ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το 2017 θα καθελκυστεί η ρωσική κορβέτα «Κεραυνός»
© Sputnik/Alexey Danichev
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το 2017 θα καθελκυστεί η ρωσική κορβέτα «Κεραυνός»

Η ναυπήγηση της κορβέτας «Κεραυνός» άρχισε το 2012 στα «Βόρεια Ναυπηγεία». Ευθύς εξαρχής, το υπ ' αριθμόν 20385 σχέδιο ναυπήγησης, προέβλεπε ότι κορβέτες αυτού του τύπου, θα ναυπηγηθούν με εισαγόμενο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων και των οπλικών τους συστημάτων. Ωστόσο, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία, το εν λόγω ναυπηγικό σχέδιο, αναπροσαρμόσθηκε, λαμβάνοντας υπ 'όψιν την πολιτική της χρησιμοποίησης εγχώριων, αντί εισαγομένων εξοπλισμών.  

Στην παρούσα φάση, διαμορφώνονται οι βάσεις του πλοίου πάνω στις οποίες θα τοποθετηθούν οι κύριες μηχανές του. Το κάτω μέρος του πλοίου και το κατάστρωμα της κορβέτας έχουν κατασκευαστεί, οι μηχανισμοί και ο εξοπλισμός συναρμολογούνται,  και, ξεκίνησαν η  προετοιμασία για τη βαφή καθώς και τις μονώσεις των χώρων. Στο πρώτο τρίμηνο του 2016, θα αρχίσει η τοποθέτηση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Η καθέλκυση του πλοίου και οι πρώτες δοκιμές εν πλω θα πραγματοποιηθούν το 2017.       

Αρχικά στις κορβέτες αυτού του τύπου είχε προγραμματιστεί να τοποθετηθούν κινητήρες της γερμανικής εταιρείας MTU, όμως, εξαιτίας των κυρώσεων, την κατασκευή τους ανέλαβε το εργοστάσιο «Καλομένσκι». Η τοποθέτηση των κινητήρων στο πλοίο θα αρχίσει το πρώτο τρίμηνο του 2016.    

Συνολικά, στα «Βόρεια Ναυπηγεία» ναυπηγούνται τέσσερις κορβέτες, δύο με βάση το υπ' αριθμόν 20385 ναυπηγικό σχέδιο  (ο «Κεραυνός» και ο «Ετοιμοπόλεμος») και δύο με βάση το υπ' αριθμόν 20380 βελτιωμένο ναυπηγικό σχέδιο (ο «Γενναίος» και ο «Αμείλικτος»)

Στον «Ετοιμοπόλεμο» τους προσεχείς μήνες θα ολοκληρωθεί η κατασκευή  τους κύτους του σκάφους. Φέτος, επίσης, προβλέπεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του κύτους των δύο κορβετών  του ναυπηγικού σχεδίου 20380, οι οποίες θα ενταχθούν στον ρωσικό πολεμικό στόλο το 2018. 

Πηγή: www.ria.ru