ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν μπορεί να «περιστρέφεται σαν τον  ανεμοδείκτη»
© Sputnik/Sergey Guneev
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν μπορεί να «περιστρέφεται σαν τον ανεμοδείκτη»

Η Ρωσία δεν μπορεί να απαρνηθεί τα συμφέροντα της, στον τομέα της εξωτερικής της πολιτικής, και μάλιστα σε μια δύσκολη για την οικονομία της περίοδο, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μασκόφσκι Κομσομόλετς».

«Επιπλέον, εγώ ο ίδιος ποτέ δεν θα πω, ότι πρέπει γενικά να ξεχάσουμε τα οικονομικά μας συμφέροντα, την ανάγκη να δημιουργήσουμε στο μέγιστο βαθμό τις πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις για την οικονομική μας ανάπτυξη και άνοδο. Αλλά, μια χώρα όπως η Ρωσία, δεν μπορεί να περιστρέφεται σαν τον ανεμοδείκτη, ανάλογα με το τι επιθυμούν οι ισχυροί όλου του κόσμου, οι οποίοι θέλουν να καθορίζουν τις τύχες όλων των χωρών και των ανθρώπων στον πλανήτη», επεσήμανε ο Ρώσος υπουργός.

«Επιθυμούμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας μέσω του ανταγωνισμού σε διεθνές επίπεδο, και, αυτό θέλουμε να το κάνουμε με ειλικρίνεια και βάσει κανόνων. Όταν οι κανόνες ξαναγράφονται κάθε φορά και ενώ το παιχνίδι είναι σε εξέλιξη, αυτό είναι ανέντιμο και επαίσχυντο. Δυστυχώς, η Ουάσιγκτον το έκανε αυτό αρκετές φορές, δίνοντας μας το δικαίωμα να μιλάμε γι αυτό. Όμως θέλω να υπογραμμίσω ότι κανείς δεν επιθυμεί να επιδεινωθούν οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ", σημείωσε.

"Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι τέτοιο για να αποβεί εις βάρος μας, κάτι που οι ίδιοι το γνωρίζουν περίφημα. Όμως θα συνεργαζόμαστε στον βαθμό που και εκείνοι είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν, στη βάση του σεβασμού των αμοιβαίων συμφερόντων, του αμοιβαίου οφέλους και όχι με την μορφή της υποταγής που λέει «Εμείς θα σας επιβάλλουμε κυρώσεις και μετά θα δούμε πως θα τα βγάλετε πέρα» ", τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Λαβρόφ υπογράμμμισε ότι "την Μόσχα την εξέπληξε η άνευ όρων υποστήριξη της Γερμανίας προς την Άγκυρα στα ζητήματα που αφορούν την κατάσταση στην Συρία". «Μάλιστα", συνέχισε ο κ. Λαβρόφ, "κύριος υπαίτιος των όσων συμβαίνουν εκεί, αναγορεύθηκε η Ρωσία, επειδή τάχα, από τα πλήγματα των ρωσικών αεροσκαφών, αυξάνονται οι ροές των προσφύγων». Πρόσθεσε δε, ότι «ούτε λέξη δεν ειπώθηκε, τουλάχιστον δημοσίως, για προφανή γεγονότα, όπως είναι η τρομοκρατική απειλή στην Συρία, η οποία εκτρέφεται από το λαθρεμπόριο που γίνεται στα τουρκικά σύνορα και προς τις δύο κατευθύνσεις».

Εκτός των άλλων, όπως ανέφερε ο Λαβρόφ, "τη Ρωσία την ανησυχούν οι πληροφορίες για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Άγκυρα που αφορούν την ενσωμάτωση συριακών εδαφών, υπό το πρόσχημα της
δημιουργίας προσφυγικών στρατοπέδων σ' αυτά, ώστε «να απορροφηθούν οι Σύροι πρόσφυγες, χωρίς να τους επιτρέπουν να διαβούν τα τουρκικά σύνορα, όπου σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, τα στρατόπεδα προσφύγων {στην Τουρκία} είναι πλήρη» ". Ωστόσο στην Μόσχα εκτιμούν, ότι δυτικός συνασπισμός του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ, δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να πραγματοποιήσει μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική εισβολή στο έδαφος της Συρίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, επεσήμανε ότι "μέχρι τώρα μιλούσαμε για μικρές προκλήσεις της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία, ιδιαίτερα για την κατασκευή οχυρωμάτων στο συριακό έδαφος. Αυτό παρόλα αυτά δεν συνιστά ευρείας κλίμακας εισβολή» υπογράμμισε ο Σεργκεί Λαβρόφ.

Αναφερόμενος εν συνεχεία στα ζητήματα που σχετίζονται με την Τουρκία, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι η Ρωσία "διαθέτει στοιχεία για μυστικές επαφές που έχει η Τουρκία με την ηγεσία του «Ισλαμικού Κράτους»".

«Οι ίδιοι συζητούν εναλλακτικές λύσεις στις υπάρχουσες συνθήκες, καθώς εξαιτίας των πληγμάτων που καταφέρει η πολεμική μας αεροπορία, έχουν περιορισθεί σημαντικά οι δυνατότητες όσων κάνουν λαθρεμπόριο να ακολουθούν τα συνηθισμένα δρομολόγια», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Εκτός των άλλων, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι η Ρωσία πρότεινε στις ΗΠΑ ένα συγκεκριμένο σχέδιο διευθέτησης της συριακής κρίσης. «Χωρίς να αποκαλύψω κάποιες ιδιαίτερες λεπτομέρειες, θέλω να επισημάνω, ότι σε αντίθεση μ' εκείνους, συμπεριλαμβανομένων και των αμερικανών συναδέλφων, που διαρκώς απευθύνουν απλά εκκλήσεις για την κατάπαυση του πυρός, και στους οποίους αντιτάσσονται πρωτίστως οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή, <…>, εμείς στις επαφές μας με την Ουάσιγκτον, προτείναμε ένα απολύτως συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο άρχισαν να μελετούν», δήλωσε ο Σεργκεί Λαβρόφ, και υπογράμμισε ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζόν Κέρρι, αναφέρθηκε σ' αυτό το σχέδιο σε συνέντευξη του. «Ελπίζω, ότι οι πολύ απλές προτάσεις που εμπεριέχονται σ' αυτό, δεν θα απαιτήσουν από την Ουάσιγκτον τόσο πολύ χρόνο για να τις μελετήσει» επεσήμανε ο Σεργκεί Λαβρόφ.

Επίσης σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιρρίψουν στην Ρωσία την ευθύνη για παρά πολλά πράγματα, αλλά ταυτόχρονα ζητούν βοήθεια για να αντιμετωπισθεί η κρίση στην Συρία και την Ουκρανία.

Η Μόσχα όμως είναι διατεθειμένη να συνδράμει, βασιζόμενη μόνο στις υπάρχουσες συμφωνίες. «Ούτε στο ζήτημα της Συρίας ούτε στο ζήτημα της Ουκρανίας, κανείς δεν θα μπορέσει να «ξεφύγει» από μας. Αντιθέτως, το αδιέξοδο της κατάστασης και αυτού του είδους η ρητορική, τους οδηγούν στην πολύ ρεαλιστική προσέγγιση να απευθύνονται σε εμάς με την παράκληση να βοηθήσουμε. Είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε, αλλά αναμφίβολα θα βασιστούμε στις αρχές και τις συγκεκριμένες συμφωνίες που έχουν θεσμοθετηθεί και φορούν την Ουκρανία και την διευθέτηση στην Συρία», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα επίσης με τον Σεργκέι Λαβρόφ, «ο πόλεμος των κυρώσεων» μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, μπορεί να παραταθεί για δεκαετίες. «Νομίζω ότι τώρα αρχίζει η στιγμή της αλήθειας» δήλωσε ο Λαβρόφ, καθώς, κατά την άποψη του, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ήδη άρχισε να συνειδητοποιεί, ότι η παρούσα κατάσταση πλήττει την εικόνα που θέλει να παρουσιάζει προς τα έξω. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα θα αποσαφηνιστούν πλήρως, όταν το καλοκαίρι θα λήξη η προθεσμία ισχύος των κυρώσεων.

Ολοκληρώνοντας την συνέντευξη του ο Λαβρόφ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Κριμαίας, τονίζοντας ότι "η διεθνής κοινότητα με την πάροδο του χρόνου θα αναγνωρίσει την Κριμαία ως τμήμα της Ρωσίας. Προσέθεσε μάλιστα ότι αυτό θα γίνει σταδιακά, ενώ τώρα την Κριμαία την «αναγνωρίζουν» οι μεγάλες δυτικές εταιρείες".

Εκτός των άλλων ο Σεργκεί Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα, ότι η εισήγηση του ειδικού απεσταλμένου του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ζεράρ Στούντμαν που επισκέφθηκε την Κριμαία, θα αποτελέσει μια πρόσθετη συμβολή, στο να διαμορφωθεί μια αντικειμενική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην χερσόνησο αυτή.

«Δεν έχω τις οποιεσδήποτε επιφυλάξεις σε ότι αφορά το μέλλον της Κριμαίας. Όλο και πιο πολλοί ευρωπαίοι, κοινοβουλευτικοί και επιχειρηματίες, προσβλέπουν στην Κριμαία. Κάποιοι μάλιστα θα κάνουν λεφτά γρήγορα, καθώς υπάρχει ζήτηση για ξένες επενδύσεις. Την Κριμαία την επισκέπτονται όλο και πιο πολλοί, κοινοβουλευτικοί, δημοσιογράφοι, για να δουν με τα ίδια τους τα μάτια, τι συμβαίνει εκεί» επεσήμανε τέλος ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: www.ria.ru