ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν υπήρξε πρόοδος για το ζήτημα της Ουκρανίας στη συνάντηση των ΥΠΕΞ του «κουαρτέτου της Νορμανδίας»
© Sputnik/Eduard Pesov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν υπήρξε πρόοδος για το ζήτημα της Ουκρανίας στη συνάντηση των ΥΠΕΞ του «κουαρτέτου της Νορμανδίας»

Οι υπουργοί Εξωτερικών του λεγόμενου  «κουαρτέτου της Νορμανδίας», δεν σημείωσαν ουσιαστική πρόοδο στις τετράωρες συνομιλίες, που είχαν στο Παρίσι.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, δήλωσε ότι «οι συνομιλίες ήταν από τις πιο δύσκολες», και δεν υπήρξε ικανοποίηση ως προς το αποτέλεσμα τους. "Σ' ένα από τα προβλήματα κλειδιά για τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, που είναι η διεξαγωγή τοπικών εκλογών στο Ντονμπάς, δεν υπήρξε καμία πρόοδος". 

Στο ζήτημα των εκλογών: τρεις εναντίον ενός 

Όπως δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκεί Λαβρόφ, η πρόταση της Γερμανίας και της Γαλλίας να διεξαχθούν τοπικές εκλογές στο Ντονμπάς έως τον Ιούνιο απορρίφθηκε από το Κίεβο. «Η ουκρανική πλευρά ζήτησε να μην επιμείνουμε σ' αυτό, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει συναίνεση», διευκρίνισε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών. 

Οι ηγεσίες των αυτοανακηρυχθεισών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ είχαν προγραμματίσει τη διεξαγωγή εκλογών το φθινόπωρο ακόμη του 2015. Τον Οκτώβριο, μετά τη συνάντηση ανωτάτου επιπέδου του «κουαρτέτου τη Νορμανδίας» που έγινε στο Παρίσι, οι ηγεσίες των προαναφερόμενων αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών συμφώνησαν να μετατεθούν οι τοπικές εκλογές στο διάστημα Φεβρουαρίου Απριλίου του 2016.

Στο διάστημα αυτό η ουκρανική κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις που ανέλαβε βάσει των συμφωνιών του Μινσκ, δηλαδή έπρεπε να προσδώσει ιδιαίτερο στάτους στο Ντονμπάς, να σταματήσει τις διώξεις και τις ποινές εναντίον όσων είχαν εμπλακεί στα γεγονότα  που σημειώθηκαν στις περιοχές του Ντονμπάς και του Λουγκάνσκ, καθώς και να ψηφίσει τις σχετικές νέες συνταγματικές τροπολογίες, που διαμορφώθηκαν σε συμφωνία με τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες. Νωρίτερα η ηγεσία  του Λουγκάνσκ είχε μεταθέσει τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών για τις 24 Απριλίου του 2016, ενώ ο ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, είχε δηλώσει ότι οι εκλογές μπορούν να διεξαχθούν όχι νωρίτερα του επόμενου έτους.

Το κλειδί της διευθέτησης

Ως προς το αποτέλεσμα των συνομιλιών υπήρξαν και θετικές στιγμές, καθώς σε μερικά ζητήματα, οι πλευρές κατάφεραν παρά τις διαφωνίες να συμφωνήσουν. Όπως δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό, οι υπουργοί προσδιόρισαν μια σειρά ζητημάτων όπως και το ημερολόγιο της διαδικασιών που απαιτούνται για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.

« Το κουαρτέτο της Νορμανδίας», ζήτησε έως στις 30 Απριλίου να αφεθούν ελεύθεροι οι να ανταλλαγούν όλοι όσοι αιχμαλωτίσθηκαν κατά τη διάρκεια της διένεξης. Όπως δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών το Κίεβο, παρουσίασε —στη διάρκεια της συνάντησης- σειρά προτάσεων που αφορούν στην κατά τόπους βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας.  

Γενικά οι συνομιλητές κατάφεραν να συζητήσουν λεπτομερώς την κατάσταση στον τομέα ασφαλείας, την εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί έως τώρα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών «που ελήφθησαν επιπροσθέτως με την  «Συμφωνία του Μινσκ» και αφορούν τον βαρύ εξοπλισμό και την απομάκρυνση εξοπλισμών διαμετρήματος μικρότερου των 100 χιλιοστών», διευκρίνισε ο Λαβρόφ   

 Σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών  κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και οι εισηγήσεις της ειδικής αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ.

«Ουσιαστικά περισσότερες ήταν οι παραβιάσεις που έγιναν από μέρους  των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Αν και οι μαχητές, επίσης, αμαρτάνουν καμιά φορά, και η αποστολή του ΟΑΣΕ καταγράφει τις παραβιάσεις και από τις δύο πλευρές,… συζητήσαμε τη γενική κατάσταση και είπαμε ποιόν συμφέρει να γίνεται κάτι τέτοιο» υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Οι υπουργοί του «κουαρτέτου της Νορμανδίας» θεωρούν ότι ο κλειδί για την διευθέτηση της κατάστασης στην Ουκρανία πρέπει να είναι ο απευθείας διάλογος μεταξύ Κιέβου και Ντονμπάς. Ωστόσο όπως επεσήμανε ο Λαβρόφ, ο διάλογος αυτός δεν γίνεται εξαιτίας — όπως τόνισε- της απροθυμίας του Κιέβου. Όπως δήλωσε μάλιστα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, «σήμερα εκδηλώθηκε εκ νέου η πρόθεση, να αρνηθούν το γεγονός ότι οι συμφωνίες του Μινσκ υπογράφηκαν από τους εκπροσώπους του Ντονμπάς».

Πηγή: www.ria.ru