ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματα της  από τη Συρία
© Ministry of Defence of the Russian Federation
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματα της από τη Συρία

Από τις 15 Μαρτίου 2016, η Ρωσία αρχίζει να αποσύρει από τη Συρία ένα τμήμα των Αεροπορικών Διαστημικών Δυνάμεων της, καθώς οι στόχοι που είχαν τεθεί ενώπιον τους έχουν πραγματοποιηθεί. Την εντολή αυτή έδωσε χθες ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Αμύνης Σεργκέι Σοϊγκού και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Επί του παρόντος το τεχνικό προσωπικό της αεροπορικής βάσης Χμέιμιμ στη Συρία, άρχισε την προετοιμασία των αεροσκαφών που θα επιστρέψουν στις αεροπορικές βάσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, το προσωπικό ξεκίνησε τη φόρτωση του εξοπλισμού, των υλικοτεχνικών μέσων και περιουσιακών στοιχείων στα μεταγωγικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

Νωρίτερα, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Συρίας, συμφώνησαν να μειώσουν την
παρουσία των Αεροπορικών Διαστημικών Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στη Συρία, γεγονός που σχετίζεται με την κατάσταση στο πεδίο της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας στη χώρα, τη συνέχιση της εκεχειρίας και τις επιτυχίες που σημείωσε ο συριακός στρατός με την υποστήριξη των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο Σοϊγκού, στην αναφορά του προς τον πρόεδρο Πούτιν, είπε ότι χάρη στα αεροπορικά πλήγματα που κατάφερε η ρωσική αεροπορία σε στόχους των διεθνών τρομοκρατών στο έδαφος της Συρίας από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2015, έγινε μια σημαντική ανατροπή. Συγκεκριμένα, κατέστη εφικτό να διακοπεί ή να σταματήσει πλήρως η υλική υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων που είναι εκτός νόμου στην Ρωσία και μια σειρά άλλες χώρες και να απελευθερωθούν πολλές πόλεις τις οποίες είχαν καταλάβει.

Ιδιαίτερα, η τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» που έχει τεθεί εκτός νόμου στην Ρωσία, έχασε ένα τμήμα των εδαφών που είχε καταλάβει στη Συρία. Με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας τα συριακά στρατεύματα απελευθέρωσαν περισσότερες από 400 κατοικημένες περιοχές.

Επίσης η ρωσική αεροπορία κατέστρεψε έναν μεγάλο αριθμό εγκαταστάσεων σε πετρελαιοπηγές και διυλιστηρίων και περίπου 3.000 βυτιοφόρα, γεγονός που περιόρισε σημαντικά τις δυνατότητες των τρομοκρατών να χρηματοδοτούν την δράση τους που στηρίζεται στην παράνομη διακίνηση πετρελαιοειδών.

Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι η επιχείρηση στη Συρία, έδωσε στη Ρωσία τη ευκαιρία να δοκιμάσει τις δυνατότητες της αεροπορίας μεγάλης ακτίνας δράσης και τους τελευταίας τεχνολογίας πυραύλους ‘Κρούζ'. Πλήγματα κατά στόχων στην Συρία, κατάφεραν όχι μόνο τα ρωσικά αεροπλάνα, αλλά και τα ρωσικά πολεμικά πλοία, όπως επίσης και το υποβρύχιο «Ροστόβ να Ντονού» το οποίο εκτόξευσε πυραύλους από τη Μεσόγειο. Επιπλέον για πρώτη φορά στην ιστορία η Ρωσία έκανε χρήση πυραύλων κρουζ τύπου Х-101 και άλλων τελευταίας τεχνολογίας οπλικών συστημάτων.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αξιολόγησαν θετικά την απόφαση της Ρωσίας να αποσύρει τα στρατεύματα της από τη Συρία. Όπως επεσήμανε ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον Μάρτιο και μόνιμος αντιπρόσωπος της Αγκόλα στον ΟΗΕ Ισμαήλ Γκασπάρ Μάρτινς, «όταν βλέπουμε απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων, αυτό σημαίνει ότι ο πόλεμος πήρε άλλη τροπή».

«Αυτό έγινε δυνατό χάρη στην καλή συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας», υπογράμμισε ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι «αρχικά έγινε δυνατή η εκεχειρία, στη συνέχεια επαναλήφθηκαν οι συνομιλίες» και «η απόφαση του προέδρου της Ρωσίας υπήρξε ένα θετικό βήμα».

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε επίσης, ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική τους επικοινωνία συζήτησαν την εκεχειρία στην Συρία, την απόσυρση των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων από την χώρα και τα περαιτέρω βήματα για την εφαρμογή της εκεχειρίας.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα χαιρέτησε τον τόσο αναγκαίο περιορισμό της βίας από τότε που τερματίσθηκαν οι πολεμικές επιχειρήσεις — αναφέρεται στην ανακοίνωση-. Ο πρόεδρος (των ΗΠΑ)επεσήμανε την πρόοδο που επιτεύχθηκε στις προσπάθειες για την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, αλλά υπογράμμισε, ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις πρέπει θα πρέπει να διευκολύνουν την απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας που στέλνεται, στις περιοχές οι οποίες έχουν συμφωνηθεί και ιδιαίτερα στην Νταράγια».

Η υπηρεσία τύπου του Κρεμλίνου με τη σειρά της υπογράμμισε, ότι οι πρόεδροι επεσήμαναν της σημασία του συντονισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των ΗΠΑ, και στο στρατιωτικό τομέα, για να συνεχισθεί η εκεχειρία στη Συρία και ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας.

Παρά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Συρία, η συνεργασία της Μόσχας και της Δαμασκού στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας θα συνεχισθεί στο πιο υψηλό επίπεδο. Όπως δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, η Ρωσία θα συνεχίσει να στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της Συρίας.

«Νομίζω, ότι οι δυνατότητες μας να παράσχουμε ανθρωπιστική βοήθεια στην Συρία θα συνεχιστούν και η συνεργασία μας με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του ΟΗΕ, η οποία έχει δεν πάει άσχημα, θα συνεχισθεί», δήλωσε ο κ. Τσούρκιν.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας διευκρίνισε, επίσης, ότι η ρωσική βάση ανεφοδιασμού στο λιμάνι Ταρτούς και το αεροδρόμιο Χμέϊμιμ θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως και πρώτα. «Πρέπει να έχουν σίγουρη προστασία, από ξηράς, αέρος και θαλάσσης» υπογράμμισε ο Πούτιν, απευθυνόμενος στον ρώσο υπουργό Άμυνας.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr