ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλ. Τσίπρας:Η Ελλάδα δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας:Η Ελλάδα δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για την άσκηση βέτο άφησε μιλώντας ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου η Ελλάδα να μην μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών, προκειμένου να υπάρξει πλέον αναλογικός διαμερισμός της ευθύνης σε όλες τις χώρες της ΕΕ και να τηρηθούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί. Η Ελλάδα προσέρχεται με σκληρή στάση στη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου και ζητεί απόφαση για υποχρεωτική αναλογική συμμετοχή στο relocation και στο resettlement των προσφύγων από όλες τις χώρες της Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου, πριν από την Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση για τη θέση με την οποία θα προσέλθει η Ελλάδα στην κρίσιμη αυτή Σύνοδο. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ντροπή για την Ευρώπη να ανατρέπονται και να ακυρώνονται οι αποφάσεις των ηγετών της από παρασυνάξεις μελών της αστυνομίας κάποιων χωρών, και έκανε ρητή αναφορά στην Αυστρία καταγγέλλοντας ότι συνιστά απαράδεκτη συμπεριφορά η σύγκληση παρασυνάξεων χωρίς μάλιστα τη συμμετοχή άμεσα των ενδιαφερομένων χωρών.

«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι μέχρι στιγμής η διαχείριση της κρίσης από την Ευρώπη είναι απογοητευτική. Σήμερα φαίνεται καθαρά ότι κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινοί μας κανόνες, είτε ισχύουν για όλους είτε δεν υπάρχουν κανόνες. Κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι συμφωνίες, οι κοινές μας συμφωνίες, είτε τηρούνται από όλους είτε δεν υπάρχουν συμφωνίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση και την αδυναμία διαχείρισης αυτής της κρίσης από το σύνολο της Ευρώπης. «Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι το καλοκαίρι η Ελλάδα βρέθηκε στο απόσπασμα στο όνομα των κοινών κανόνων και στο όνομα της αρχής ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για να υπογραμμίσει ότι ξαφνικά σήμερα αποδεικνύεται πως η πίεση για εφαρμογή των κανόνων είναι κάτι που αφορά ορισμένους και όχι όλους. «Κατά την άποψή μου έχει συμβεί κάτι ακόμη χειρότερο», είπε ο κ. Τσίπρας για να καταγγείλει: «Είναι ντροπή για την Ευρώπη να αποφασίζουν οι ηγέτες της Ευρώπης και αργότερα οι αποφάσεις αυτές να ακυρώνονται από τις αποφάσεις κάποιων παρασυνάξεων, μεταξύ των επικεφαλής της αστυνομίας κάποιων μόνο κρατών και μάλιστα κρατών όχι μόνο της Ε.Ε. αλλά και κρατών μη μελών της ΕΕ που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή διαδρομή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ