ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βουλή: Ψηφίστηκε η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες
© ΑΠΕ–ΜΠΕ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Ψηφίστηκε η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες

Η Ελλάδα θα παραμείνει ευρωπαϊκή χώρα αλλά δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ευρωπαϊκή 'μπανανία' δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας.

Με 154 «ναι» (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Νικολόπουλος) ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Κατά» ψήφισαν 102 βουλευτές της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. «Παρών» δήλωσαν 14 βουλευτές από την Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, όπως και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης. Απόντες ήταν 30 βουλευτές.

Ομιλία πρωθυπουργού

Συνεδρίαση "που αποδεικνύει ξεκάθαρα ποιοι είναι αυτοί που επιδιώκουν να μπει επιτέλους μια τάξη στην ασυδοσία και ανομία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας και ποιοι είναι αυτοί που επιχειρούν να εμποδίσουν την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να προχωρήσει στον διαγωνισμό για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών ΜΜΕ", χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη διαπλοκή και όσους τη στηρίζουν, περιγράφοντας το αλληλοτροφοδοτούμενο αυτό σχήμα ως υπόγειες διαδρομές ενός λαβύρινθου συμφερόντων μεταξύ οικονομικής, μιντιακής και πολιτικής εξουσίας, ώστε να διατηρείται ένα "χρεοκοπημένο και σαθρό πολιτικό σύστημα".

Καταλόγισε σε κόμματα ότι προσπαθούν και τώρα να κάνουν αυτό που έκαναν επί 27 χρόνια, όπως είπε, βάζοντας πλάτες για να καλύπτουν την ασυδοσία των μη αδειοδοτούμενων ΜΜΕ. Ο κ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική προς τη ΝΔ και τον Κυρ. Μητσοτάκη, ότι έβαλαν επανειλημμένα προσκόμματα στη συγκρότηση του ΕΣΡ προκειμένου να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός. Χαρακτήρισε θεσμική εκτροπή τη μη συναίνεση των κομμάτων στη συγκρότηση του ΕΣΡ, καθώς όπως είπε αυτή δεν είναι προαιρετική, αλλά συνταγματική επιταγή.

Τόνισε ότι η Βουλή σήμερα, μετά τις εξαντλητικές προσπάθειες της κυβέρνησης για εξασφάλιση συναίνεσης για το ΕΣΡ, δεν έχει παρά να αποφασίσει ότι τα ψέματα τελείωσαν. "Αποφασίσατε να παραβιάσετε το Σύνταγμα εμποδίζοντας τη συγκρότηση του ΕΣΡ, εμείς δεν έχουμε παρά μια επιλογή, να τηρήσουμε το Σύνταγμα και να υλοποιήσουμε τη λαϊκή επιταγή βάση της οποίας έχουμε εκλεγεί να βάλουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο", είπε ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας ότι με την ψήφιση της διάταξης η κυβέρνηση θα αναλάβει να ξεκινήσει ο διαγωνισμός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ