ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Δαμασκός ζήτησε από τον ΟΗΕ να μην αξιολογεί με προκατάληψη τη δραστηριότητα  της Ρωσίας και της Συρίας
© Russian Defense Ministry
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Δαμασκός ζήτησε από τον ΟΗΕ να μην αξιολογεί με προκατάληψη τη δραστηριότητα της Ρωσίας και της Συρίας

Η Δαμασκός απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ να αντιμετωπίζει χωρίς προκαταλήψεις την κατάσταση στη Συρία και, να αξιολογεί αντικειμενικά τις ενέργειες της συριακής κυβέρνησης, όπως και της Ρωσίας που διεξάγει πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Η Ρωσία “καθαρίζει” το τοπίο στη Συρία

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφαρί, σε επιστολή του προς τον Γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ασκεί κριτική στις εισηγήσεις της Γραμματείας του διεθνούς οργανισμού που σχετίζονται με την εφαρμογή των αποφάσεων για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διανομή της βοήθειας στη χώρα. Επισημαίνει δε, ότι, παραγνωρίζονται κάποια γεγονότα που κοινοποιεί στο διεθνή οργανισμό η κυβέρνηση της Δαμασκού.

Ο Τζααφαρί υπογραμμίζει ότι, κατά την προετοιμασία των εισηγήσεων η Γραμματεία του ΟΗΕ επικαλείται «αποδεδειγμένα μη επιβεβαιωμένες πηγές». Η διπλωματική αποστολή της Συρίας, επισήμανε, επίσης, την «υπέρμετρη προκατάληψη» της Γραμματείας σε ό,τι αφορά την υποστήριξη που παρέχει η Ρωσία στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

«Η συριακή κυβέρνηση απορρίπτει τις προσπάθειες της Γραμματείας να εξισώσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που διεξάγουν τμήματα του Συριακού Αραβικού Στρατού και η ρωσική αεροπορία, με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που πραγματοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις της λεγόμενης συμμαχίας της οποίας ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρεται στην επιστολή, στην οποία επισημαίνονται επίσης τα εξής:

«Θα επιθυμούσαμε εκ νέου να απευθύνουμε έκκληση στην Γραμματεία να επιδείξει —σε σχέση με την Συρία- εγκράτεια και να μην την αντιμετωπίζει με προκατάληψη, μεροληπτώντας υπέρ κάποιων δυτικών, περιφερειακών και αραβικών κρατών, που διάκεινται εχθρικά προς την Συρία και τον λαό της».

Εκεχειρία στη Συρία
Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Ria Novosti- οι κάτοικοι των προαστίων της Δαμασκού, Αλ Ζιγιάμπια και Αλ- Χσεϊνίγια, που νωρίτερα υφίσταντο τις επιθέσεις τρομοκρατών, άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους από τότε που άρχισε η εκεχειρία στη Συρία. Όπως υπογράμμισε ο αρμόδιος — για το θέμα- σύμβουλος του Σύρου πρωθυπουργού, Αχμάντ Μουνίρ, στο άμεσο μέλλον οι αρχές θα είναι σε θέση να αποκαταστήσουν και πάλι την ηλεκτροδότηση και την ύδρευση στην περιοχή

Επίσης στην Αλ Ζιγιάμπια και Αλ- Χσεϊνίγια, έφθασε η ρωσο-συριακή ανθρωπιστική βοήθεια. Σε κάθε κάτοικο δόθηκε ένα πακέτο που περιείχε δύο κουτιά με ψαροκονσέρβες, ένα κουτί με ροσμπίφ, και από δύο κιλά ρύζι, ρεβίθια και φασόλια. Για τα παιδιά υπήρχε ξεχωριστό πακέτο με καραμέλες δύο ειδών και διάφορα είδη μπισκότων.

Μέχρι σήμερα το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει διανείμει στη Δαμασκό και στις επαρχίες Χάμα, Χομς, Λατάκεια, Ντεράα, Ντεϊρ Ερ Ζορ, και Χαλέπι, περισσότερους από 620 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.

Πηγή: www.ria.ru