ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Σοβινφορμμπιρό»: Άνθρωποι και έργα
© Sputnik/Mark Markov-Grinberg
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σοβινφορμμπιρό»: Άνθρωποι και έργα

Η Σοβιετική Ένωση κέρδισε τη μάχη για τις καρδιές και τα μυαλά των ανθρώπων, χάρη στην τεράστια συμβολή που είχαν σ’ αυτήν την μάχη επιφανείς συγγραφείς και δημοσιογράφοι.

Το Σοβινφορμμπιρό (Σοβιετικό Γραφείο Πληροφοριών) που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1941, διέθετε ένα ανθρώπινο δυναμικό από ταλαντούχα στελέχη και καταξιωμένους τεχνίτες του λόγου. Με το δυναμικό αυτό ανταποκρίνονταν πλήρως στους στόχους του. Γι αυτό και όλες του οι προσπάθειες αποσκοπούσαν στο να παρέχει την αναγκαία εκείνη ενημέρωση, που θα συνέβαλλε στην νίκη επί του Γ΄Ράιχ, θα ενίσχυε την επιθυμία στους ανθρώπους για ανδραγαθήματα, καθώς και τη συνεργασία με όλους εκείνους τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι δεν είχαν αποδεχθεί την ιδεολογία της φυλετικής ανωτερότητας.

Η δημιουργία του Σοβιετικού Γραφείου Πληροφοριών

Πρώτος διευθυντής του Σοβιετικού Γραφείου Πληροφοριών, διετέλεσε ο Αλέξαντρ Σερμπακόφ.

Υπό την καθοδήγηση του εργάστηκαν εξαίρετοι συγγραφείς, αρθρογράφοι και δημοσιογράφοι, όπως ο Βαλεντίν Κατάγιεφ, ο Λεονίντ Λεόνοφ, ο Αλεξάντρ Φαντέγιεφ, ο Κονσταντίν Σίμονοφ, ο Αλεξέι Τολστόι και Κόρνει Τσουκόβσκι. Ο Ιλιά Έρενμπουργκ, είχε γράψει κατά τη διάρκεια του πολέμου για το Σοβιετικό Γραφείο Πληροφοριών περισσότερα από τριακόσια άρθρα. Μάλιστα, μόνο το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων United press διένειμε τα άρθρα του Ερένμπουργκ σε περισσότερα από χίλια πεντακόσια έντυπα.

Με το Σοβιετικό Γραφείο Πληροφοριών, συνεργάστηκε, γράφοντας δοκίμια και ο συγγραφέας Μιχαήλ Σόλοχοφ, που τιμήθηκε αργότερα με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ο Έρενμπουργκ,ο Γκρόσμαν,ο Σίμονοφ, ο Αλεξεί Τολστόι, αλλά και άλλοι συγγραφείς που έγραφαν για τον πόλεμο, έλεγαν τότε με σαφήνεια ότι είναι πεπεισμένοι για τη νίκη, θεωρώντας ότι την πίστη τους αυτή πρέπει να την μεταφέρουν με διάφορους τρόπους σε όλους εκείνους που πολεμούσαν.

© Sputnik/ Sergei Loskutov

Η Μεγάλη νίκη επιτεύχθηκε χάρη στην ύπαρξη διαφόρων συντελεστών, η σημασία των οποίων δεν μπορεί να μειωθεί. Τέτοιοι συντελεστές ήταν οι πολεμικές επιχειρήσεις στα μέτωπα, η δουλειά που γίνονταν στα μετόπισθεν, το κίνημα των ανταρτών και οι διπλωματικές προσπάθειες. Σ' αυτή τη γραμμή του μετώπου, το ενημερωτικό «πεδίο μάχης» κατείχε μια επάξια και σημαντική από πολλές απόψεις θέση. Η Σοβιετική Ένωση κέρδισε τη μάχη για τις καρδιές και τα μυαλά των ανθρώπων, χάρη στην τεράστια συμβολή που είχαν σ' αυτήν την μάχη επιφανείς συγγραφείς και δημοσιογράφοι.

Πηγή: www.ria.ru