ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι ευρωβουλευτές ζητούν την επιβολή κυρώσεων κατά του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας
© Ruptly/Vladimir Fedorenko
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ευρωβουλευτές ζητούν την επιβολή κυρώσεων κατά του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φρεντερίκα Μογκερίνι, να επιβάλει προσωπικές κυρώσεις κατά του ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλων 28 προσώπων, για την υπόθεση της Νάντιας Σαβτσένκο.

Στην επιστολή, που υπογράφεται από 57 βουλευτές, απαριθμώνται τα ονόματα εκείνων, που σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, "είναι υπεύθυνα για την πολιτική λύση της απαγωγής Σαβτσένκο, της μεταφοράς της στη Ρωσία, της παράνομης κράτησής της και την παρουσίαση χαλκευμένων κατηγοριών". Σύμφωνα επίσης με τους ευρωβουλευτές, κυρώσεις πρέπει να επιβληθούν και σε όσους συνέβαλαν στη «νομιμοποίηση των ρωσικών ενεργειών στα μάτια της διεθνούς κοινότητας".

Εκτός από τον Πούτιν, ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ, τον επικεφαλής των Διεθνών Υποθέσεων της Δούμας, Αλεξέι Πουσκόφ, τον επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής Αλέξανδρος Μπαστρούκιν, τον αρχηγό της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, Ιγκόρ Πλοτνίσκι, και μια σειρά από ερευνητές, δικαστές και άλλους αξιωματούχους.

Το μήνυμα ανέβασε στο Twitter του ο Πολωνός ευρωβουλευτής Γιάτσεκ Σαρουσγ-Βόλσκι. Οι πολιτικοί πιστεύουν ότι, στις κυρώσεις θα πρέπει να περιλαμβάνονται, επίσης, η απαγόρευση χορήγησης βίζας στην Ευρώπη, ''πάγωμα'' των περιουσιακών στοιχείων και κατάσχεση όλων των αγαθών στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας την πρόταση των ευρωβουλευτών, χαρακτήρισε απαράδεκτη την παρέμβαση στη δικαστική διαδικασία.

«Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τις απόπειρες παρέμβασης σε δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας, σύμφωνα με την αυστηρή ρωσική νομοθεσία, και αφορά την υπόθεση της Νάντιας Σαβτσένκο. Θεωρούμε αδύνατη και απαράδεκτη οποιαδήποτε παρέμβαση", είπε ο Πεσκόφ.

Επίσης, η ρωσική πλευρά σχολιάζοντας δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ότι η δίκη της Νάντια Σαβτσένκο φέρεται να παραβιάζει ευθέως τις διατάξεις της συμφωνίας του Μινσκ, υπενθύμισε ότι στις συμφωνίες του Μινσκ δεν υπάρχει καμία αναφορά στην Σαβτσένκο.

Πηγή: ria.ru