ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Μανώλης  Γλέζος κατηγόρησε τη Δύση ως υπεύθυνη για τη συριακή κρίση
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μανώλης Γλέζος κατηγόρησε τη Δύση ως υπεύθυνη για τη συριακή κρίση

Ο εθνικός ήρωας της Ελλάδας Μανώλης Γλέζος- όπως τονίζει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti — επέρριψε την ευθύνη για την κατάσταση στη Συρία στις χώρες της Δύσης, οι οποίες — όπως είπε — «προσπαθούν να κάνουν το παν για να εκτοπίσουν την Ρωσία από την περιοχή».

Η συριακή κρίση κινδυνεύει να κλιμακωθεί  σε  παγκόσμια σύγκρουση ,τονίσθηκε σε φόρουμ  με θέμα τη Συρία

Ο Μανώλης Γλέζος συμμετείχε στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε ο ελληνορωσικός σύλλογος «Διάλογος», με θέμα «η κρίση στην Συρία αίτια και γεωπολιτικές συνέπειες». Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση του συλλόγου, που ιδρύθηκε με σκοπό την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Ο Γλέζος δήλωσε ότι η κατάσταση στη Συρία ως θέμα συζήτησης της πρώτης συνεδρίας του συλλόγου, ήταν σωστή επιλογή, καθώς, όπως σημείωσε, "αφορά τους πάντες και φυσικά την Ελλάδα".

«Η πλειονότητα των προσφύγων φθάνουν στην Ελλάδα από τη Συρία, επειδή εκεί γίνεται πόλεμος. Αιτία των όσων γίνονται εκεί είναι το ότι οι δυτικές χώρες δεν αποδέχονται το καθεστώς Άσαντ, το οποίο υποστηρίζει η Ρωσία. Αυτός είναι ο λόγος που χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν την αντιπολίτευση, για να προκαλούν συγκρούσεις και να ανατρέψουν τον Άσαντ», τόνισε.

Τα ίδια, σύμφωνα με τον κ. Γλέζο, έκαναν οι δυτικές χώρες και στην Ελλάδα. «Σύσσωμος ο ελληνικός λαός αγωνίζονταν κατά της χούντας(1967-1974). Αλλά ο συριακός λαός δεν είναι σύσσωμος κατά του Άσαντ. Στην Ελλάδα η χούντα έπεσε επειδή ο ελληνικός λαός δεν μπορούσε να την ανεχθεί. Αυτό θα συνέβαινε και στην Συρία, εάν ο λαός δεν ήθελε το καθεστώς του Άσαντ, ο ίδιος θα έπεφτε», δήλωσε ο Μανώλης Γλέζος.

«Νομίζετε ότι στόχος τους είναι μόνο το καθεστώς Άσαντ; Όχι. Οι δυτικές χώρες θέλουν να εκδιώξουν τη Ρωσία από τη Μεσόγειο. Αυτός είναι ο κύριος στόχος τους. Αυτό είπα και στη Βουλή", είπε ο Γλέζος και αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον σοβιετικό ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ, στην δεκαετία του 1960. «Τότε, ο Χρουστσόφ είχε πει ότι δεν θα αφήσουμε την Συρία» τόνισε ο κ. Γλέζος.

Ο Μανώλης Γλέζος αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο της Τουρκίας στη συριακή κρίση. «Η Τουρκία θέλει να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο. Δεν θα μας επιτρέψει αν διευρύνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε casus belli (αιτία πολέμου)», δήλωσε ο Μανώλης Γλέζος.

Ο Μανώλης Γλέζος, 93 ετών σήμερα, τον Μάιο του 1944 μαζί με τον συναγωνιστή του Απόστολο Σάντα κατέβασε από την Ακρόπολη τη σημαία με τη σβάστικα και ανύψωσε την ελληνική. Πέρασε πολλά χρόνια της ζωής του στις φυλακές και στην εξορία. Ο κ.Γλέζος είναι πολύ δημοφιλής στην Ελλάδα.

Πηγή: www.ria.ru