ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η συριακή κρίση κινδυνεύει να κλιμακωθεί  σε  παγκόσμια σύγκρουση ,τονίσθηκε σε φόρουμ  με θέμα τη Συρία
© Sputnik/Ilya Pitalev
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η συριακή κρίση κινδυνεύει να κλιμακωθεί σε παγκόσμια σύγκρουση, τονίσθηκε σε φόρουμ με θέμα τη Συρία

«Η κρίση στη Συρία: αίτια και γεωπολιτικές συνέπειες» ήταν το θέμα της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε στην Αθήνα ο ελληνορωσικός σύλλογος «Διάλογος», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti.

Πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση του συλλόγου, που ιδρύθηκε με σκοπό την ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκε και το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Ελληνο—ρωσικό πανόραμα» που κυκλοφορεί στα ελληνικά και αναφέρεται στη Ρωσία και την πολιτική της. Στο φόρουμ μίλησαν ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας-Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Μάζης και ο πρώην υπουργός και καθηγητής της έδρας Δημόσιας Πολιτικής «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Αμερικανικό Κολέγιο, Ανδρέας Ανδριανόπουλος.

«Ισλαμικός χειμώνας» στη  θέση της «Αραβικής Άνοιξης» 

«Όταν πριν από μερικά χρόνια είχα πει ότι η ‘αραβική άνοιξη' θα μετατραπεί σε ‘ισλαμικό χειμώνα', είχα δεχθεί επιθέσεις από ΜΜΕ και ιστοσελίδες» τόνισε ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας-Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Μάζης.

Ο Μανώλης  Γλέζος κατηγόρησε τη Δύση ως υπεύθυνη για τη συριακή κρίση

Η κρίση, κατά την άποψη του κ. Μάζη, άρχισε να κυοφορείται από το 1999, όταν μεταξύ Τεχεράνης, Δαμασκού και Λιβάνου άρχισε να δημιουργείται ο σιϊτικός άξονας, που μετετράπη σε φόβητρο για όλες τις σουνιτικές χώρες του Περσικού Κόλπου, τις ανησυχίες των οποίων αξιοποίησε η Δύση. 

«Η Συρία ήταν ο ενδιάμεσος κρίκος στην αλυσίδα Τεχεράνης,Δαμασκού, Λιβάνου. Εάν η Συρία εκπέσει από την αλυσίδα αυτή, η Τεχεράνη δεν θα μπορεί να έχει παρουσία στη Μεσόγειο. Αυτό θα σημαίνει ότι η Μεσόγειος  είναι γεμάτη με πετρέλαιο και φυσικό αέριο», δήλωσε ο κ. Μάζης.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Μάζης εξέφρασε την άποψη ότι την πολιτική της δεν την καθορίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου είναι ο κύριος ‘εγκέφαλος' όλης αυτής της ιστορίας, παρότι πολλοί νομίζουν ότι είναι ο Ερντογάν» είπε ο κ. Μάζης, επικαλούμενος το βιβλίο του Νταβούτογλου «Στρατηγικό Βάθος».

«Θυμηθείτε τι σας λέω, σύντομα θα γίνει πρόεδρος. Και θέλει όλη την περιοχή στο πιάτο του… Φρόντισε να καταστρέψει τις σχέσεις με το Ισραήλ, το Ιράκ και τη Ρωσία», δήλωσε ο καθηγητής.

Αναφερόμενος στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, ο κ. Μάζης διατύπωσε την άποψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιλήφθηκαν ότι ο «Φρανκεστάιν» που οι ίδιοι δημιούργησαν, βγήκε εκτός ελέγχου και οι Αμερικανοί χρειάζονται τη Ρωσία, για να κάνει για λογαριασμό τους, τη δική τους δουλειά και στη συνέχεια θα αποπειραθούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή. 

«Με ποιον τρόπο μπορεί να επιλυθεί το συριακό πρόβλημα; Μόνο μέσω συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον. Εάν οι δύο αυτοί πόλοι του κόσμου δεν συμφωνήσουν, φοβάμαι ότι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον Αρμαγεδώνα… Αυτή είναι η πραγματικότητα, πάντα όλα άρχιζαν από τη Μέση Ανατολή» κατέληξε ο Μάζης.

 Το « Ισλαμικό κράτος»  χάλασε τα σχέδια του Νταβούτογλου 

«Σύμφωνα με το Κοράνι, για να μπορέσει να δημιουργηθεί χαλιφάτο, πρέπει να υπάρχει έλεγχος εδαφών, γι' αυτό και η Αλ-Κάιντα ποτέ δεν μιλούσε για χαλιφάτο. Την αναγέννηση του χαλιφάτου οραματίζονταν ο Νταβούτογλου, αλλά το Ισλαμικό Κράτος τού χάλασε τα σχέδια», είπε στην ομιλία του ο πρώην υπουργός και καθηγητής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Πολιτικής «Ελευθέριος Βενιζέλος», Ανδρέας Ανδριανόπουλος.

«Η ουσία του ‘Ισλαμικού Κράτους' συνίσταται στο ότι ελέγχει εδάφη και μπορεί να διεκδικεί τον ρόλο του χαλιφάτου, ενώ μπορεί να αποτελέσει κέντρο συγκέντρωσης και συσπείρωσης των ισλαμιστών από  όλα τα σημεία της Γης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδριανόπουλος, προσθέτοντας ότι το χαλιφάτο προβοκάρει (προκαλεί) τη σύγκρουση μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.      

«Γιατί αποκεφαλίζουν και μεταδίδουν τα βίντεο με τους αποκεφαλισμούς; Γιατί προκαλούν τον Ομπάμα; Γιατί βρίζουν τους Ρώσους; Επειδή επιδιώκουν τη σύγκρουση, ακόμη και μια σύγκρουση που θα τους οδηγήσει στην ήττα, αλλά θα συσπειρώσει τους ισλαμιστές. Οι Ρώσοι το κατανοούν αυτό καλύτερα απ' όλους» προσέθεσε ο Κ. Ανδριανόπουλος.

Κατά τον κ. Ανδριανόπουλο, αυτό σχετίζεται με την αποκατάσταση των σχέσεων της Δύσης με το Ιράν, ο στρατός του οποίου μπορεί να συμβάλλει στον πόλεμο κατά του ‘Ισλαμικού Κράτους' και στην ενίσχυση του ιρακινού στρατού. Αυτό σχετίζεται και με την προσέγγιση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας».

«Η Κριμαία έχει σχεδόν ξεχαστεί. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα από την ιστορία της Ουκρανίας. Μιλάμε για το μέλλον της Γης,  για το μέλλον πολλών περιοχών της υδρογείου, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης», επισήμανε στην ομιλία του ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος.

Πηγή: www.ria.ru