ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαντήσεις Ι.Μουζάλα σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για το προσφυγικό
© ΑΠΕ-ΜΠΕ. ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απαντήσεις Ι.Μουζάλα σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για το προσφυγικό

Ο κ. Μουζάλας παρέθεσε στοιχεία για το πως γιγαντώθηκε το προσφυγικό θέμα.

Σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για το προσφυγικό απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στην συζήτηση με τίτλο «Προσφυγικό: κρίση για την Ευρώπη, πρόκληση για τους πολίτες», που διοργάνωσαν από κοινού οι δήμοι Φιλαδέλφειας — Χαλκηδόνας και Νέας Ιωνίας, σε συνεργασία με την «Εφημερίδα των Συντακτών», την «Αλληλεγγύη για Όλους» και το δίκτυο μεταναστριών στην Ελλάδα «Μέλισσα» στο πλαίσιο της καμπάνιας «Πιάσε το χέρι μου».

Μουζάλας: Είναι πολύ πιθανό, παρ' όλο που θα είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας, να υπάρξουν αρνητικές κινήσεις από την Ευρώπη

Κατά πρώτον, στο επιχείρημα πως η σημερινή κυβέρνηση και η πολιτική της αποτέλεσε πόλο έλξης για τους πρόσφυγες για να έρθουν, ο Γιάννης Μουζάλας, σχολιάζοντας πως κάτι τέτοιο δε θα ήταν κατ' ανάγκη κατηγόρια, ανέφερε πως κανείς δεν είπε στους πρόσφυγες "ελάτε", ούτε τους έκλεισε το μάτι, οι ίδιοι φύγαν γιατί η εναλλακτική ήταν να σκοτωθούν. "Αν υπήρχε κάποιος ελκτικός παράγοντας δεν ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά η Γερμανία που σε κάποια στιγμή δήλωσε πως θέλει τους πρόσφυγες και έχει δουλειές για αυτούς", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, προσθέτοντας πως, ανεξάρτητα από τους λόγους, η Γερμανία υπήρξε πράγματι φιλική προς τους πρόσφυγες.

Την κατηγορία πως η κυβέρνηση δεν προέβλεψε την έκταση του προσφυγικού αντιπαρήλθε ο Γ. Μουζάλας εξιστορώντας πως γιγαντώθηκε το προσφυγικό θέμα παραθέτοντας στοιχεία. "Τον Ιανουάριο του 2015 περικόπηκε το επιδοτούμενο πρόγραμμα για τους πρόσφυγες σε Ιορδανία, Λίβανο, Τουρκία, μέχρι τον Ιούνιο καλυπτόντουσαν οι ανάγκες μόνο του 1/4 του παγκόσμιου επισιτιστικού προγράμματος και έκλεισαν τα σχολεία στα προσφυγικά καμπ, με αποτέλεσμα 750.000 παιδιά να σταματήσουν το σχολείο", επισήμανε ο Γιάννης Μουζάλας. Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε πως η πρώτη ευρωπαϊκή σύσκεψη για το προσφυγικό έγινε τον Απρίλιο και φέτος, σε σχέση με πέρσι, η αύξηση των αφίξεων ήταν 1.900%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ