ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ)  με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk (Α) κάνουν κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησής τους, στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Ο ελληνικός λαός έχει κληθεί να σηκώσει δυσανάλογο βάρος

Δεν είναι λύση ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ.Τουσκ.

Η διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, η αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος, συνιστά μια διεθνή και ευρωπαϊκή πρόκληση, και απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση με σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της ΕΕ, στην αλληλεγγύη και στην ανάγκη για δίκαιο επιμερισμό των βαρών, υπογράμμισαν Αλέξης Τσίπρας και Ντόναλντ Τουσκ στη συνάντηση που είχαν, όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις τους.

Δ. Αβραμόπουλος: Δεν τέθηκε ποτέ θέμα εξόδου χώρας της ΕΕ από τη Σένγκεν

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι η κρίση του μεταναστευτικού τεστάρει τα όρια, τις αντοχές της Ευρώπης και επισήμανε την προσπάθεια των Ελλήνων πολιτών στα νησιά, για την οποία έχουν λάβει και υποψηφιότητα για Νόμπελ Ειρήνης.

Επίσης, ο κ. Τουσκ τόνισε ότι ο υποτιθέμενος αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν είναι λύση και πως το να εξαιρεθεί η Ελλάδα από τη Σένγκεν δεν λύνει απολύτως κανένα πρόβλημα.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε ότι μετά τη συζήτηση που είχαν σήμερα με τον πρωθυπουργό, είναι πιο αισιόδοξος ακόμα και για τη διαδικασία έναρξης της αξιολόγησης.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για το δυσανάλογο βάρος που έχει επωμιστεί η Ελλάδα μέχρι σήμερα και το οποίο αντιμετωπίζει με ανθρωπισμό και μεγάλο κόστος, σεβόμενη τις ευρωπαϊκές αρχές και αναδεικνύοντας τις αξίες μας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, συμφώνησαν με τον Ντ. Τουσκ ότι είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί η πρόοδος της εφαρμογής του συνόλου των αποφάσεων που έχουν ληφθεί και αφορούν κάθε στάδιο της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Μεταξύ αυτών συζήτησαν και για τη δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στην περιοχή, με κεντρικό σκοπό την υποβοήθηση των τουρκικών αρχών στον εντοπισμό των διακινητών στις ακτές της Τουρκίας και τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Αλ. Τσίπρας:Είναι απαραίτητο να υπάρχει μια κοινή απάντηση στην προσφυγική κρίση

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στην Ευρώπη κυριαρχούν δύο αντιλήψεις για το μέλλον της, μια φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση (στην οποία ανήκει και η Ελλάδα) και μια αντιευρωπαϊκή προσέγγιση, που θεωρεί ότι τα προβλήματα μπορεί να τα λύνει ο καθένας μόνος του, κάνοντας λόγο για μια σειρά από χώρες που δεν διστάζουν το τελευταίο διάστημα να επιτίθενται και εναντίον της χώρας μας, προτείνοντας κλείσιμο συνόρων και τείχη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. «Πιστεύουμε ότι αυτή η αντιμετώπιση θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν και για το ζήτημα των σχέσεων της ΕΕ με το Ηνωμένου Βασίλειο, με τον κ. Τσίπρα να τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι και στο ζήτημα της Βρετανίας, όπως και στο προσφυγικό, πρέπει να απαντήσουμε στις προκλήσεις με ενότητα, προχωρώντας όλοι μαζί μπροστά. «Δεν είναι περίοδος για εξόδους, για exits, είναι περίοδος για να ενώσουμε δυνάμεις και να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ