ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευρωπαϊκή σημαία
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βλ.Τσιζόφ: «Η Ε.Ε. θα ‘επιβιώσει’, αλλά με σημάδια και απώλειες»

Η μεταναστευτική κρίση έχει ήδη μετατραπεί σε μια σοβαρή πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο σύνολό της. Ωστόσο, δεν μπορεί να την διαλύσει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να υφίσταται, παρά την πιθανότητα που υπάρχει να καταρρεύσει ο θεσμός του Σένγκεν και να βγουν από την Ε.Ε., ορισμένες χώρες. Την άποψη αυτή, διατύπωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντιμίρ Τσιζόφ σε συνέντευξη του στο ΡΙΑ Νόβοστι.

Δ. Αβραμόπουλος: Δεν τέθηκε ποτέ θέμα εξόδου χώρας της ΕΕ από τη Σένγκεν

Συγκεκριμένα ο Τσιζόφ δήλωσε ότι «η μεταναστευτική κρίση έπεται της κρίσης στην ευρωζώνη, η οποία παρότι απειλούσε (την Ευρώπη) με μη αναστρέψιμες συνέπειες» η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση την αντιμετώπισε.

Στην Ευρώπη, —συνεχίζει ο Τσιζόφ-, επικρατεί η άποψη ότι ήταν πιο εύκολο να αντιμετωπισθεί η κρίση στην ευρωζώνη, καθώς δημιουργήθηκε εκ των έσω, και «αφού βρήκαν τα απαραίτητα εργαλεία μέσα στη ευρωζώνη κατάφεραν να σβήσουν αυτή τη ‘φωτιά'».

Η μεταναστευτική κρίση «είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί, για τον απλούστατο (λόγο) ότι είναι μια κρίση που προκαλείται από εξωτερικούς παράγοντες». Ωστόσο- σύμφωνα με τον ίδιο —«στο ζήτημα αυτό υπάρχει ένα στοιχείο υποκρισίας. Αν κοιτάξουμε την φύση της μεταναστευτικής κρίσης, δεν μπορούμε να μη δούμε ότι σε κάποιο βαθμό δημιουργήθηκε, επειδή έχουν βάλει το ‘'χέρι τους'' και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης και οι πέραν του Ατλαντικού φίλοι τους.»

Σήμερα, εκτιμά ο κ. Τσιζόφ, βρίσκονται υπό απειλή δύο σύμβολα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, το ευρώ και η Συνθήκη Σένγκεν. Το ευρώ «έχει πληγεί έντονα λόγω των διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο», το οποίο ζητά να υπάρχει στην Ευρωζώνη και άλλο νόμισμα, και σ' αυτή την περίπτωση η στερλίνα. Σε ό,τι αφορά την Συνθήκη Σέγκεν, που κατοχυρώνει την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης αρχίζει να «παρουσιάζει ρωγμές» κάτω από την επίδραση της μεταναστευτικής κρίσης ».

Ωστόσο, κατά την γνώμη του Τσιζόφ, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απειλείται με κατάρρευση. «Η ΕΕ, φυσικά θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά όχι χωρίς σημάδια και απώλειες…Ενδεχομένως κάποιος να βγει από την Ένωση (για παράδειγμα η ίδια η Μεγάλη Βρετανία), ενδέχεται να καταρρεύσει το σύστημα Σένγκεν», — δήλωσε ο κ. Τσιζόφ.

Πηγή: www.ria.ru