ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Προέδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς
© Sputnik/Alexey Nikolsky
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τόμισλαβ Νικόλιτς: Η Σερβία επιθυμεί να διατηρήσει αδελφικές σχέσεις με την Ρωσία

Ο Προέδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς μίλησε στο πρακτορείο Σπούτνικ, για τα σημαντικά πολιτικά ζητήματα στις σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και της Μόσχας.

- Πόσο σημαντική είναι για την Μόσχα η συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει διπλωματική ασυλία για τους υπαλλήλους του ρωσο-σερβικού ανθρωπιστικού κέντρου στη σερβική πόλη Νις;(Νωρίτερα ο κ.Νίκολιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Σπούτνικ, δήλωσε οτι ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τον Απρίλιο, του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο Βελιγράδι, μπορεί να υπογραφεί συμφωνία με την οποία θα δοθούν τα ίδια προνόμια στους εργαζόμενους του κέντρου με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, που βρίσκονται στο έδαφος της Σερβίας. Σύμφωνα όμως με νεώτερες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δεν πρόκειται να υπογράψει παρόμοια συμφωνία).

— Τη συμφωνία για το ΝΑΤΟ, την οποία επικύρωσε το Κοινοβούλιο της Σερβίας, υπέγραψε πριν από τρία χρόνια ο τότε υπουργός Άμυνας. Οι πολίτες  απλά δεν γνώριζαν οτι έχει υπογραφεί, έτσι όταν ήρθε για επικύρωση, προκάλεσε σάλο, νομίζοντας όλοι οτι μπαίνουμε στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, έχουμε εισέλθει στη συμμαχία πριν από τρία χρόνια. Δεν είναι όμως έτσι- δεν πρόκειται να το κάνουμε. Το ΝΑΤΟ πάντα είχε περισσότερες ευκαιρίες για την υλοποίηση των σχεδίων με τη Σερβία. Εκείνη την εποχή, εγώ προσωπικά επέμενα να στείλουμε μια αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας. Η Ρωσία δεν απαίτησε, παρότι η αντιπροσωπεία μας είχε ήδη παρακολουθήσει συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ. Πιστεύω οτι απλά η Ρωσία, στέκεται σε αυτό που λέμε, οτι δεν πρόκειται να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ. Και ως σοβαρό κράτος, η Ρωσία δεν υπολογίζει πόσο συνδεόμαστε με την Μόσχα, αλλά πόσο συνδεόμαστε με το ΝΑΤΟ. Η Ρωσία γνωρίζει ότι οι Σέρβοι πολίτες δεν θέλουν η χώρα τους να ενταχθεί στην ατλαντική συμμαχία.

- Πώς σχολιάζετε άρθρα σε ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία η Μόσχα ασκεί πιέσεις στο Βελιγράδι, ώστε να υπογραφεί η συμφωνία για την διπλωματική ασυλία των εργαζομένων του κέντρου?

- Δεν  υπάρχει καμία πίεση, κανείς δεν δουλεύει κρυφά, δεδομένου οτι καθένας έχει τις αρμοδιότητές που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Ποτέ σε καμία χώρα δεν υπέγραψα συμφωνία, την οποία δεν θα γνώριζε η κυβέρνηση της Σερβίας, δεν θα το κάνω με τη Ρωσία. Οσον αφορά τις σχέσεις με τη Μόσχα, δεν έχω τίποτα να κρύψω, είναι γνωστό πόσο αγαπώ τη Ρωσία και, παράλληλα, πόσο επιθυμώ προσωπικά να προσχωρήσουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εάν η Σερβία στηριχθεί αποκλειστικά στη συνεργασία με τη  Ρωσία, με την οποία δεν έχουμε κοινά σύνορα και από την οποία τα προϊόντα μας περνούν μέσω της Ευρωπαϊκής  Ενωσης, μόλις και μετά βίας θα είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε την οικονομία μας. Πιστεύω προσωπικά οτι πρέπει να συνεργασθούμε και με την Ανατολή και με τη Δύση. Η Ρωσία είναι πολλή δημοφιλής χώρα στους Σέρβους και στο κόμμα το οποίο δεν θα συνεργαζόταν, κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, (η Σερβία διεξάγει βουλευτικές και τοπικές εκλογές τον Απρίλιο)-θα πουν οτι θέλουν αυτήν τη συνεργασία.

Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (αρχηγός του ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς, ιδρυτής του, ο Πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς) είναι ένας ιδανικός συνδυασμός. Πιθανόν, το κόμμα κάνει βήματα τα οποία κάποιος μπορεί να ερμηνεύσει ως παραβίαση της ισορροπίας, στη συνέχεια όμως αποδεικνύεται ότι δεν είναι έτσι, ότι το κόμμα δεν μπορεί, αν οι άνθρωποι αγαπούν τη Ρωσία, να είναι εναντίον αυτής της χώρας και της συνεργασίας μαζί της. Για μένα, είναι  πολλή σημαντική η αγάπη της Ρωσίας και η επιρροή της στον κόσμο και μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτά τα πλεονεκτήματα στη δουλειά μου. Το αποτέλεσμα αυτού, για παράδειγμα, ήταν το βέτο της Μόσχας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όταν ψήφιζαν για την επίλυση στην Σρεμπρένιτσα, ή κατά την ψηφοφορία για την εισδοχή του Κοσόβου στην UNESCO. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Ρωσία έδειξε αποφασιστικότητα, θάρρος και  γενναιοδωρία προς τη Σερβία. Μην περιμένετε όμως από εμάς να πούμε οτι δεν μπορούμε και δεν θα συνεργαστούμε περαιτέρω με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα τελευταία 15 χρόνια η Σερβία βρέθηκε σε τέτοιες καταστάσεις που δεν είναι εύκολο πια να πεις οτι θα τις αντιμετωπίσει χωρίς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν υπάρχει το —έτσι και αλλιώς.

 — Η Ευρώπη δεν έδωσε άδεια για τον αγωγό South Stream, εξαιτίας του τρίτου ενεργειακού πακέτου και βλέπουμε τώρα, να προχωρά στον «Nord Stream-2». Θα μπορούσε αυτό να είναι θέμα συζήτησης στις Βρυξέλλες και την Μόσχα?

-  Εγώ εκείνη την εποχή σχετικά με τον "Τουρκικό Αγωγό'', είπα, οτι δεν μας δίνεται τίποτα, δεν ήξερα όμως οτι δεν θα πραγματοποιηθεί αυτό το σχέδιο. Υπήρχε ακόμη μία συζήτηση για έναν αγωγό φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Βουλγαρίας, αλλά μάλλον δεν θα περάσει μέσα από τη Σερβία. Το μόνο σχέδιο που παραμένει είναι αυτό του «South Stream», το οποίο θα μπορούσε να αποφέρει κέρδη στη Σερβία. Δεν έπαψα να ελπίζω οτι θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε αυτό το έργο. Κρίνοντας από το πώς εξελίσσεται η κατάσταση στην Ε.Ε., και πόσο συχνά παραβιάζουν τις δικές τους συμφωνίες, αρχίζω να ελπίζω οτι πιθανόν θα αναιρέσουν τις αρχές τους, οι οποίες εμποδίζουν την κατασκευή του «South Stream". Ειδικά όταν τουλάχιστον επτά ή οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ, θα έχουν άμεσο όφελος από τον αγωγό αυτόν.

Ίσως είναι πολύ νωρίς να εξάγουμε αποτελέσματα, αλλά η κατάργηση του «South Stream», όσον αφορά στη Σερβία είχε ως αποτέλεσμα: λιγότερα έσοδα στον προϋπολογισμό, το οποίο επηρεάζει στους μισθούς και τις συντάξεις. Το μόνο που θα μπορούσε να αντισταθμίσει τα έσοδα, είναι η διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Σερβίας. Τώρα όλα εξαρτώνται από την Ευρώπη και τη Ρωσία, από το πώς θα αναπτύξουν τη σχέση τους, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες που έχω, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι κατά της αυτόματης ανανέωσης των κυρώσεων κατά της Μόσχας. Μοιάζει με την περίπτωση όπου βουλιάζουν και οι δύο στο νερό, και περιμένουν ποιός θα πεθάνει πρώτος. Η ρωσική οικονομία δεν θα ανακάμψει, αν δεν αρθούν ο κυρώσεις, αλλά και εάν δεν ανακάμψει και η Ευρώπη.

Από πού θα καταβάλλουν τις αποζημιώσεις οι ευρωπαϊκές χώρες? Από τα ευρωπαϊκά ταμεία? Δεν νομίζω. Ας ελπίσουμε ότι οι δύο πλευρές θα καθίσουν και θα συμφωνήσουν, ώστε να τερματισθούν αυτές οι παράλογες κυρώσεις. Θα δοθεί μία νέα ισχυρή ώθηση, θα δοθεί ελπίδα.

Τίθεται το ερώτημα, τι θα συμβεί αύριο με την Ευρώπη. Αποδείχθηκε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη είναι πολύ εγωιστικά, ότι η πολιτική καριέρα της Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση, για τον λόγο οτι πληρεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Θα ήταν ανοησία και παραλογισμός, θα μπορούσαμε να σκεφθούμε, ποιό είναι ώφελός μας από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση? Το γεγονός πρέπει να αντιμετωπίζεται ορθολογικά, ισορροπημένα.Οπωσδήποτε δεν έχουμε καμία επιρροή στις παγκόσμιες διαδικασίες. Μπορούμε απλά να επιδείξουμε  ανθρώπινη συμπεριφορά απέναντι στους μετανάστες, αδελφικές σχέσεις με τη Ρωσία, ίση προσέγγιση στις σχέσεις με την ΕΕ και με τη Ρωσία, όπως θέλει ο Θεός.

Πηγή: ria.ru