ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΥ: Η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση στη Ρωσία
© Sputnik/Dmitry Vinogradov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΜΥ: Η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση στη Ρωσία

Προσφυγική κρίση:Η γεωπολιτική “επισκέπτεται” την ΕΕ
Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Μεταναστευτικής Υπηρεσίας (ΟΜΥ) της Ρωσίας Κονσταντίν Ραμαντάνοφσκι μίλησε για τις βασικές παραλείψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν γίνει στον τομέα της υποδοχής προσφύγων από την Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.

«Η δική μας ανάλυση για την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες της Ε.Ε λέει, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προς το παρόν δεν καταφέρνει να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει διαμορφωθεί μια ενιαία στάση. Μερικές χώρες εμφανίζονται πρόθυμες να υποδεχθούν τους μετανάστες, επιδεικνύοντας μια φιλελεύθερη στάση απέναντι τους, ενώ αντίθετα άλλες προσπαθούν με κάθε τρόπο να διαχωρίσουν τη θέση τους από αυτούς, υψώνοντας τείχη στα σύνορα τους», δήλωσε ο Ραμαντανόφσκι σε συνέντευξη του στο RT.

Σύμφωνα με τον κ. Ραμαντανόφσκι, στην Ευρώπη δεν έχει διαμορφωθεί ένα κεντρικό σύστημα καταγραφής των μεταναστών που φθάνουν μαζικά και στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί εκείνοι που να διασφαλίζουν την δυνατότητα απέλασης των παράτυπων μεταναστών.

Ο ίδιος επεσήμανε, στη συνέντευξη του, ότι «οι κυβερνήσεις των κρατών, μέσω των οποίων συνέρευσαν πλήθη μεταναστών που θέλουν να περάσουν σε άλλες χώρες, στις οποίες η νομοθεσία προβλέπει την παροχή ελκυστικών κοινωνικών παροχών για τους μετανάστες (υψηλά επιδόματα, πολυάριθμες διευκολύνσεις για να βρουν δουλειά, κατοικία κ.τλ) δεν ήταν έτοιμες για μια τέτοια ροή ξένων».

Ο κ. Ραμαντανόφσκι, παρατήρησε, ότι "οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφαρμόζοντας στην πράξη το σύστημα παροχής γενναιόδωρων βοηθημάτων στους μετανάστες χωρίς οι ίδιοι να εντάσσονται στην αγορά εργασίας, και, υιοθετώντας την πρακτική της επανένωσης των οικογενειών, δεν υπολόγισαν ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα διεκδικήσουν τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους".

Ν. Κοτζιάς: Διαχειρίσιμη η προσφυγική κρίση

Κατά την άποψη του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Μεταναστευτικής Υπηρεσίας της Ρωσίας, είναι αναγκαίο να διαμορφωθούν ενιαίοι διεθνείς κανόνες και προσεγγίσεις σε ότι αφορά την υποδοχή μεταναστών από τα κράτη που πρωτίστως δέχονται τους μετανάστες. Συγκεκριμένα — όπως είπε — οι ενιαίες αυτές προσεγγίσεις πρέπει να αφορούν τη διαδικασία απόκτησης ασύλου και του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για να εξεταστεί ένα τέτοιο αίτημα, το ύψος των βοηθημάτων που δίνεται στους μετανάστες και των προνομίων, τα οποία δικαιούνται.

Ο κ. Ραμαντανόφσκι, είπε ακόμη ότι η Ομοσπονδιακή Μεταναστευτική Υπηρεσία, αντιλαμβάνεται την πιθανή επίδραση που μπορεί να έχει η ευρωπαϊκή κρίση με τους μετανάστες στην κατάσταση στη Ρωσία. «Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να λέμε ότι στη χώρα μας αυτή τη στιγμή όλα είναι καλά με τη μετανάστευση και πως τα ευρωπαϊκά προβλήματα δεν θα μας αγγίξουν» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αντιλαμβανόμαστε την πιθανή επίδραση που μπορεί να έχει η ευρωπαϊκή κρίση στην κατάσταση στη Ρωσία, και διδασκόμαστε από τα λάθη εκείνα που υπήρξαν στην ευρωπαϊκή πολιτική».

Ο κ. Ραμαντανόφσκι, υπενθύμισε, ότι η" Ρωσία διαθέτει ήδη μια επιτυχή εμπειρία με συρροή μεταναστών, η οποία σχετίζεται με τις μαζικές αφίξεις από την νοτιοανατολική Ουκρανία εξαιτίας του ότι επιδεινώθηκε εκεί η ανθρωπιστική κατάσταση. Από την 1η Απριλίου του 2014 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από την νοτιανατολική Ουκρανία που αναζήτησαν προσωρινά άσυλο στη Ρωσία".

Ο κ. Ραμαντανόφσκι τόνισε, ακόμη, πως σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες στη Ρωσία, τους συνδράμουν να βρουν δουλειά και τους παρέχουν ιατρική περίθαλψη. «Πράγματι, δεν δίνουν στους πρόσφυγες υπερβολικά επιδόματα, ώστε να τους προσφέρουμε τη δυνατότητα να μην μένουν άπραγοι και να συνεχίζουν να ζουν στον δικό τους ξεχωριστό κόσμο και όχι στον κόσμο της κοινωνίας που τους δέχεται. Προσπαθούμε όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα να τους εντάξουμε στον κανονικό ρυθμό της ρωσικής κοινωνίας, ώστε να βρουν δουλειά, να φοιτήσουν και να μάθουν τη γλώσσα», είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη του.

Πηγή: ria.ru