ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλέξης Τσίπρας
© EPA/STEPHANIE LECOCQ
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Ζογκλέρ με πολλές μπάλες στον αέρα

Του Σπύρου Σουρμελίδη, δημοσιογράφου

Τις τελευταίες μέρες ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θυμίζει ζογκλέρ, που πετά όλο και περισσότερες μπάλες στον αέρα, προσπαθώντας να μην πέσει καμία στο έδαφος.

«Η Ελλάδα έχει αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της»

Χιλιάδες πρόσφυγες, εγκλωβισμένοι στο ελληνικό έδαφος στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ελπίζουν να συνεχίσουν το δρόμο προς την κεντρική Ευρώπη. Η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση της ελληνικής συμφωνίας με τους δανειστές (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κομισιόν και Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σταθερότητας — ESM) συνεχίζεται. Παράλληλα συνεχίζεται και η διαπραγμάτευση για την αποδοχή της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, με το ΔΝΤ να το ζητά επιμόνως από τους ευρωπαίους που έχουν ενστάσεις.

Όπως συνεχίζεται και η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας με πολλές κοινωνικές ομάδες να αντιδρούν. Συγχρόνως η φωτιά του πολέμου στην Συρία – στον οποίο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται 30 χώρες- είναι αισθητή στην Ελλάδα. Μαζί μ' όλα αυτά, η Αθήνα προσπαθεί να διαχειριστεί και την ευρωπαϊκή κρίση, ιδίως τις αντιδράσεις της Αυστρίας και των χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ, που αντιδρούν για την πολιτική που ακολουθεί στο προσφυγικό η ελληνική κυβέρνηση.

Η εικόνα, ορισμένες στιγμές προκαλεί τρόμο, με τους «θεατές» να βγάζουν φωνές αγωνίας μήπως και αρχίσουν οι μπάλες να πέφτουν στο έδαφος από τα χέρια του ζογκλέρ.

Τα τελευταία 24ωρα όμως αρχίζει να διαφαίνεται πως οι μπάλες δεν θα πέσουν. Ο λόγος είναι πως παρά τον βαθμό δυσκολίας, ο έλληνας πρωθυπουργός έχει επενδύσει στις δυσκολίες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις αντιφάσεις της. Διότι ταυτόχρονα με τον Αλέξη Τσίπρα, η Αγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ προσπαθούν να κρατήσουν στον αέρα, πολύ περισσότερες μπάλες από τον έλληνα ομόλογο τους. Είναι η πολιτική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη, εξαιτίας της αδυναμίας της να διαχειριστεί ταυτόχρονα πολλές κρίσεις. Το προσφυγικό, την πολιτική ένταση που επιφέρει η άνοδος της ακροδεξιάς στο Βορρά σε αντίθεση με την άνοδο της αριστεράς στον Νότο και οι οικονομικές δυσκολίες για τις περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ολα αυτά δημιουργούν εικόνα διάλυσης για την ΕΕ, ενώ στο φόντο η εικόνα θυμίζει τον μεσοπόλεμο, δηλαδή το χειρότερο πρόσωπο που είχε ποτέ η Ευρώπη.

Αλ. Τσίπρας: Ο μόνος τρόπος να ξεπεράσουμε την κρίση είναι η επανεκίνηση της οικονομίας

Ο Αλέξης Τσίπρας πέτυχε λοιπόν τις τελευταίες μέρες- αξιοποιώντας τις αντιφάσεις των ευρωπαίων εταίρων- να προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ώστε να γίνει η εκταμίευση κεφαλαίων προς την Ελλάδα. Συγχρόνως –και αυτό είναι το πλέον σημαντικό- το eurogroup (συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης) αποφάσισε ότι θα ξεκινήσει και η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε η Ελλάδα να ξαναβγεί στις αγορές χρήματος μετά το καλοκαίρι. Κάτι που αποτελεί πολιτική νίκη του Τσίπρα.

Κυρίως όμως αυτό που αποτελεί επιβεβαίωση της τακτικής που ακολουθεί τον τελευταίο χρόνο η Αθήνα, είναι ο προσανατολισμός προς μια νέα ισορροπία μέσα στην ίδια την Ευρώπη. Αυτό που φαινότανε ουτοπία στις αρχές του 2015, σήμερα αρχίζει και σχηματίζεται ως πραγματική εικόνα. Η Ευρώπη δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει στα χέρια δογματικών πολιτικών που διχάζουν τις κοινωνίες και αναδεικνύουν τους ακροδεξιούς ως ρυθμιστές των εξελίξεων.

Η Ελλάδα, μια χώρα που χρεοκόπησε, οικονομικά και πολιτικά το 2010, δείχνει να επανακάμπτει, επενδύοντας στην νέα κατάσταση που διαμορφώνεται από το να περιμένει στην ουρά, μπας και την «λυπηθούν» κάποιοι. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο όφελος στην προσπάθεια να ξεφύγει από την κρίση.

* Τα κείμενα δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι της ιστοσελίδας.