ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πώς θα απαντήσει ο ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα  για το «λαμπερό αστέρι» στον «φωτεινό ουρανό»
© ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς θα απαντήσει ο ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα για το «λαμπερό αστέρι» στον «φωτεινό ουρανό»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεκλήθη εκτάκτως την Κυριακή με αφορμή τη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, καταδίκασε με ομόφωνη απόφασή του τις ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ και αποφάσισε τη λήψη νέων κυρώσεων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεκλήθη εκτάκτως την Κυριακή με αφορμή τη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, καταδίκασε με ομόφωνη απόφασή του τις ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ και αποφάσισε  τη λήψη νέων κυρώσεων.

Η Βόρεια Κορέα, από την πλευρά της, έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα εκτοξεύσει και άλλους τεχνητούς δορυφόρους, μετά τη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου που πραγματοποίησε την Κυριακή  στις 9.01 (3.31 ώρα Μόσχας)  από το κοσμοδρόμιο «Σοχέ» που βρίσκεται στη δυτική ακτή. Δέκα λεπτά αργότερα ο εν λόγω πύραυλος πέρασε  τον εναέριο χώρο της Οκινάβα. Δεν υπήρξαν αναφορές για καταστροφές ή ζημιές που να προκλήθηκαν στην Ιαπωνία. Από τον πύραυλο αποκολλήθηκαν τέσσερα τμήματα. Η Κεντρική Τηλεόραση της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε με τρόπο  θριαμβευτικό τη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου, που μετέφερε τον δορυφόρο «Κβανμιοσόν-4», ο οποίος θα παρατηρεί τη Γη από το διάστημα.

Εκτόξευση με φόντο τον γαλάζιο και φωτεινό ουρανό

Το κρατικό πρακτορείο εξερεύνησης του Διαστήματος  της Βόρειας Κορέας περιέγραψε τη συγκεκριμένη δοκιμή ως εξής: «Η γοητευτική τροχιά πτήσης του τεχνητού δορυφόρου, που κατασκευάσθηκε με γνώμονα την ιδεολογία Τσουτσχέ*  και εκτοξεύθηκε,  τις μέρες του Φλεβάρη, στον φωτεινό, γαλάζιο, εαρινό ουρανό, τη στιγμή που πλησιάζει η μεγαλειώδης γιορτή της ηλιόλουστης Κορέας-η Ημέρα του ανατέλλοντος άστρου(16 Φεβρουαρίου), συνιστά το πιο ανιδιοτελές  δώρο των επιστημόνων μας του διαστημικού κλάδου προς τον μεγάλο σύντροφο Κιμ Γιονγκ Ουν, προς το μεγάλο μας κόμμα, το κράτος και τον λαό».  

Τη στιγμή που όλες οι παγκόσμιες δυνάμεις δήλωναν ότι η Βόρεια Κορέα παραβίασε τις διεθνείς της δεσμεύσεις, χαρακτηρίζοντας επίσης τη δοκιμή ως απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια, στην Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωναν ότι «η πλήρης επιτυχία που σημειώθηκε στην εκτόξευση του τεχνητού δορυφόρου «Κβανμιοσόν-4», συνιστά λαμπρό αποτέλεσμα της πολιτικής του Εργατικού Κόμματος της Κορέας. Δίνει προτεραιότητα στην επιστήμη και τεχνολογία, καθώς και ένα αποφασιστικής σημασίας γεγονός στην ανάπτυξη του επιστημονικού και τεχνολογικού κλάδου, της οικονομίας και της αμυντικής ισχύος της χώρας, που μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε νόμιμα τα δικαιώματα που έχουμε στην ειρηνική εξερεύνηση του Διαστήματος».      

Οι μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας έσπευσαν να αναφέρουν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Ρενχάλ», ότι η Βόρεια Κορέα προετοιμάζει την πέμπτη πυρηνική δοκιμή. Όπως δήλωσε, επίσης, ο επικεφαλής της Ενιαίας Επιτροπής των αρχηγών των γενικών επιτελείων της Νότιας Κορέας, Λι Σουντζίν,  η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε στιγμή δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από υποβρύχια.   

Απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν μετά τη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της. 

Άμεση ήταν και η αντίδραση  της Ουάσιγκτον, της Μόσχας, της Σεούλ, των Βρυξελλών και του Πεκίνου, που είναι ο πιο στενός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα ότι οι ενέργειες  της δεν θα μείνουν αναπάντητες από τη διεθνή κοινότητα και θα ληφθούν τα αντίστοιχα μέτρα. 

Στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσαν ότι η Πιονγιάνγκ έδειξε ότι προκλητικά αγνοεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Στη Μόσχα εκφράζουν, επίσης, την πεποίθηση ότι  η δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην ασφάλεια των κρατών της περιοχής («πρωτίστως στην ίδια τη Βόρεια Κορέα»), ενώ θα εντείνει επίσης την κατάσταση στην περιοχή και τη στρατιωτική αντιπαράθεση. Η Ρωσική Ομοσπονδία επίμονα συνιστά στη Βόρεια Κορέα να συλλογισθεί  αν η πολιτική αντιπαράθεσης της ίδιας με όλον τον κόσμο, εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Πιονγιάνκ.  

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας  Φεντερίκα Μογκερίνι έθεσε εκ νέου το ζήτημα της αναγκαίας επανένταξης της Βόρειας Κορέας στη διαδικασία του διαλόγου με τη διεθνή κοινότητα, όπως και στο πλαίσιο των εξαμερών συνομιλιών.

Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: θα υπάρξουν νέες κυρώσεις

Την Κυριακή το Συμβούλιο Ασφαλείας  του ΟΗΕ συνεκλήθη εκτάκτως με αφορμή τη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα.  Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι «όλα τα μέλη του ΣΑ  επέδειξαν μια σπάνια ομοψυχία, καταδικάζοντας τις ενέργειες της Βόρειας Κορέας, και όλοι δήλωσαν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να επιληφθεί νέων κυρώσεων με απόφασή του».

Όπως μάλιστα δήλωσε ο  Τσούρκιν, «ξεκινάμε από το ότι η απόφαση αυτή να είναι αντάξια του Συμβουλίου Ασφαλείας… Όμως, φυσικά, η λήψη της δεν πρέπει να οδηγήσει σε κάποια ανθρωπιστική καταστροφή στη Βόρεια Κορέα».  

Την ίδια στιγμή, εμπειρογνώμονες δηλώνουν ότι είναι αστείο να μιλάμε για την εισαγωγή νέων κυρώσεων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Κέντρου Μελετών της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Αυστραλίας και της Ωκεανίας, του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Ντμίτρι Μοσιακόφ, «η Βόρεια Κορέα βρίσκεται ήδη επί μακρόν υπό σωρεία κυρώσεων, ενώ οι βορειοκορεάτες έχουν εδώ και καιρό οικοδομήσει μια αυτάρκη οικονομία».

Ο ίδιος θεωρεί ότι η διεθνής κοινότητα θα περιορισθεί  στην καταδίκη και θα καλέσει τις αρχές της Βόρειας Κορέας να αναθεωρήσουν τη στάση τους στον τομέα της διεθνούς πολιτικής και έναντι όλου του κόσμου, όπως επίσης να αναζητήσουν σημεία επαφής.

Παράλληλα, ο Μοσιακόφ επισήμανε ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η στρατιωτική ισχύς της Βόρειας Κορέας και προσέθεσε: «Η Βόρεια Κορέα, ήδη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ακολουθεί μια πολιτική που προσβλέπει να διασφαλίσει την επιβίωση της σε συνθήκες παγκόσμιας απομόνωσης και η πολιτική αυτή αποδεικνύεται  αρκετά επιτυχής. Από μια συγκεκριμένη άποψη, είναι ένας παρίας της σύγχρονης παγκόσμιας πολιτικής, ο οποίος όμως διαθέτει ένα ισχυρότατο στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα και αυτό πρέπει να τον  αντιλαμβανόμαστε ρεαλιστικά. Πρόκειται για πραγματικούς πυραύλους, οι οποίοι μπορούν να εκτοξευτούν, και δεδομένου ότι  αναπτύσσουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα, μπορούν να υπάρξουν διαφορετικές επιλογές».      

Ουάσιγκτον και Σεούλ αρχίζουν τις συνομιλίες

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα άρχισαν συνομιλίες για την εγκατάσταση αντιβαλλιστικού συστήματος με αφορμή την απειλή που προέκυψε στην  περιοχή, η οποία προέρχεται από τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε η μόνιμος εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Παόουερ

«Η ανακοίνωση για το σύστημα THAAD (Terminal High Altitude Area Defense System) και η απόφαση σχετικά με την έναρξη συνομιλιών για την ανάπτυξη αυτού του συστήματος, ελήφθη σε σχέση με τη διαρκώς εκδηλούμενη απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια  της Δημοκρατίας της Κορέας, των Ιαπώνων φίλων μας και ολόκληρης της περιοχής που εκτείνεται έως τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.       

Ο εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμύνης επισήμανε ότι το εν λόγω σύστημα θα μπορεί να αναχαιτίσει τους βορειοκορεάτικους πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων και βαλλιστικών πυραύλων που μπορούν να εκτοξευθούν από υποβρύχια, πυραύλους τύπου Ρ-17 (Scud) και Νόντον  

Η Κίνα ανησυχεί

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι οι ενέργειες αυτές των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας έχουν προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στο Πεκίνο, παρά τις διαβεβαιώσεις  του εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας, ότι η εγκατάσταση του αντιβαλλιστικού συστήματος στο έδαφος της Νότιας Κορέας δεν θα επηρεάσει την ασφάλεια της Κίνας. Ωστόσο, στο υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επισήμαναν ότι η «η θέση της Κίνας στο ζήτημα της αντιβαλλιστικής προστασίας είναι συνεπής και σαφής».

*Τσουτσχέ,  η επίσημη κρατική ιδεολογία της Βόρειας Κορέας, που διαμορφώθηκε από τον Κιμ Ερ Σεν, ηγέτη της χώρας στο διάστημα 1948-1994, ως αντιπαράθεση στον «εισαγόμενο μαρξισμό».

Πηγήwww.ria.ru