ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλήρη εφαρμογή της απόφασης για τη "δράση" του ΝΑΤΟ σε ολόκληρο το Αιγαίο
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ/STR
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλήρη εφαρμογή της απόφασης για τη "δράση" του ΝΑΤΟ σε ολόκληρο το Αιγαίο

Πλήρη εφαρμογή της απόφασης των υπουργών 'Αμυνας του ΝΑΤΟ για τη "δράση" του ΝΑΤΟ σε ολόκληρο το Αιγαίο, ιδιαιτέρα στις περιοχές που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά, από τη Λέσβο μέχρι το Καστελόριζο, προβλέπει η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων της Συμμαχίας σε επίπεδο, πρέσβεων, επισήμανε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος.

Η περιοχή της αποστολής του ΝΑΤΟ εκτείνεται σε όλο το Αιγαίο και όπως είχε υποδείξει η Ελλάδα, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου παρατηρούνται προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές δηλαδή Λέσβος, Χίος, Σάμος, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Κως, Λέρος, Σαμιοπούλα, Λεβίθα, Κίναρος, μέχρι το Καστελόριζο, διευκρίνισε.

Η αποστολή του ΝΑΤΟ, για τη διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι εξήγησε, είναι η επιτήρηση, ο έλεγχος και η παροχή πληροφοριών προς τη FRONTEX και τις λιμενικές αρχές Ελλάδας και Τουρκίας για τη δράση των δουλεμπόρων για να προβούν στις δέουσες ενέργειες.

Δεν πρόκειται να διεξάγονται κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών πλοίων

Τα πλοία του ΝΑΤΟ θα βρίσκονται στη μέση γραμμή ή πιο μέσα προς τα ελληνικά ή τουρκικά χωρικά ύδατα και στα διεθνή ύδατα. Έχει ζητηθεί η ενίσχυση της νατοικής δύναμης και ήδη έχουν προθυμοποιηθεί να συμμετάσχουν με μεγάλη δύναμη οι ΗΠΑ αλλά και ο 6ος αμερικανικός στόλος, ο Καναδάς ενώ και η Ολλανδία δήλωσε ότι διαθέτει ένα πλοίο της.

Όταν το πλοίο του ΝΑΤΟ εντοπίσει μία βάρκα κατά τον απόπλου της από τα μικρασιατικά παράλια τότε θα ειδοποιεί και θα καλεί την τουρκική ακτοφυλακή για να τη σταματήσει κατά τον απόπλου της.

Εάν η βάρκα πλέει και περάσει στα ελληνικά χωρικά ύδατα θα παρακολουθείται και θα ειδοποιείται το λιμενικό να τη σταματήσει.

Εάν η βάρκα περάσει σε διεθνή ύδατα τότε θα ενημερώνεται το ΕΚΣΕΔ για τη διάσωση των επιβαινόντων, στα διεθνή ύδατα όπως συμβαίνει και σήμερα. Αυτό θα συμβεί σε περιοχή δυτικά των νησιών και θα αφορά το 1% σημείωσε.

Οι διασωθέντες θα επιστρέφουν στην Τουρκία και με την παρέμβαση της FRONTEX, η οποία όμως μπορεί να προσεγγίσει μόνο μέχρι τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας.

Πρόθεση όλων των χωρών της ΕΕ είναι να δοθεί η δυνατότητα στη FRONTEX να επιχειρεί και στα τουρκικά χωρικά ύδατα καθώς σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της μπορεί να δρα μόνο στα ευρωπαϊκά σύνορα που είναι τα σύνορα της Ελλάδας.

Κατόπιν αυτού βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ γ.γ. ΝΑΤΟ της FRONTEX και της Τουρκίας ώστε να μπορεί να δρα εντός των χωρικών υδάτων της γείτονος.

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας παρατήρησε ότι η Ελλάδα δεν απεμπολεί το δικαίωμα της μη αποπομπής προσφύγων.

Επίσης σχολίασε ότι η Τουρκία είναι υπόλογη έναντι του ΝΑΤΟ σε περίπτωση υπαναχώρησης της έναντι της συμφωνίας — εάν αρνηθεί την επιστροφή των διασωθέντων- και ισχύουν γι' αυτήν τα προβλεπόμενα από τη Συμμαχία.

Για τα 5 νέα κέντρα μετεγκατάστασης στο Κιλκίς (4) και στα Γιαννιτσά

Αλ. Τσίπρας:Οι αποφάσεις για τις προσφυγικές ροές να λαμβάνονται συλλογικά και χωρίς αποκλεισμούς
Οι νέες δομές για τους πρόσφυγες-μετανάστες θα δημιουργηθούν κοντά στα σύνορα λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί στην Ειδομένη για να έχουν μία αξιοπρεπή φιλοξενία, αλλά και για το διαχωρισμό μεταξύ εθνοτήτων και δογμάτων για την αποφυγή των αντιπαραθέσεων μεταξύ τους, επισήμανε ο κ. Καμμένος.

Τις σκηνές προσφέρουν το υπουργείο Εργασίας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ενώ έχουν ζητηθεί και από το ΝΑΤΟ.

Για τα Διαβατά παρατήρησε, ότι λειτουργούν στο 120% των δυνατοτήτων τους.

Τον καθαρισμό των κέντρων έχει αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες διενέργειας διαγωνισμών για την ανάληψη του θέματος της σίτισης των προσφύγων-μεταναστών σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει θέσει η ΕΕ ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις στο σύνολο τους διαθέτουν 10.700 μερίδες ημερησίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ