ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέρκελ: Η ΕΕ θα διαθέσει 700 εκατ.ευρώ  για  ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ANDREA BONETTI
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέρκελ: Η ΕΕ θα διαθέσει 700 εκατ.ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβει αναγκαία μέτρα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε την σωστή και σημαντική απόφαση να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, δήλωσε στην γερμανική βουλή η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. 

« Είναι σωστό και σημαντικό το ότι η Ε.Ε προτείνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ανθρωπιστική βοήθεια, διαθέτοντας από  τον προϋπολογισμό της Ε. Ε το αναγκαίο ποσό των 700 εκατομμυρίων ευρώ. Η Γερμανία επίσης πρότεινε στην Ελλάδα βοήθεια, εγώ η ίδια βρίσκομαι σε σχέση με αυτό σε στενή επαφή με τον έλληνα πρωθυπουργό… Όμως είναι επίσης σημαντικό, η Ελλάδα να υλοποιήσει και τις δικές της υποχρεώσεις», είπε η Μέρκελ.  

Όπως είπε η καγκελάριος, πρόκειται για «μια πλήρη λειτουργία των σημείων υποδοχής  προσφύγων,(Hot spots)τα  οποία πρέπει να συμβάλλουν στην  συνολική καταγραφή όλων των  προσφύγων που φθάνουν». «Πρέπει να πούμε ότι έχει σημειωθεί  σημαντική  πρόοδος στην καταγραφή και  εισαγωγή δεδομένων για τους πρόσφυγες  στην ευρωπαϊκή τράπεζα δεδομένων»-   είπε η Μέρκελ,  προσθέτοντας ότι παλαιότερα στο ζήτημα αυτό  υπήρξαν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις.

Παράλληλα, όπως είπε η γερμανίδα καγκελάριος, η κατάσταση με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα θα έχει συνέπειες  για όλες τις χώρες  της Ε.Ε. «Πρέπει (σ.σ. η κατάσταση στην Ελλάδα) να προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε καθένα από εμάς, επειδή δεν θα παραμείνει χωρίς  συνέπειες για όλους εμάς στην Ευρώπη», τόνισε η Μέρκελ.      

Η ίδια προσέθεσε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει μέτρα για να προασπίσει  τα εξωτερικά  σύνορα της Ελλάδας και της Τουρκίας  καθώς «αυτά συνιστούν τα δικά μας ευρωπαϊκά σύνορα, τα οποία πρέπει να προασπίσουμε». 

Ο  αντιπρόεδρος  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φράντς Τιμερμανς με τη σειρά του δήλωσε ότι οι συμφωνίες της  Ε.Ε με την Τουρκία που αφορούν την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να μην μετατραπεί σε ευρωπαϊκό στρατόπεδο προσφύγων.   

«(Μερικοί) λένε, ότι ο ‘βαλκανικός δρόμος' πρέπει να παραμείνει κλειστός, ότι δεν χρειάζεται συμφωνία με την Τουρκία, αλλά, η Ελλάδα χρειάζεται  αλληλεγγύη. Πώς όμως θα βοηθήσετε την Ελλάδα χωρίς να υπάρχει συμφωνία με την Τουρκία για βοήθεια  στην επίλυση αυτού του ζητήματος; Θέλετε να γίνει η Ελλάδα το στρατόπεδο προσφύγων της Ευρώπης; Κατά την γνώμη μου αυτό είναι απαράδεκτο. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο χρειαζόμαστε μια συμφωνία με την Τουρκία για την από κοινού επίλυση αυτού του ζητήματος» δήλωσε ο Τίμερμανς στους δημοσιογράφους.   

Πηγή: ria.ru