ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Ρωσία παρουσίασε σχέδιο για την κατασκευή μαχητικού έκτης γενιάς
© Sputnik/Sergey Mamontov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ρωσία παρουσίασε σχέδιο για την κατασκευή μαχητικού έκτης γενιάς

Τη δημιουργία μαχητικού έκτης γενιάς έχει θέσει στόχο το κέντρο πειραματικών ερευνών «Σουχόϊ»,  δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ντμίτρι Ρογκόζιν. Μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κέντρου «Σουχόϊ «, ο Ντμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε ότι τώρα η Ρωσία εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο δημιουργίας μαχητικού πέμπτης γενιάς, υπάρχουν όμως, είπε, ιδέες να δημιουργηθεί και μαχητικό έκτης γενιάς.

Από την πλευρά του, ο διοικητής των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, συνταγματάρχης, Βικτόρ Μπαντάρεφ, που συμμετείχε στη συνάντηση, σημείωσε ότι η Ρωσία προχωρά στη δημιουργία και μαχητικού έβδομης γενιάς.

Σήμερα, οι  ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εξοπλισμένες μόνο με ένα μαχητικό 4 ++ γενιάς, πραγματοποιεί όμως δοκιμές αεροσκαφών Τ-50 (πρόγραμμα PAK FA) της πέμπτης γενιάς. Μέχρι στιγμής, μόνο μία χώρα στον κόσμο είναι εξοπλισμένη με μαχητικά πέμπτης γενιάς — οι ΗΠΑ με αεροσκάφη F-22 και F-35.

«Πολλοί ισχυρίζονται οτι έχω άδικο, εάν όμως σταματήσουμε τώρα, τότε θα σταματήσουμε για πάντα. Ξεκινάμε τις εργασίες για την κατασκευή έκτης, ίσως και έβδομης γενιάς», πρόσθεσε ο Μπαντάρεφ απαντώντας σε ερώτηση για την κατασκευή  μαχητικού έκτης γενιάς.       

Επίσης, σύμφωνα με τον διοικητή  των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, με διάταγμα του Προέδρου της Ρωσίας θα αρχίσει ξανά η κατασκευή του βομβαρδιστικού Tu-160, ενώ οι πτήσεις του έχουν προγραμματισθεί να ξεκινήσουν το 2019. 

Στη διάρκεια της συνάντησης ο γενικός διευθυντής της «Σουχόϊ» Ιγκόρ Αζάρ,  παρουσίασε το σύστημα διαχείρισης ελέγχου και πληροφοριών (ИУС)  για το μαχητικό πέμπτης γενιάς T-50 (ПАК ФА), το οποίο μπορεί να εγκατασταθεί στον μαχητικό αεροσκάφος Su-35S, και στα μη επανδρωμένα  αεροσκάφη. Το νέο σύστημα διαχείρισης ελέγχου και πληροφοριών (ИУС), θα τοποθετηθεί στο  (ПАК ФА) μέσα στο 2016 και στα μή επανδρωμένα το 2017.

Πηγή: www.ria.ru