ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημοσκόπηση:Πάνω από το 1/3 των Ρώσων τάσσεται υπέρ της ρήξης των σχέσεων με την Τουρκία
© Sputnik/Aleksandr Vilf
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση:Πάνω από το 1/3 των Ρώσων τάσσεται υπέρ της ρήξης των σχέσεων με την Τουρκία

Οι περισσότεροι Ρώσοι δεν είναι πρόθυμοι να αποκαταστήσουν τις επαφές Ρωσίας —Τουρκίας σε πολιτικό επίπεδο, ενώ το 1/3 απ' αυτούς τάσσονται υπέρ της παύσης οποιαδήποτε επαφής μεταξύ Μόσχας — Αγκυρας.

Ειδικότερα, απαντώντας στο ερώτημα των κοινωνιολόγων σχετικά με το ποιά πολιτική θα πρέπει να ασκήσει στο μέλλον το Κρεμλίνο, το  35% τάχθηκε υπέρ μίας ρήξης, ενώ ένα 33% απάντησε μάλλον θετικά στο να συνεχισθεί μία συνεργασία στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα, θεωρούν όμως απαραίτητο, να συνεχισθεί η πολιτική αντιπαράθεση.

Δύο εβδομάδες, νωρίτερα, τονίζουν οι κοινωνιολόγοι, η απάντηση στην ίδια ερώτηση που αφορούσε την Ουκρανία ήταν πιο ήπια, και πιό ευνοϊκή σε σχέση με τις ΗΠΑ, (από τον Οκτώβριο του 2015).

Αρνητικά αξιολογούνται επί του παρόντος οι διμερείς σχέσεις με τους πολίτες της Τουρκίας: το 23% τις θεωρούν εχθρικές,  το 47%  τεταμένες και το 14% ψυχρές. Μόνο 1% των ερωτηθέντων πιστεύει στη φιλία και την καλή γειτονία.

Επίσης, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, δεν παρατηρείται καμία πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες θεωρούν οτι η ένταση αυξάνεται, ενώ ένας στους τρεις δήλωσε οτι δεν σημειώθηκε κάποια αλλαγή. 

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας βρίσκονται σε κρίση, μετά τις 24 Νοεμβρίου του 2015, όταν τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος, κατέρριψε στη Συρία ένα ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 6-7 Φεβρουαρίου σε 130 περιοχές της Ρωσίας.

Πηγή: www.ria.ru