ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεντβέντεφ: Πρέπει να περάσουμε από την αντιπαράθεση στη συνεργασία, προκειμένου να αποφευχθεί ένα τρίτος  παγκόσμιος πόλεμος
© Sputnik/Dmitriy Astakhov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεντβέντεφ: Οι σχέσεις της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ έχουν κατρακυλήσει σε μια νέα εποχή του Ψυχρού Πολέμου

Η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, η οποία συνιστά ένα διεθνές βήμα συζήτησης, στο οποίο συμμετέχουν πολιτικοί, διπλωμάτες, στρατιωτικοί, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και δημόσια πρόσωπα από 40 και πλέον χώρες του κόσμου, πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία από 12 — 14 Φεβρουάριου του 2016.

Την πρώτη ημέρα της Διάσκεψης, οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στις μεγάλες κρίσεις του 2016 και επικεντρώθηκαν σε δύο κύρια θέματα προς συζήτηση, τον πόλεμο στη Συρία και το πρόβλημα της μετανάστευσης. Με το συριακό ζήτημα, ασχολήθηκε επίσης και η Διεθνής Ομάδα Στήριξης της Συρίας, η οποία συνεδρίασε παραμονές της Διάσκεψης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αυτής, οι πλευρές κατάφεραν να συμφωνήσουν σ' ένα σχέδιο δράσης για τη διευθέτηση της συριακής διένεξης.

«Έχουμε συμφωνήσει, εντός μιας εβδομάδας, να ετοιμάσουμε τις λεπτομέρειες, βάσει των οποίων θα καθοριστεί το καθεστώς παύσης των εχθροπραξιών, με βάση το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, και η συριακή κυβέρνηση και οι ομάδες της αντιπολίτευσης θα είναι σε θέση να λάβουν τα αναγκαία μέτρα που θα οδηγήσουν στην παύση των εχθροπραξιών», είχε δηλώσει μετά το τέλος των συνομιλιών ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ένα από τα κεντρικά γεγονότα της δεύτερης ημέρας της Διάσκεψης, υπήρξε η ομιλία του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατά τη διάρκεια της οποίας προέτρεψε όσους διαδραματίζουν ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις να περάσουν από την αντιπαράθεση στη συνεργασία.

«Ενιαία μεγάλη Ευρώπη, όπως δεν υπήρξε, έτσι και δεν υπάρχει, οι οικονομίες των χωρών μας, όλες οι οικονομίες αναπτύσσονται πολύ αδύναμα. Οξύνθηκαν οι συγκρούσεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, άρχισε η κατάρρευση που προκαλούν οι μεταναστευτικές ροές. Οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας έχουν χαλάσει, στην Ουκρανία διεξάγεται εμφύλιος πόλεμος » τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι την ίδια στιγμή οι σχέσεις Ρωσίας — ΝΑΤΟ πέρασαν στην εποχή ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, ενώ η πολιτική στάση της Συμμαχίας προς τη Μόσχα παραμένει εχθρική και απρόσιτη.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που επέβαλλαν οι δυτικές χώρες στη Ρωσία, ο Μεντβέντεφ είπε ότι δεν θα έχουν πολιτικά αποτελέσματα, και είναι επιζήμιες σε οικονομικό επίπεδο.

«Γι' όλους τα πράγματα θα χειροτερέψουν, μην έχετε αμφιβολίες γι αυτό. Αντ' αυτού, είναι ζωτική ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις μας για να εδραιώσουμε ένα νέο παγκόσμιο σύστημα, το οποίο θα συνδυάζει τις αρχές της αποδοτικότητας, της δικαιοσύνης, τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και της κοινωνικής προστασίας» υπογράμμισε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στους κινδύνους που ανακύπτουν από τη δημιουργία των μεγάλων οικονομικών συνασπισμών, επισημαίνοντας ότι με τη δημιουργία τους εγκυμονούν τον κίνδυνο να χαθεί οριστικά το σύστημα των κοινών κανόνων στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι.

Η Ρωσία, όπως είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός, ανησυχεί επειδή στη νοτιοανατολική Ουκρανία δεν έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί πλήρης κατάπαυση του πυρός, στις διαχωριστικές γραμμές σημειώνονται ανταλλαγές πυροβολισμών, ενώ η ανθρωπιστική κρίση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που έθιξε στην ομιλία του ο Ρώσος πρωθυπουργός ήταν το συριακό. Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να διατηρηθεί το ενιαίο συριακό κράτος, να μην επιτραπεί η κατάρρευση του με βάσει τις θρησκευτικές διαφορές, γιατί οι συνέπειες ενός τέτοιου σεναρίου θα είναι καταστροφικές για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε επίσης ότι η συστηματική δουλειά των Ρώσων και των αμερικανών στρατιωτικών θα είναι ζωτικής σημασίας για την εφαρμογή της απόφασης που έλαβε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να τεθούν οι όποιες προϋποθέσεις για την έναρξη του διαλόγου, με σκοπό την πολιτική διευθέτηση, μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της συριακής αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στην τρομοκρατία, ο Μεντβέντεφ επισήμανε ότι η εξάπλωση της έχει πάρει ήδη παγκόσμιες διαστάσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν δεν εξομαλυνθεί τώρα η κατάσταση στη Συρία και σε άλλες εύφλεκτες περιοχές, η τρομοκρατία θα καταστεί ένα νέο είδος πολέμου. «Και δεν θα είναι απλά ένα είδος πολέμου, αλλά στην πραγματικότητα, ένας τρόπος για την επίλυση εθνοτικών και θρησκευτικών διενέξεων, μια μέθοδος εν μέρει κρατικού ελέγχου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μενβέντεφ, μιλώντας για την εξάπλωση της τρομοκρατίας στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και στην ανεξέλεγκτη μετανάστευση, επισήμανε τους κινδύνους που υπάρχουν να καταστραφεί ο Ενιαίος Οικονομικός Χώρος και η Ζώνη Σένγκεν. «Εμφανίστηκε μια πραγματική απειλή να καταστραφεί ο Ενιαίος Οικονομικός Χώρος, που δημιουργήθηκε με τέτοιες δυσκολίες κατά τη διάρκεια των μεταπολεμικών δεκαετιών, όπως και ο ενιαίος πολιτιστικός χώρος που επακολούθησε, αλλά ακόμη και η ίδια η ευρωπαϊκή ταυτότητα», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

«Με λύπη μας βλέπουμε ότι υπονομεύονται και οι αναγκαίοι για τη Ρωσία μηχανισμοί, και εννοώ την απειλή που υπάρχει να καταρρεύσει η Ζώνη Σένγκεν. Από την πλευρά μας, είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε στην επίλυση των μεταναστευτικών προβλημάτων, συμμετέχοντας στην εξομάλυνση της κατάστασης σε περιοχές που διεξάγονται συγκρούσεις, απ' όπου προέρχεται η κύρια ροή των προσφύγων και πρωτίστως στη Συρία», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

Όπως τόνισε ο Ρώσος πρωθυπουργός, τέτοιου είδους καταστροφικά γεγονότα είναι το αποτέλεσμα ανεπιτυχών προσπαθειών που έγιναν να μεταλαμπαδευτούν δυτικά μοντέλα δημοκρατίας σε ένα περιβάλλον εντελώς απροετοίμαστο γι' αυτό, τα οποία «επέφεραν την καταστροφή ολόκληρων κρατών, ενώ μετέτρεψαν τεράστιες περιοχές σε ζώνες στρατιωτικών επιχειρήσεων».

Επιπλέον, ο Μεντβέντεφ είπε ότι σήμερα, και σε σχέση με τη Ρωσία, ο δυτικό κόσμος υιοθετεί ενεργά το δόγμα της αποτροπής. Ο κίνδυνος που εμπεριέχουν αυτού του είδους οι προσεγγίσεις είναι, όπως είπε, ότι και έπειτα από 20 χρόνια τα προβλήματα δεν θα επιλυθούν και ο κόσμος θα συζητάει τα ίδια θέματα, αν φυσικά θα έχει μια τέτοια δυνατότητα.

Στην ομιλία του, ο Ρώσος πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η σύγχρονη αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας οικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου και προσέφερε τη δυνατότητα στον κόσμο να ζήσει περισσότερο από 70 χρόνια χωρίς παγκόσμιους πολέμους. «Όντως το σύστημα αυτό σήμερα, έχει συγκεκριμένα προβλήματα και δυσλειτουργίες. Αλλά σημαίνει αυτό ότι χρειαζόμαστε μια ακόμη τρίτη παγκόσμια αναταραχή, για να καταλάβουμε πόσο αναγκαία είναι σήμερα η συνεργασία και όχι η αντιπαράθεση; » είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

«Πιστεύω ότι σήμερα είμαστε όλοι πιο σοφοί, πιο έμπειροι και πιο υπεύθυνοι, και δεν μας χωρίζουν τέτοια ιδεολογικά φαντάσματα και στερεότυπα. Εκείνες όμως οι προκλήσεις που απειλούν όλους εμάς, δεν πρέπει να αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα συγκρουσθούμε, αλλά τη βάση για να ενωθούμε, μ' ένα δίκαιο και ισότιμο τρόπο, ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε μια ήρεμη ζωή για ακόμη τουλάχιστον 70 χρόνια», είπε ο Μεντβέντεφ ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr