ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντίθετες με την αυτόματη παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η Ιταλία και η Ουγγαρία
© Sputnik/ Vladimir Sergeev
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίθετες με την αυτόματη παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η Ιταλία και η Ουγγαρία

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία συμμετείχαν ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας και της Ουγγαρίας δήλωσαν ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με την αυτόματη παράταση των κυρώσεων.

Η χθεσινή σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών ήταν η πρώτη αυτού του έτους στην οποία συζητήθηκαν οι περαιτέρω δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τη Ρωσία.

Μεντβέντεφ: Η Ρωσία δεν θα ζητήσει από τη Δύση να άρει τις κυρώσεις

«Στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να λάβουμε οποιαδήποτε απόφαση ως κάτι το πρέπον», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι. Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, υποστήριξε την τοποθέτηση του ιταλού συναδέλφου του, προσθέτοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να λαμβάνει κρυφές αποφάσεις για τις κυρώσεις. Το ζήτημα πρέπει να αποφασισθεί σε επίπεδο κορυφής. Η απόφαση δεν πρέπει να λαμβάνεται αυτομάτως» Παράλληλα, η κ. Μογκερίνι δήλωσε ότι «κατά την άποψη της, ποτέ δεν υπήρξε τεχνικού επιπέδου παράταση των κυρώσεων, και η οποιαδήποτε συζήτηση για την παράταση των κυρώσεων είναι πολιτική και μπορεί να διεξάγεται σε διαφορετικά επίπεδα, δηλαδή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων, σε επίπεδο πρεσβευτών, αλλά πολιτική συζήτηση γίνεται πάντα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λενκεβίτσιους δήλωσε με τη σειρά του ότι η πολιτική των κυρώσεων σε σχέση με τη Ρωσία δεν θα αναθεωρηθεί.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν να καταλήξουν σε συναίνεση σε ό,τι αφορά την παράταση της επιβολής περιοριστικών μέτρων στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα, στην αμυντική βιομηχανία και τον ενεργειακό τομέα.

Τυπικά, η παράταση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί έως τις 15 Οκτωβρίου σε 146 ρώσους αξιωματούχους και 37 νομικά πρόσωπα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας, είχε εγκριθεί από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 10 Μαρτίου. Την παράταση ενέκριναν χωρίς να γίνει καμία συζήτηση οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Ρωσία έχουν επιβληθεί τρεις κατηγορίες κυρώσεων. Οι πρώτες που αφορούν φυσικά πρόσωπα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας, τα οποία η Ε.Ε θεωρεί υπεύθυνα για τον κατακερματισμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, παρατείνονται έως τις 15 Σεπτεμβρίου του 2016. Οι λεγόμενες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ισχύουν έως την 31η Ιουλίου του 2016 και οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Κριμαία έως τις 23 Ιουνίου του 2016.
Η Ρωσία δεν αποδέχεται την συμμετοχή της στα γεγονότα της Ουκρανίας.

Πηγή: ria.ru