ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η τεχνολογική υπεροχή των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων
© Sputnik/Maxim Blinov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τεχνολογική υπεροχή των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία ανέδειξαν τις νέες δυνατότητες του ρωσικού στρατού, που ήταν απρόσμενες για όλο τον κόσμο. Πολλές δυτικές χώρες εξεπλάγησαν με τα υψηλής τεχνολογίας σύγχρονα ρωσικά οπλικά συστήματα, τα οποία κάλλιστα μπορούν να ανταγωνισθούν τα αντίστοιχα τελευταίας τεχνολογίας δυτικά οπλικά συστήματα.

Κατά τη γνώμη πολλών δυτικών αναλυτών, η Ρωσία κατάφερε να εκσυγχρονίσει το στρατό της και να βελτιώσει τα οπλικά του συστήματα του, ώστε, σε μερικούς τομείς να  ξεπεράσει τις ΗΠΑ. Ως προς τους ποσοτικούς δείκτες, η Ρωσία ήδη προηγείται των Ηνωμένων Πολιτειών.   

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο αμερικανικό οργανισμό Arms Control, η Ρωσία διαθέτει δύο φορές περισσότερα άρματα μάχης από ό,τι οι ΗΠΑ και συγκεκριμένα 15.398 έναντι 8.848.

Η Ρωσία δεν οφείλει την ισχύ της μόνο στον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο «Μπουλάβα»

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα, πολλοί ειδικοί συγκλίνουν στην άποψη πως σήμερα η Ρωσία διαθέτει τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα. Παράγοντες που συνετέλεσαν στην αξιοσημείωτη ενίσχυση του ρωσικού στρατού, υπήρξαν ο ευρείας κλίμακας εκσυγχρονισμός  των ενόπλων δυνάμεων, η αύξηση της παραγωγής οπλικών συστημάτων και, οι αγορές σε στρατιωτική τεχνολογία.

Όπως γράφει η Independent, σχετικά πρόσφατα, δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι η ρωσική στρατηγική και  στρατιωτική τεχνολογία έχουν επιεικώς παλιώσει, αλλά, η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία έδειξε  το εντελώς αντίθετο. Συγκεκριμένα, ότι τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν τις περισσότερες πτήσεις ημερησίως σε σχέση με τις μηνιαίες πτήσεις που πραγματοποιούσαν οι   δυνάμεις της συμμαχίας, ενώ οι δυνάμεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού εκτόξευαν πυραύλους από την Κασπία, από    απόσταση μεγαλύτερη των 900 μιλίων.

Σήμερα η Ρωσία, μαζί με την Κίνα και τις ΗΠΑ, αποτελούν την τριάδα των πιο ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων στον κόσμο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις  εμπειρογνωμόνων της διαδικτυακής πύλης Global Firepower. Η στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία, έδωσε την δυνατότητα στην Ρωσία να δοκιμάσει σε συνθήκες πολέμου νέα μαχητικά  αεροσκάφη, καθώς και πυραύλους τύπου Κρουζ, με εμβέλεια πτήσης  που υπερβαίνει τις επιδόσεις των ανάλογων αμερικανικών.

Επιπλέον, η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία αποτελεί άριστη «διαφήμιση» των ρωσικών οπλικών συστημάτων, και ευκαιρία για να αυξηθεί ο αριθμός των πιθανών αγοραστών. Μάλιστα το περιοδικό The National Interest, θεωρεί ότι τα πιο ανταγωνιστικά είδη ρωσικών οπλικών συστημάτων είναι τα αεροσκάφη Σουχόι-27 και Σουχόι-35, τα άρματα μάχης  Τ-90 και «Άρματα», καθώς και τα αντιαεροπορικά  συστήματά C-400.

© Sputnik/Vladimir Vyatkin

"Το Σουχόι-27 είναι ένα «κλασσικό αεροσκάφος του Ψυχρού Πολέμου» αναπτύσσει ταχύτητα ως 2.500 χλμ. την ώρα και μπορεί να προσπεράσει τα αμερικανικά F-16 και F-18», αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό. «Το Σουχόι-35, που είναι το πιο επιβλητικό πολεμικό αεροσκάφος που, ήδη, χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός, μπορεί να σταθεί επάξια απέναντι στα περισσότερα αμερικανικά μοντέλα τέταρτης γενιάς, και ενδεχομένως, να είναι σε θέση  να ανταγωνιστεί και το «αόρατο» μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς F-35. Το άρμα μάχης Τ-90 είναι ελαφρύτερο από πολλά δυτικά ανάλογά του, αλλά, διαθέτει πιο σταθερή θωράκιση. Το άρμα «Αρμάτα» μπορεί να γίνει το πιο ισχυρό όπλο στο στρατό της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ήδη αποτελεί φόβητρο για πολλούς δυτικούς στρατιωτικούς».

© Sputnik/Mikhail Voskresensky

Όπως επισημαίνει στις σελίδες του περιοδικού ο αξιωματικός Ντάνιελ Ντέιβις, εκ των επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, η Ρωσία χρειάστηκε μόλις έξι χρόνια, προκειμένου να σχεδιάσει, να δοκιμάσει και να αρχίσει να κατασκευάζει, προωθημένης τεχνολογίας  πολεμικά οχήματα, όπως το άρμα Τ-14 «Αρμάτα» και το πολεμικό όχημα πεζικού Τ-15, που είναι εξοπλισμένα σύμφωνα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. «Το Τ-14 αποδείχθηκε ότι είναι εξίσου απόρθητο και δυνατό όσο και το αμερικανικό «Abrams» παρατηρεί ο Ντέιβις.

Το ίδιο υψηλά αξιολογούν ξένοι αναλυτές και το νέο ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς Τ-50 (PAK-FA). Ειδικοί του Business Insider κατάρτισαν μια λίστα με τα 11 αεροπλάνα «που αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού» στην παγκόσμια αεροπορία, με το Τ-50 να βρίσκεται στην κορυφαία τριάδα της κατάταξης.

© Sputnik/Vladimir Astapkovich

Συγχρόνως, η ανάπτυξη του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια επίσης «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ΗΠΑ», όπως επισημαίνεται σε αναφορά της αρμόδιας υπηρεσίας των αμερικανικών  δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού, μέρος της οποίας δημοσιεύθηκε στην έκδοση Daily Beast. Σύμφωνα με την αναφορά, το ρωσικό ναυτικό αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε στάδιο ανανέωσης και σε 10-15 χρόνια το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας θα αποτελεί το νέο πολεμικό ναυτικό του 21ου αιώνα.

Στη διάρκεια των επόμενων 15-20 χρόνων, την υποδομή των υποβρύχιων δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας θα αποτελέσουν τα υποβρύχια  τέταρτης γενιάς. Μετά το 2030, ίσως να μιλάμε  για τη δημιουργία υποβρύχιων  πέμπτης γενιάς, που θα φέρουν  βαλλιστικούς πυραύλους τύπου «Μπουλάβα» και πυραύλους Κρουζ τύπου «Καλίμπρ».

© Sputnik/Ildus Gilyazutdinov

Τα τελευταία, σύμφωνα με την άποψη της βρετανικής έκδοσης The Telegraph, αποτελούν το «στέμμα» των δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού. «Μέχρι πρότινος, οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία θεωρούνταν οι μοναδικές δυνάμεις, ικανές να χτυπήσουν στόχους σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου με πυραύλους τύπου Κρουζ, που εκτοξεύονται από υποβρύχια», γράφει η Telegraph. «Χρησιμοποιώντας  τους πυραύλους ‘Καλίμπρ' από υποβρύχιό της στη Μεσόγειο θάλασσα, η Ρωσία έγινε το τρίτο μέλος αυτής της επιφανούς ομάδας».

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr