ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναζητώντας πολιτική λύση στο αδιέξοδο
© Sputnik/ Vladimir Pesnya
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναζητώντας πολιτική λύση στο αδιέξοδο

Η παρέμβαση της Ρωσίας εμπόδισε την Τουρκία, αλλά και άλλες δυνάμεις που με την στάση τους επιδρούσαν αρνητική στην σταθερότητα. Οι υποψίες για συνεργασία Τουρκίας –ISIS δεν έφυγαν ποτέ από την σκέψη πολλών.

της Αναστασίας Γιάμαλη, δημοσιογράφου

Μετά το πέρας της τρομοκρατικής ενέργειας στο Παρίσι, οι ευρωπαϊκές ηγεσίες αντιλήφθηκαν πως το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί μια πολύ πραγματική απειλή για την Ευρώπη. Εν αντιθέσει με την Αλ Κάιντα, ο αλ Μπαγκντάτι — όπως επισημαίνουν οι ειδικοί αναλυτές — όλα τα προηγούμενα χρόνια ακολουθούσε μια διαφορετική στρατηγική από ότι η οργάνωση του Οσάμα Μπίν Λάντεν. Στόχος του Μπαγκάντι, λοιπόν, η εδραίωση του Χαλιφάτου στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ, σταθεροποίηση του καθεστώτος και στο τέλος επίθεση στη Δύση. Μια πορεία αντίστροφη δηλαδή από αυτή που οι ισλαμιστικές οργανώσεις ακολούθησαν μέχρι τη παρακμή της Αλ Κάιντα.

Ζαχάροβα: Η Ρωσία διεξάγει πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στη Συρία

Αυτό το σχέδιο για το Ισλαμικό Κράτος αποτελούσε οδηγό από το 2010, καταλήγουν αρκετοί διεθνολόγοι. Μια σταδιακή δηλαδή κλιμάκωση βίας αλλά πάντα στα εδάφη της Μέσης Ανατολής, στα εδάφη που το Ισλαμικό Κράτος στόχευε να κυριαρχήσει και να εδραιώσει το δικό του κράτος. Αυτός ο στρατηγικός στόχος άρχισε να ξεθωριάζει και να αναθεωρείται μετά την αποτυχία του Ισλαμικού Κράτους να κυριαρχήσει στη Βόρεια Συρία απέναντι στους Κούρδους του YPG (Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού) ενώ εντάθηκε ιδιαίτερα μετά την ρωσική εμπλοκή στο πόλεμο η οποία και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό της οργάνωσης και την αποτροπή του επεκτατισμού της στα εδάφη της Συρίας. Η αντίστροφη πορεία για το Ισλαμικό κράτος φαίνεται ότι έχει αρχίσει, προφανώς όμως η διπλωματία στη Συρία πρέπει να πετύχει τους στόχους της, διαφορετικά το χάος θα είναι πάντα εκεί.

Αυτή η περίπλοκη κατάσταση και η διάχυτη εντύπωση ότι οι ΗΠΑ είναι αμήχανες, όχι μόνο στην κρίση της Συρίας, αλλά γενικότερα στη Μέση Ανατολή, επηρέασε αρνητικά την σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Η παρέμβαση της Ρωσίας εμπόδισε την Τουρκία, αλλά και άλλες δυνάμεις που με την στάση τους επιδρούσαν αρνητική στην σταθερότητα. Οι υποψίες για συνεργασία Τουρκίας —ISIS δεν έφυγαν ποτέ από την σκέψη πολλών.

Ο Άσαντ — όπως φαίνεται — δεν ήταν Μπέν Αλί ούτε Καντάφι. Τέσσερα χρόνια μετά, ο χωρίς καμία άμεση στήριξη(μέχρι την πρόσφατη εμπλοκή της Μόσχας) Άσαντ κατάφερε να παραμείνει στην εξουσία αντιμετωπίζοντας τόσο την Αλ Νούσρα(παρακλάδι της Αλ Κάιντα) στη Συρία όσο και τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε., υιοθέτησαν πέντε αρχές που αφορούν την οικοδόμηση των σχέσεών της με τη Ρωσία

Είναι πια ξεκάθαρο, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι αναλυτές, πως το Ισλαμικό Κράτος, μετά την οπισθοχώρηση του θα στραφεί προς την Δύση καθώς η επέμβαση της Ρωσίας και η ανάκαμψη του Συριακού Στρατού που σε συνεργασία με τους μαχητές της Χεζμπολάχ ανακαταλαμβάνουν κρίσιμες θέσεις έχει περιορίσει το πεδίο δράσης του δραστικά. Πολλοί τζιχαντιστές λιποτακτούν και αναζητούν καταφύγιο ή και προσπαθούν να εισέλθουν στις δυτικοευρωπαικές χώρες συνιστώντας για πολλούς μια πραγματική απειλή.

Μία αναγκαία λύση θα ήταν μονάχα μια συμφωνία Δύσης και Ρωσίας πως η Συρία θα προχωρήσει με ένα μεταβατικό σχήμα το οποίο θα οδηγήσει τη χώρα σε ελεύθερες εκλογές σε εύλογο διάστημα. Η Ελλάδα έχει υπέρτατο συμφέρον να οδηγηθούν τα πράγματα το συντομότερο δυνατό στην ειρήνευση. Γιατί μόνο έτσι θα σταματήσουν εκατομμύρια Σύριοι να φεύγουν προς την Δύση, ουσιαστικά πλέον να εγκλωβίζονται στην Ελλάδα και να καταφέρουν κάποια στιγμή να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

* Τα κείμενα δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι της ιστοσελίδας.