ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεντβέντεφ : Η Δύση είναι πιο εύκολο να δαιμονοποιεί τη Ρωσία παρά να αποδεχθεί τις ευθύνες της
© Sputnik/Ekaterina Shtukina
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεντβέντεφ : Η Δύση είναι πιο εύκολο να δαιμονοποιεί τη Ρωσία παρά να αποδεχθεί τις ευθύνες της

Πριν την ομιλία του στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ παραχώρησε συνέντευξη στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik. Στην συνέντευξη του αυτή ο Μεντβέντεφ αναφέρθηκε στον κύριο σκοπό της επίσκεψης του, ενώ μίλησε εκτεταμένα για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία ποτέ δεν αρνήθηκε τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Όμως, επεσήμανε ο ρώσος πρωθυπουργός, οι ξένοι εταίροι, στις σχέσεις τους με την Ρωσία δεν είναι τόσο προσεκτικοί. Οι χώρες της Δύσης ήταν αυτές, που σταμάτησαν τις επαφές και έθεσαν τις πολιτικές σκοπιμότητες υπεράνω του κοινού στόχου που αφορά την διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας.

«Ως αποτέλεσμα, βρεθήκαμε σ έναν κόσμο πολύ πιο απρόβλεπτο με πλήθος απειλών, από εκείνον που είχαμε πριν λίγα χρόνια. Αντί να έχουμε πρόοδο, αντί να έχουμε μια φυσική εξέλιξη και μια προωθητική πορεία, βλέπουμε μια οπισθοδρόμηση.

Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν μπορεί να «περιστρέφεται σαν τον  ανεμοδείκτη»

Πράγματι, όλες αυτές οι μορφές συνεργασίας της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Βορειοατλαντική Συμμαχία, δημιουργήθηκαν, για να μπορούμε να επιλύουμε εγκαίρως τις αναδυόμενες κρίσεις. Και τώρα, που αυτή η μορφή επικοινωνίας είναι πολύ πιο αναγκαία, οι εταίροι μας δεν την θέλουν», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί την αντιπαράθεση με τη Ρωσία για να αποκομίσει δικά του πολιτικά οφέλη. «Είναι πιο εύκολο να δαιμονοποιείς τη Ρωσία και να της επιρρίπτεις ευθύνες για τα τρέχοντα προβλήματα, παρά να παραδεχθείς τα σοβαρά προβλήματα, που υπάρχουν στο σύστημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, όπως και να αναλάβεις το δικό σού μερίδιο ευθύνης για τις σημερινές κρίσεις», επεσήμανε ο επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης.

Όμως δεν είναι αργά να αποκαταστήσεις εκ νέου τις σχέσεις με τους εταίρους σου. Οι προηγούμενες μορφές συνεργασίας πρέπει να ανανεωθούν, πιστεύει ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Είμαι πεπεισμένος ότι, η Ρωσία και οι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο μπορούν, αλλά απλώς υποχρεούνται, να ανανεώσουν τις προηγούμενες μορφές συνεργασίας. Υπό τον όρο ότι θα οικοδομηθούν με βάση τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού των συμφερόντων που έχει και ο ένας και ο άλλος. Ποτέ μάλιστα δεν αρνηθήκαμε μια τέτοια συνεργασία. Κάτι που δεν μπορείς να πεις για τους συναδέλφους μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», είπε ο Μεντβέντεφ.

Παρόλα αυτά στην Ρωσία δεν περιμένουν πότε θα αλλάξει ο καιρός. Τα κενά που δημιουργήθηκαν στην αγορά τα καλύπτου ενεργά οι προμηθευτές από την Ασία, τη Λατινική Αμερική και αλλού. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι στην Ρωσία δεν υπάρχει πλέον θέση για τα ευρωπαϊκά εμπορεύματα.

«Όμως παρόλα αυτά, υπολογίζουμε ότι η λογική θα υπερισχύσει, όπως και ότι η οικονομική λογική, η λογική του αμοιβαίου οφέλους θα επανέλθει στις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο ρώσος πρωθυπουργός.

Η Μόσχα δεν επιθυμεί την αποδυνάμωση ή διάσπαση της Ε.Ε.

Ήδη τώρα,ευρωπαίοι συνάδελφοι μας, μας ζητούν ανεπίσημα να άρουμε τα ρωσικά αντίμετρα. Οι ρώσοι αγρότες από την άλλη ζητούν εντελώς διαφορετικά πράγματα,συμπλήρωσε.

«Στην Ευρώπη ανησυχούν μάλιστα ιδιαίτερα για τους δικούς του αγρότες παραγωγούς. Αλλά και στην Ρωσία ακούμε κι εμείς τις θέσεις των δικών μας αγροτών που λένε: σας παρακαλούμε διατηρήστε το καθεστώς αυτό, δώστε μας την δυνατότητα να σταθούμε στα πόδια μας, και να αποδώσουν οι επενδύσεις μας. Κι εγώ ως επικεφαλής της κυβέρνησης είμαι υποχρεωμένος να λάβω υπ όψιν αυτές τις απόψεις», δήλωσε ο ρώσος πρωθυπουργός.

Ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί τους ευρωπαίους είναι οι μετανάστες. Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να προσφέρει την δική της εμπειρία που έχει με τους μετανάστες. Μάλιστα, πιστεύει ότι οι ευρωπαίοι πρέπει να επιβάλλουν αυστηρούς ελέγχους στις μεταναστευτικές ροές.

«Τα κράτη μέλη της Ε.Ε, δεν έχουν μια κοινή εναρμονισμένη στάση σε ότι αφορά τα μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να σταματήσουν την χιονοστιβάδα των μεταναστευτικών προβλημάτων. Όμως η στάση αυτή, πρέπει να διαμορφωθεί όσο πιο άμεσα γίνεται. Διαφορετικά θα δούμε παραδείγματα μονομερών ενεργειών που θα σχετίζονται την προστασία των πολιτών τους. Τι σημαίνει όμως αυτό; Το τέλος του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου. Κατά την γνώμη μου οι χώρες της Ε.Ε πρέπει να επιδείξουν σθεναρή πολιτική βούληση και να επιβάλλουν σκληρούς ελέγχους στις μεταναστευτικές ροές», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

Επίσης,στη συνέντευξη του στο πρακτορείο Sputnik ο Μεντβέντεφ αναφέρθηκε αναλυτικά στα βασικά θέματα που θα θίξει στην ομιλία του στην Διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια.

Ο ρώσος πρωθυπουργός προγραμματίζει να μιλήσει για τις θέσεις της Ρωσίας πάνω στα βασικά ζητήματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, αλλά και στις στρατιωτικές, πολιτικές και οικονομικές τους πτυχές.

«Η Διάσκεψη του Μονάχου, είναι πρωτίστως ένας χώρος συζήτησης. Πηγαίνω στο Μόναχο, γι να παρουσιάσω τη θέση της Ρωσίας στα βασικά ζητήματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Και επειδή η έννοια αυτή έχει πολλαπλές πτυχές- στρατιωτικές, πολιτικές, οικονομικές,ανθρωπιστικού χαρακτήρα και οικολογικές- είναι φυσικό ότι θα αναφερθώ σ αυτές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μεντβέντεφ.

Πηγή: www.ria.ru