ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λαβρόφ: Οι δηλώσεις των ΗΠΑ περί αποχώρησης του Άσαντ αντιτίθενται με τα συμφωνηθέντα με τη Ρωσική Ομοσπονδία
© Sputnik/Anton Denisov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαβρόφ: Οι δηλώσεις των ΗΠΑ περί αποχώρησης του Άσαντ αντιτίθενται με τα συμφωνηθέντα με τη Ρωσική Ομοσπονδία

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Λαβρόφ, πριν και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος αναφέρθηκε σε ζητήματα καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους(ο ISIS έχει τεθεί εκτός νόμου στη Ρωσική Ομοσπονδία), ειπώθηκε ότι δεν είναι δυνατόν να στρατευθεί η παγκόσμια κοινότητα σ' έναν αποτελεσματικό πόλεμο κατά του ISIS, όσο ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ βρίσκεται στην εξουσία.

«Κάτι τέτοιο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλες εκείνες τις αποφάσεις, τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι οποίες λένε ότι, η τρομοκρατία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανένα τρόπο» επισήμανε ο επικεφαλής του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών. Η Μόσχα καλεί τη συμμαχία της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ, να σταματήσει τις εικασίες στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Φυσικά και είναι αναγκαίο, στο πλαίσιο της συμμαχίας της οποίας ηγούνται οι αμερικανοί, να σταματήσουν να προβαίνουν σε εικασίες στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας», υπογράμμισε ο κ. Λαβρόφ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στις 22 Φεβρουαρίου οι ΗΠΑ και η Ρωσία έδωσαν στο φως της δημοσιότητας κοινή δήλωση για τη Συρία, βάσει της οποίας η εκεχειρία στη χώρα πρέπει να αρχίσει στις 27 Φεβρουαρίου, ωστόσο δεν θα αφορά το «Ισλαμικό Κράτος», την οργάνωση «Μέτωπο αλ Νόσρα» και διάφορες άλλες ομάδες, τις οποίες ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Εν τούτοις, παρατήρησε ο Λαβρόφ, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί 100% ότι θα τηρηθεί η κατάπαυση πυρός στην Συρία.

«Η συμφωνία επιτεύχθηκε, θα εγκριθεί σήμερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα εφαρμοσθεί από μόνη της», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Πηγή: www.ria.ru