ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τσίπρας: Παγκόσμια αναγνώριση των προσπαθειών μας
© ΑΠΕ - ΜΠΕ. Αλεξανδρος Μπελτές
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Παγκόσμια αναγνώριση των προσπαθειών μας

Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και υπερασπιζόμαστε τις αξίες και τον πολιτισμό μας με επιτυχία, τονίζει ο πρωθυπουργός.

Η οριστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αποτελεί συλλογική ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Κοινότητας, υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρό του στο περιοδικό του Αθηναϊκού — Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Το Πρακτορείο», που είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στους αληθινού ήρωες του προσφυγικού προβλήματος, τους νησιώτες, τους κατοίκους της Μυτιλήνης.

Το άρθρο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία που η γεωγραφική θέση και ο νησιωτικός πλούτος της πατρίδας μας —στοιχεία ζηλευτά και διάσημα παγκοσμίως- μας επιφορτίζουν με μεγάλες ευθύνες. Ευθύνες που κάποιες φορές, σχεδόν μας ξεπερνούν. Έχουμε, όμως, επανειλημμένα αποδείξει ότι μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και ταυτόχρονα να υπερασπιστούμε τις αξίες και τον πολιτισμό μας με επιτυχία.

Εδώ και ένα χρόνο στα νησιά μας, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και των άλλων αρχών, εθελοντές και κάτοικοι, καταβάλλουν μία υπεράνθρωπη προσπάθεια στο όνομα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και των ανθρώπινων αξιών: Υπερασπίζονται τη ζωή, το άσυλο, την αξιοπρέπεια των προσφύγων. Η προσπάθεια αυτή έχει κερδίσει ήδη την παγκόσμια αναγνώριση της κοινής γνώμης και των μέσων ενημέρωσης, ενώ διεκδικεί ακόμη και ανώτατες τιμητικές διακρίσεις.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως μονάχα η δική μας προσπάθεια δεν αρκεί. Δεν αρκεί γιατί εκ των πραγμάτων δεν θα μπορέσει ποτέ να αντιμετωπίσει τις γενεσιουργές αιτίες των προσφυγικών ροών, ούτε να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των προσφύγων. Η ευθύνη που έχουμε αναλάβει οι Έλληνες, είναι να διαχειριζόμαστε με ανθρώπινο και αποτελεσματικό τρόπο τους κατατρεγμένους και διωγμένους πρόσφυγες πολέμου, τηρώντας το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η οριστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αποτελεί συλλογική ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Κοινότητας. Η αποτελεσματική διαχείριση του Προσφυγικού βασίζεται αποκλειστικά στην υλοποίηση του συλλογικού σχεδίου και των υποχρεώσεων που ο καθένας έχει αναλάβει. Η Ευρώπη έχει εκπονήσει σχέδιο και η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Είναι η ώρα της ευθύνης και για τους υπόλοιπους εταίρους. Η λύση βρίσκεται στην εφαρμογή των συμφωνιών και των σχεδίων δράσης, και όχι στην υιοθέτηση μιας αντιευρωπαϊκής, ξενοφοβικής ατζέντας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ