ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βοήθα τον πλησίον σου
© Sputnik/Sergey Averin
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βοήθα τον πλησίον σου

Πριν ένα χρόνο, στις 15 Φεβρουαρίου του 2015, στο Ντονμπάς, είχε ανακοινωθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Στη διάρκεια του ενός χρόνου που πέρασε από την υπογραφή της Συμφωνίας του Μινσκ στις 12 Φεβρουαρίου του 2015, περιορίστηκε σημαντικά η χρήση βαρέως οπλισμού στο Ντονμπάς. Ωστόσο, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν έχουν σταματήσει πλήρως. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, η ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή παραμένει κρίσιμη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους- στη ζώνη όπου διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις —περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι, ενώ ο άμαχος πληθυσμός του Ντονμπάς εξακολουθεί να χρειάζεται τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.

Από τα μέσα Αυγούστου του 2014 η Ρωσία στέλνει συστηματικά στο Ντονμπάς ανθρωπιστική βοήθεια. Μέχρι σήμερα έχουν σταλεί 49 αυτοκινητοπομπές, που μετέφεραν περισσότερους από 50.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας. Συγκεκριμένα μετέφεραν τρόφιμα, ιατρικό εξοπλισμό, οικοδομικά υλικά, σχολικά βιβλία και άλλα είδη.

Από τη στιγμή που ξεκίνησε η διένεξη στην Ουκρανία, επισκέπτεται συστηματικά το Ντονμπάς, συμμετέχοντας σε ανθρωπιστικές αποστολές, η πρόεδρος του ιδρύματος «Δίκαιη βοήθεια» Ελιζαβέτα Γκλίνκα, γνωστή και ως δόκτορ Λίζα, με σκοπό να παραδώσει φάρμακα και τρόφιμα στα νοσοκομεία,αλλά και να βοηθήσει στην απομάκρυνση παιδιών από τη ζώνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Η ίδια έχει συνοδεύσει πολλά παιδιά με τους γονείς τους σε ρωσικά νοσοκομεία, όπου εισήχθησαν για θεραπεία. Στα τέλη Αυγούστου του 2015 η δόκτωρ Λίζα εγκαινίασε- στη Μόσχα- τον Οίκο αγαθοεργίας, για εκείνες τις οικογένειες και τα παιδιά, τα οποία έχουν ολοκληρώσει την απαιτούμενη θεραπεία και πρέπει να ενταχθούν στη διαδικασία αποκατάστασης.

Καθ 'όλη τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ντονμπάς, η δόκτωρ Λίζα, συνέβαλε στο να απομακρυνθούν από τη ζώνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων περισσότερα από 300 παιδιά, ώστε να τους παρασχεθεί η αναγκαία ιατρική βοήθεια, ενώ το ίδρυμα που η ίδια διευθύνει, παρέχει βοήθεια στους βαριά ασθενείς που παρέμειναν στο Ντονμπάς, σε φάρμακα και αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς, εξανάγκασαν πολλούς κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Μεταναστευτικής Υπηρεσίας, σήμερα στη Ρωσία βρίσκονται περίπου 1,1 εκατομμύρια "πρόσφυγες από την νοτιοανατολική Ουκρανία, από τους οποίους 419.000 έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο και περισσότεροι από 311.000 άδεια παραμονής".

Η Ομοσπονδιακή Μεταναστευτική Υπηρεσία της Ρωσίας, έχει καταθέσει ένα νομοσχέδιο με τροπολογίες που αφορούν στη σχετική νομοθεσία για τη μετανάστευση, το οποίο θα προσφέρει την δυνατότητα στους μετανάστες να αποκτήσουν- με σύντομες διαδικασίες —άδεια παραμονής. Αξίζει να σημειωθεί ότι, "στη νοτιοανατολική Ουκρανία δεν ζουν μόνο Ρώσοι, Ουκρανοί, ή πολίτες που προέρχονται από άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών(ΚΑΚ). Ζουν και Έλληνες, οι οποίοι είναι η τρίτη,κατά σειρά, πληθυσμιακή ' ομάδα του Ντονμπάς, και, η μεγαλύτερη και πιο συμπαγής ομάδα της ελληνικής διασποράς που ζει στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών(ΚΑΚ). Με βάση τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το 2015 οι Έλληνες που ζουν κυρίως στο νότιο τμήμα της περιοχής του Ντονιέτσκ, αντιπροσώπευαν το 2,5% του πληθυσμού του Ντονμπάς".

Πηγή: www.ria.ru