ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν πρόκειται να διεξάγονται κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών πλοίων
© ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν πρόκειται να διεξάγονται κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών πλοίων

Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και Υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Πάνος Καμμένος, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στον τ/σ Star και στην εκπομπή "Στον Ενικό", τόνισε ότι δεν πρόκειται να διεξάγονται κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών πλοίων, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την παρουσία πλοίων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Αποσαφήνισε ότι τα Δωδεκάνησα δεν εξαιρούνται, ότι δεν υπάρχει καμία "γκρίζα ζώνη", ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι η "μέση γραμμή" των συνόρων βάζει τα Ίμια στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Κατέστησε εξίσου σαφές ότι οι επιχειρήσεις θα διεξάγονται εντός των χωρικών υδάτων Ελλάδας και Τουρκίας αντιστοίχως, ενώ σκοπός της ΝΑΤΟικής επιχείρησης είναι η προειδοποίηση και η επίβλεψη της προσπάθειας μετακίνησης από τα παράλια της Μ. Ασίας προς το Αιγαίο.

Όπως είπε, η ΝΑΤΟική δύναμη θα ενημερώνει την τουρκική Ακτοφυλακή, προκειμένου αυτή να σταματήσει σκάφος ή βάρκα πριν αυτή ξεκινήσει από τα παράλια της Μ. Ασίας, ενώ όταν αυτά τα άτομα εντοπιστούν θα οδηγούνται πίσω στην Τουρκία με επιτήρηση της ΝΑΤΟικής δύναμης που θα παρακολουθεί.

Ο κ. Καμμένος είπε οτι η Συμφωνία αυτή με το ΝΑΤΟ δεν επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και επισήμανε ότι τα Κέντρα Έρευνας και Διάσωσης είναι εκεί που ανήκουν τα χωρικά ύδατα και αυτό το ξεκαθαρίζει η Συμφωνία.

Πρόσθεσε όυι συμφωνήθηκε, οι επικεφαλής της ΝΑΤΟϊκής δύναμης να είναι εκ περιτροπής από κράτη-μέλη της Συμμαχίας, εξαιρουμένων της Ελλάδας και της Τουρκίας "για αυτονόητους λόγους".

Προκειμένου δε, "να μην υπάρχουν κενά περί 'γκρίζων ζωνών' ", όπως είπε χαρακτηριστικά, ανέφερε την Απόφαση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση επί Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ, στις 18 Οκτωβρίου 2008, όπου αναφέρεται ότι "ευρωπαϊκά σύνορα είναι τα σύνορα στην Ελλάδα", προσθέτοντας "το λέω αυτό γιατί το θέμα της μαύρης εποχής Σημίτη έχει κλείσει παντοτινά για την Ευρώπη".

Σε ότι αφορά τις παραβιάσεις εκ μέρος της Τουρκίας, είπε ότι "η Τουρκία θα συνεχίσει να παραβιάζει και κάθε φορά θα αναχαιτίζεται από την Ελλάδα".
Ερωτηθείς για τον λόγο που η ΝΑΤΟϊκή δύναμη πλέει κοντά στον 21ο Μεσημβρινό, "στην μέση του Αιγαίου" και αν αυτό σχετίζεται με τις απαιτήσεις της Τουρκίας, είπε ότι μόλις ολοκληρωθεί το επιχειρησιακό σχέδιο, η ΝΑΤΟική δύναμη θα μετακινηθεί ανατολικά των ελληνικών νησιών.

Ο κ. Καμμένος συμφώνησε με την παρατήρηση του συμμετέχοντος στην εκπομπή, καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη, οτι το βασικό πρόβλημα της Τουρκίας, αυτή την στιγμή, είναι η Ρωσία και οι Κούρδοι, με τον κ. Γιαλλουρίδη να προσθέτει ότι η Τουρκία επιδιώκει την παρουσία του ΝΑΤΟ στην Συρία, λαμβάνοντας υπόψη οτι η Ρωσία έχει αυτή την στιγμή ναυτική δύναμη 22 σκαφών στην περιοχή.

Ο υπουργός 'Αμυνας ανέφερε ότι η αρχική ελληνική πρόταση, αλλά και πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η μετακίνηση της Frontex στα τουρκικά παράλια, με την διαφορά ότι αυτό απαιτεί την αλλαγή του εσωτερικού κανονισμού της Frontex ώστε να μετατραπεί σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή.

Μάλιστα, ο κ. Καμμένος έθεσε το θέμα αυτό στην υπουργό 'Αμυνας της Γερμανίας, λαμβάνοντας υπόψη και το επείγον του ζητήματος, καθώς, όπως είπε, θα υπάρξουν επιχειρήσεις στην Συρία και την Λιβύη με τον εκτιμώμενο αριθμό προσφύγων να ανέρχεται σε 600.000 επιπλέον, ζήτημα το οποίο "αφορά την ασφάλεια όλης της Ευρώπης".

Με δεδομένο το επείγον της κατάστασης και τον χρόνο που απαιτούν οι ενέργειες για την αλλαγή του εσωτερικού κανονισμού της Frontex, αποφασίστηκε η εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε αυτήν την συγκυρία.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο κ. Καμμένος, οι ΝΑΤΟϊκοί θα έχουν πλέον την δυνατότητα να βλέπουν την συμπεριφορά της Τουρκίας, ιδίοις όμμασι με τη γείτονα χώρα, "να έχει κόστος και στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ αν δεν εφαρμόσει την Συμφωνία".

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο υπουργός 'Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, είπε ότι "θεωρώ δεδομένο πως θα κλείσουν τα σύνορα", διευκρινίζοντας στη συνέχεια, "τα σύνορα δυτικά από ορισμένες χώρες", καθώς, όπως είπε, γνωρίζω τις θέσεις ορισμένων χωρών, "ΠΓΔΜ, Αυστρία, Ουγγαρία".

"Αν δεν προχωρούσαμε σε συμφωνία με το ΝΑΤΟ, θα αυξάνονταν πολύ οι ροές από την Τουρκία" είπε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα προσέρχεται έτοιμη στις διαπραγματεύσεις, με τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις να έχουν ολοκληρωθεί στις 18 Φεβρουαρίου, όπου, μεταξύ άλλων, θα ζητήσει να υπάρξει απορρόφηση των προσφύγων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Καμμένος σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είπε οτι η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Συρία, καθώς σταθερή της θέση είναι η μη συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις "στη γειτονιά μας", ενώ σε ότι αφορά στρατιωτικές διευκολύνσεις, εξετάζει κάθε φορά το σχετικό αίτημα.
Τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας γραμμής ασφαλείας από τον ισλαμικό φονταμενταλισμό που να περιλαμβάνει το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Βουλγαρία και την Ρουμανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ