πολέμου, ο οποίος επιβλήθηκε στη Συρία». Παράλληλα, σημείωσε την αποφασιστικότητα της ηγεσίας του Ιράν και της Ρωσίας να συνεχίσουν τη συνεργασία τους στο θέμα της Συρίας.

Ο Βελαγιάτι υπογράμμισε ότι στις παρούσες συνθήκες η Τεχεράνη και η Μόσχα προτίθενται να αναπτύξουν τη συνεργασία τους στον αμυντικό τομέα. Ανέφερε ότι σύμφωνα με αυτά που γνωρίζει, το Ιράν σκοπεύει να αγοράσει περισσότερα όπλα από τη Ρωσία και πως η ρωσική κυβέρνηση επιθυμεί να ανταποκριθεί θετικά σε ανάλογα αιτήματα. Ωστόσο, αρνήθηκε να απαντήσει ευθέως σχετικά με το αν κατά τις συναντήσεις του στη Μόσχα με τη ρωσική ηγεσία συζητήθηκε το θέμα της προμήθειας του Ιράν με το αντιαεροπορικό/αντιβαλλιστικό σύστημα S-400.

Πηγή: www.ria.ru