ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σεργκέϊ Λαβρόφ
© Sputnik/Mikhail Voskresensky
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση ούτε με τις ΗΠΑ, ούτε με την Ε.Ε.

Η Ρωσική Ομοσπονδία δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση ούτε με τις ΗΠΑ, ούτε με την Ε.Ε ούτε με το ΝΑΤΟ. Αντίθετα, η  Ρωσία προσβλέπει στην  ευρεία συνεργασία με τους δυτικούς εταίρους, δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ.

«Θα επαναλάβω, δεν επιδιώκουμε την αντιπαράθεση, ούτε με τις ΗΠΑ, ούτε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε με το ΝΑΤΟ. Αντίθετα, η Ρωσία προσβλέπει στην ευρεία συνεργασία με τους δυτικούς εταίρους. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε, ότι ο καλύτερος τρόπος για να  διασφαλισθούν τα συμφέροντα των  λαών, που ζουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο, θα ήταν η διαμόρφωση ενός ενιαίου οικονομικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα χώρου, που θα εκτείνεται από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό Ωκεανό, κατά τέτοιο τρόπο ώστε  η πρόσφατα συστηθείσα  Ευρασιατική οικονομική Ένωση, να μπορούσε να γίνει συνδετικός κρίκος μεταξύ Ευρώπης και  των χωρών Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας και Ειρηνικού (APEC). Επιδιώκουμε να κάνουμε οτιδήποτε εξαρτάται από εμάς  για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια σ' αυτή την πορεία, συμπεριλαμβανομένης και της διευθέτησης  της ουκρανικής κρίσης στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ, η οποία προκλήθηκε από το πραξικόπημα που έγινε στο Κίεβο τον Φεβρουάριο του 2014»,  επισημαίνεται στο άρθρο του Σεργκέι Λαβρόφ, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Η Ρωσία στην παγκόσμια πολιτική».    

«Θα επικαλεσθώ την άποψη ενός σοφού και έμπειρου πολιτικού, όπως είναι ο Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος μιλώντας πρόσφατα στην Μόσχα, είχε πει  ότι «η Ρωσία πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν στοιχείο κλειδί οποιασδήποτε παγκόσμιας ισορροπίας και όχι πρωτίστως ως απειλή  για τις Ηνωμένες Πολιτείες…Τάσσομαι- είχε υπογραμμίσει ο ίδιος-  υπέρ της δυνατότητας διαλόγου με στόχο την διασφάλιση του κοινού μας μέλλοντος, κι όχι για να επιτείνουμε τις διενέξεις. Γι' αυτό  απαιτείται και από τα δύο μέρη να σέβονται τις ζωτικές αξίες και συμφέροντα ο ένας του άλλου».  Αυτήν ακριβώς την προσέγγιση υιοθετούμε  κι εμείς. Και θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε στις διεθνείς υποθέσεις τις αρχές του δικαίου και της δικαιοσύνης», τόνισε ο επικεφαλής του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή:  www.ria.ru