ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Ρωσία θα "απαντήσει" στο ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα
© Sputnik/Ramil Sitdikov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ρωσία θα "απαντήσει" στο ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα

Στις 10 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ σε επίπεδο υπουργών Άμυνας, τα 28 κράτη μέλη της συμμαχίας ενέκριναν τη διεύρυνση της στρατιωτικής της παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η αντίδραση από την πλευρά της Ρωσίας δεν άργησε να έρθει. Την ίδια μέρα ο αντιπρόεδρος της επιτροπής της Άνω Βουλής για θέματα άμυνας και ασφάλειας Εβγκένι Σερεμπρένικοφ δήλωσε ότι «Η Ρωσία θα συνεχίσει να ενισχύει τις αμυντικές τις δυνατότητες, να βελτιώνει την αποτρεπτική ισχύ του πυρηνικού της οπλοστασίου, γεγονός που δεν θα επιτρέψει στους εχθρούς μας να υλοποιήσουν πλήρως τα σχέδιά τους για καταστροφή της Ρωσίας».

Σύμφωνα με τον γερουσιαστή, «Όποιες και αν είναι οι αγαθές προθέσεις που διακηρύσσονται από το ΝΑΤΟ σε σχέση με τα συγκεκριμένα βήματα», αυτά αποσκοπούν στην ανάσχεση της οικονομικής και στρατιωτικής ανάπτυξης της Ρωσίας, καθώς και της συνεργασίας της με τις χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

«Διαθέτουμε —τόνισε ο Σερεμπρένικοφ- τα όπλα αποτροπής απέναντι σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις που μπορεί να κατεβάσει το κεφάλι των αποκαλούμενων εταίρων μας».

Να αγνοήσει τη δήλωση του Στόλτενμπεργκ δεν μπόρεσε ούτε ο αντιπρόεδρος της επιτροπής της Κάτω Βουλής για διεθνή θέματα, Λεονίντ Καλάσνικοφ. Αυτός δήλωσε στο RIA Novosti ότι «Μπορούμε να αντιδράσουμε μόνο με τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων.

Σε αυτές τις ενέργειες υπάρχει μόνο μια απάντηση, η υποστήριξη της αμυντικής ικανότητας, η ανανέωση του οπλοστασίου, όχι μόνο του πυρηνικού, αλλά και άλλου».

Τόνισε επίσης, ότι η πολιτική αυτή του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα δεν είναι νέα, και ότι ο Στόλτενμπεργκ απλώς ανέφερε εκείνο που ο οργανισμός έχει ήδη κάνει στη Ρουμανία, την Τουρκία και τη Βουλγαρία.

Την επόμενη μέρα μετά τη δήλωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ η ομάδα έρευνας και κρούσης του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας με τη συνδρομήανθυποβρυχιακής αεροπορίας πραγματοποίησε άσκηση με υποθετικό σενάριο την αναζήτηση και τον εντοπισμού εχθρικού υποβρυχίου στο πλαίσιο αιφνίδιας επιθεώρησης των δυνάμεων του Νότιου στρατιωτικού τομέα.

Πηγή: www.ria.ru