ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μαστίγιο και καρότο» κρατούν έναντι της Μόσχας το ΝΑΤΟ και η Ουάσιγκτον
© Sputnik/Natalia Seliverstova
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μαστίγιο και καρότο» κρατούν έναντι της Μόσχας το ΝΑΤΟ και η Ουάσιγκτον

του Άγγελου Αλ. Αθανασόπουλου, δημοσιογράφου

Μία τακτική μαστιγίου και καρότου φαίνεται ότι ακολουθούν το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί στην Ευρώπη, αναφορικά με τη Ρωσία. Από τη μία πλευρά, επιδιώκεται να αποκατασταθούν δίαυλοι διπλωματικής επικοινωνίας μέσω του ΟΑΣΕ και της επανεργοποίησης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ — Ρωσίας στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας. Από την άλλη πλευρά, η Ουάσιγκτον ανακοινώνει την αναβάθμιση της στρατιωτικής της παρουσίας στα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με σκοπό να αποτραπεί περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά ακριβώς αυτό το σημείο, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο προϋπολογισμός για πρόσθετο εξοπλισμό προς τις χώρες αυτές θα τετραπλασιαστεί και θα ανεβεί από περίπου 790 εκατομμύρια δολάρια σε περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια ως το 2017. Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν πρόσφατα ότι ο εξοπλισμός αυτός θα μπορούσε να αναπτυχθεί και σε άλλες περιοχές, όπως στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, όπου ο πόλεμος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και η προσφυγική κρίση συνιστούν μείζονες προκλήσεις.

ΝΑΤΟ, προσφυγικό και Αιγαίο

Η αμερικανική συνδρομή αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ώστε το ΝΑΤΟ να μπορέσει να υλοποιήσει τα σχέδια του για μία σταθερή, εκ περιτροπής παρουσία συμμαχικών δυνάμεων στα κράτη — μέλη του στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η στρατηγική αυτή βασίζεται στην ερμηνεία της Ιδρυτικής Πράξης ΝΑΤΟ — Ρωσίας (NATO — Russia Founding Act) του 1997, στην οποία οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να μη σταθμεύσουν μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη.

Η Ατλαντική Συμμαχία έχει προωθήσει, μετά το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης, μία σειρά από πολιτικές με σκοπό να ανασχέσει αυτό που θεωρεί ως ρωσική επιθετικότητα. Ωστόσο, έχει προσεκτικά αποφύγει να υιοθετήσει αιτήματα χωρών όπως η Πολωνία, η οποία μετά από την άνοδο στην εξουσία μίας δεξιάς κυβέρνησης πιέζει για εγκατάσταση μόνιμων στρατιωτικών βάσεων στην Ανατολική Ευρώπη.

Οι απόψεις που εκφράζονται από ορισμένες χώρες για σκλήρυνση της στάσης του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας ενισχύονται και από τη δημοσιοποίηση έκθεση του γνωστού think tank «RAND Corporation» σύμφωνα με την οποία η Ρωσία θα μπορούσε να επικρατήσει πολύ εύκολα σε μία πολεμική αναμέτρηση με τα κράτη της Βαλτικής, Στην έκθεση, η οποία βασίζεται σε πολεμικά παίγνια, αναφέρεται ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούσαν να νικήσουν εντός τριών ημερών σε Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, χωρίς το ΝΑΤΟ να έχει πολλά περιθώρια απάντησης.

Μεντβέντεφ: Πρέπει να περάσουμε από την αντιπαράθεση στη συνεργασία, προκειμένου να αποφευχθεί ένα τρίτος  παγκόσμιος πόλεμος

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, καταβάλλονται όμως και προσπάθειες να μην ξεφύγει ο έλεγχος της κατάστασης. Βασικό όχημα για την αποφυγή αυτού είναι η γερμανική διπλωματία, με το Βερολίνο να εκμεταλλεύεται ότι ασκεί το 2016 την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Οι κινήσεις γίνονται παρά το γεγονός ότι η εκεχειρία στην Ουκρανία και η πλήρης εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ παραμένουν εύθραυστες.

Στην έδρα της Συμμαχίας πάντως εξετάζονται με ενδιαφέρον ιδέες για αναθεώρηση του γνωστού «Κειμένου της Βιέννης» (Vienna Document) του ΟΑΣΕ. Αυτό προέβλεπε την ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών με σκοπό την αποφυγή εκπλήξεων και αντιπαραθέσεων. Οι ιδέες αυτές αφορούν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα επιθεωρήσεων ακόμη και σε αιφνίδιες ασκήσεις που δεν καλύπτονται από το «Κείμενο της Βιέννης» στη σημερινή του μορφή.

*Τα κείμενα δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι της ιστοσελίδας.