ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημοσκόπηση: Πάνω από το 70% των Ρώσων θα ψήφιζε τον Πούτιν στις προεδρικές εκλογές
© Sputnik/ Aleksandr Kozhohin
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση: Πάνω από το 70% των Ρώσων θα ψήφιζε τον Πούτιν στις προεδρικές εκλογές

Η πλειονότητα των Ρώσων (74%) θα υποστήριζε την υποψηφιότητα του Ρώσου Προέδρου Βαλντίμιρ Πούτιν στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Το ποσοστό αυτό, που είναι το μέγιστο που καταγράφηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενήργησε το Πανενωσιακό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης (Vitsiom).

«Την πρόθεσή του να δώσει τη ψήφο του υπέρ του Βλαντιμίρ Πούτιν στις προσεχείς προεδρικές εκλογές στις αρχές του 2016 εκφράζει το 74% των Ρώσων, αριθμός μέγιστος τα τελευταία τέσσερα χρόνια (καθώς σημειώθηκε αύξηση από το 40% που ήταν τον Οκτώβριο του 2012). Μάλιστα, ακόμη μεταξύ εκείνων που θεωρούν ότι ο πρόεδρος δεν κατάφερε ακόμη να υλοποιήσει πολλές προεκλογικές του υποσχέσεις, το 70% είναι έτοιμο να υποστηρίξει τον Πούτιν» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, δεν προτίθεται να ψηφίσει υπέρ του Πούτιν —στην παρούσα φάση- το 15%,ενώ το 11% δεν ήταν σε θέση να απαντήσει συγκεκριμένα στο ερώτημα αυτό.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι, αυξημένο ποσοστό υποστήριξης παρατηρείται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Υπέρ του Πούτιν προτίθεται να ψηφίσει περισσότερο η ομάδα των ανδρών (71%- νωρίτερα ήταν 46%) της νεολαίας (78%- παλιότερα ήταν 53%) των εύπορων Ρώσων (80% — παλαιότερα 54%) και άλλες.

Κατά τη γνώμη των Ρώσων, με την πάροδο του χρόνο όλο και περισσότερες προεκλογικές υποσχέσεις που έδωσε ο Πούτιν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2012, υλοποιούνται.

«Από τις αρχές του 2013 το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρούν ότι ο πρόεδρος ήδη έχει υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των υποσχέσεων του, αυξήθηκε κατά 2 φορές (από το 16% στο 37%). Το Μάρτιο του 2012 (μια εβδομάδα μετά τις εκλογές) την ίδια άποψη είχε το 37% των ερωτηθέντων), αναφέρεται στην δημοσκόπηση της (Vitsiom).

Επιπλέον, περίπου το μισό των ερωτηθέντων (47%) εκτιμά ότι ένα μέρος των υποσχέσεων έχει ήδη υλοποιηθεί, αλλά αρκετές σημαντικές υποσχέσεις μέχρι σήμερα δεν υλοποιήθηκαν.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 23-24 Ιανουαρίου, σε δείγμα 1600 ατόμων σε 130 περιοχές της Ρωσίας, ενώ το περιθώριο λάθους δεν υπερβαίνει το 3,5%.

Πηγή: www.ria.ru