ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε., υιοθέτησαν πέντε αρχές που αφορούν την οικοδόμηση των σχέσεών της με τη Ρωσία
© Sputnik/Artem Zhitenev
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε., υιοθέτησαν πέντε αρχές που αφορούν την οικοδόμηση των σχέσεών της με τη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με τη Ρωσία στο μεταναστευτικό ζήτημα όπως και στο ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι, επιβεβαιώνοντας ότι, οι υπουργοί εξωτερικών των χωρών —μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία  σε ό,τι αφορά τις βασικές αρχές συνεργασίας με τη Ρωσία.

«Έχουμε ενιαία άποψη σε ό,τι αφορά τις  πέντε βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Πρώτον, είναι η πλήρης εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, ως στοιχείο κλειδί για την όποια ουσιαστική αλλαγή στις σχέσεις μας με τη Ρωσία», δήλωσε η κ. Μογκερίνι στους δημοσιογράφους.      

Δεύτερο σημείο, σύμφωνα με τις δηλώσεις της, είναι "η ενίσχυση των σχέσεων με τους κοινούς μας γείτονες".

«Τρίτο, είναι η ενίσχυση της σταθερότητας της Ε.Ε, ιδιαίτερα, στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, των απειλών στον κυβερνοχώρο και των στρατηγικής σημασίας επικοινωνιών, κι όχι μόνο», προσέθεσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. 

Σύμφωνα με την κ. Μογκερίνι, οι υπουργοί συμφώνησαν, επίσης, ότι, είναι αναγκαία  «η επιλεκτική συνεργασία» με τη Ρωσία σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δηλαδή σε ζητήματα, όπως είναι η κατάσταση γύρω από το Ιράν, στη Βόρειο Κορέα, η διευθέτηση του μεσανατολικού, η επίλυση της συριακής κρίσης, το μεταναστευτικό, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οι κλιματικές αλλαγές, καθώς και σε άλλους τομείς, όπου υπάρχει  «σαφές ευρωπαϊκό ενδιαφέρον».

«Πέμπτο, είναι η επιθυμία μας να υποστηρίξουμε την κοινωνία των πολιτών στη Ρωσία και να αναπτύξουμε τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων»,  δήλωσε η κ. Μογκερίνι.

Πηγή: www.ria.ru