ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζήτημα παραβίασης της εκεχειρίας στη Συρία από την Τουρκία,  προτίθεται να θέσει η Ρωσία
© Sputnik/Iliya Pitalev
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζήτημα παραβίασης της εκεχειρίας στη Συρία από την Τουρκία, προτίθεται να θέσει η Ρωσία

Η Μόσχα προτίθεται να θέσει προς συζήτηση σήμερα στη Γενεύη, στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Σταφφάν ντε Μινστούρα, ζητήματα παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία από μέρους της Τουρκίας, δήλωσε στο Ria Nοvosti ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ. 

Εκεχειρία στη Συρία

«Από όσο γνωρίζω, γίνονται παραβιάσεις από την τουρκική πλευρά. Βάλλονται θέσεις των Κούρδων. Όλα αυτά συζητούνται. Σήμερα στη Γενεύη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών κ. Λαβρόφ με τον κ. Ντε Μινστούρα. Αναμένουμε σ' αυτή τη συνάντηση να συζητηθεί αυτό το θέμα», δήλωσε ο κ. Μπογκντάνοφ.  

Η κατάπαυση του πυρός στη Συρία τέθηκε σε ισχύ στις 27 Φεβρουαρίου, αλλά δεν επεκτείνεται στο «Ισλαμικό Κράτος» και στο «Μέτωπο αλ-Νούσρα» (είναι εκτός νόμου στην Ρωσία), καθώς και σε άλλες ομάδες που έχουν χαρακτηριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως τρομοκρατικές.

Στην Άγκυρα, μάλιστα, έσπευσαν αμέσως να δηλώσουν ότι η επιτευχθείσα συμφωνία για την εκεχειρία δεν δεσμεύει την Τουρκία. Ήδη τη  νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου έγινε γνωστό ότι η  συριακή πόλη Ετ-Τελ αλ Αμπγιάντ υπέστη επίθεση με πυρά που προέρχονταν από τουρκικά εδάφη. Τόσο οι Κούρδοι της Συρίας όσο και η συριακή  αντιπολίτευση καταδίκασαν την Άγκυρα γι' αυτή την επίθεση. Το ρωσικό υπουργείο Αμύνας ήδη έχει ανακοινώσει  ότι η εμπλοκή τουρκικών στρατιωτικών τεθωρακισμένων και η ενίσχυση των θέσεων τους, στις παραμεθόριες με τη Συρία περιοχές, είναι μια προκλητική ενέργεια που μπορεί να επιφέρει την επανάληψη του πυρός. 

Πηγή: www.ria.ru