ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λαβρόφ: Η Μόσχα ανησυχεί για την τύχη των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή
© Sputnik/Grigoriy Sisoev
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαβρόφ: Η Μόσχα ανησυχεί για την τύχη των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αναφέρθηκε στα θέματα της μεταναστευτικής κρίσης και στα προβλήματα με τη Συρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη του χριστιανικού πληθυσμού στη Μέση Ανατολή. «Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η μοίρα του χριστιανικού πληθυσμού και άλλων εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στην περιοχή. Πριν από ένα χρόνο, εδώ στη Γενεύη, πραγματοποιήθηκε μία ειδική διάσκεψη για το θέμα αυτό, το οποίο έκτοτε έχει επιδεινωθεί», σημείωσε. Ο Σεργκέϊ Λαβρόφ επέστησε την προσοχή στην πρόσφατη δήλωση που έκαναν από κοινού στην Αβάνα, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλος και ο Πάπας Φραγκίσκος, οι οποίοι καλούσαν τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει άμεση δράση προκειμένου να σταματήσει η μαζική έξοδος των χριστιανών από τη Μέση Ανατολή. Η Μόσχα ελπίζει, τόνισε ο κ. Λαβρόφ, ότι θα υπάρξει μια πρακτική απάντηση σε αυτή την έκκληση, συμπεριλαμβανομένης και της δραστηριότητας του Ρώσου προέδρου.

Ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, μην μπορώντας να επιλύσει τη μεταναστευτική κρίση, προσπαθεί να αποκλείσει τους πρόσφυγες σηκώνοντας φράχτες και τοίχους. «Πιστεύουμε ότι αυτές οι μέθοδοι δεν λύνουν το πρόβλημα. Είναι σαφές ότι είναι περιττό να βασίζονται στην ΕΕ, κυρίως επειδή η μεταναστευτική κρίση επηρεάζει πολλές χώρες που δεν περιλαμβάνονται σ' αυτήν, υφίστανται ωστόσο τις αρνητικές συνέπειες των πράξεων ή παραλείψεων των κρατών- μελών της», είπε ο Λαβρόφ στο Ρία Νοβόστι.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, η ρωσική πλευρά θεωρεί σκόπιμο να επιστήσει την προσοχή σε αρμόδιους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, για μια συνολική προσέγγιση του θέματος. Χαρακτήρισε απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται τα ζητήματα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ως πρόσχημα για την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών».

Αναφερόμενος στα προβλήματα που υπάρχουν στη Συρία, είπε ότι μια ριζική λύση στην περιοχή, προκειμένου να αποκατασταθεί η κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, είναι δυνατή μόνο μέσω μιας βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός.

«Μία από τις βασικές προτεραιότητες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι η  ανακούφιση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία, και πρόσφατα έχει σημειωθεί πρόοδος στην παροχή βοήθειας στους απόρους, διευρύνοντας την πρόσβαση σε κλειδωμένες περιοχές», ανέφερε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr