ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Κέρι στη Μόσχα:  επίσκεψη με φόντο τις τρομοκρατικές επιθέσεις και το τέλος των διαπραγματεύσεων για τη Συρία
© Sputnik/Ilya Pitalev
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κέρι στη Μόσχα: επίσκεψη με φόντο τις τρομοκρατικές επιθέσεις και το τέλος των διαπραγματεύσεων για τη Συρία

Πρωτεύουσα της τρομοκρατίας έγιναν οι  Βρυξέλλες
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, έφθασε στη Μόσχα για μια διήμερη επίσκεψη. Οι επικείμενες συνομιλίες που θα έχει με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα πραγματοποιηθούν με φόντο την επιδείνωση της τρομοκρατικής κατάστασης στην Ευρώπη, τη μερική απόσυρση των ρωσικών ομάδων στη Συρία και το τέλος του γύρου των συνομιλιών για τη Συρία στη Γενεύη.

Αυτή είναι η τρίτη, μέσα στην ίδια χρονιά, επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη Ρωσία. Οι δύο προηγούμενες επισκέψεις εργασίας ήταν τον Μάιο στο Σότσι και τον Δεκέμβριο στη Μόσχα, όπου πάλι είχε συνομιλίες με τους κ.κ. Πούτιν και Λαβρόφ. Η συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ και του προέδρου της Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τον γραμματέα Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στις 24 Μαρτίου.

Τις δύο αυτές ημέρες στη Μόσχα, ο Αμερικανός αξιωματούχος θα συναντηθεί και με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγιερ, ο οποίος πραγματοποιεί από την Τετάρτη επίσκεψη στη ρωσική πρωτεύουσα. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγή της γερμανικής αντιπροσωπείας, δεν έχει προγραμματισθεί τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών (ΗΠΑ-Ρωσίας- Γερμανίας).

Συνομιλίες σε ένα δύσκολο περιβάλλον

Παρά τις τακτικές επαφές σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, η τελευταία συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου στο Μόναχο, ενώ έχουν υπάρξει και τηλεφωνικές συνομιλίες σε επίπεδο αρχηγών κρατών (τελευταία τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν — Ομπάμα ήταν στις 15 Μαρτίου), έχουν συσσωρευθεί αρκετά θέματα προς συζήτηση. Μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να συζητηθούν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου, είναι η συνεργασία των δύο χωρών στη Μέση Ανατολή και το θέμα της Ουκρανίας. Ο ίδιος ο Κέρι είπε ότι κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα πρόκειται να συζητήσει με τη ρωσική ηγεσία τα θέματα ασφαλείας, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, καθώς και μια σειρά άλλων σημαντικών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

Η Μόσχα ελπίζει ότι η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη Ρωσία θα συμβάλει στην εξομάλυνση του ρωσο-αμερικανικού διαλόγου.

Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, η κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών «παραμένει δύσκολη», συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς «συγκρουσιακών μέτρων που λαμβάνονται από την Ουάσιγκτον με το πρόσχημα της ουκρανικής κρίσης».

Το θέμα της Συρίας και οι κοινές δράσεις Μόσχας —Ουάσινγκτον για την επίλυση της κατάστασης στη χώρα θα είναι σίγουρα στην πρώτη γραμμή των συνομιλιών. Παρά την προφανή επιτυχία στην εξασφάλιση της εκεχειρίας στη Συρία, η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο σχετικά με τη διαδικασία για τον μηχανισμό παρακολούθησης της εκεχειρίας.

Νωρίτερα ο επικεφαλής της υπηρεσιών του Γενικού Επιτελείου, αντιστράτηγος Σεργκέι Ρουντσκόι, δήλωσε ότι στις 25 Φεβρουαρίου το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απέστειλε στους εκπροσώπους του σχεδίου των ΗΠΑ προτάσεις για την παρακολούθηση της παύσης των εχθροπραξιών στη Συρία. Στις 5 Μαρτίου, αφού είχε σταλεί το σχέδιο στις ΗΠΑ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έστειλε το σχέδιο της συμφωνίας συμβιβασμού και πρότεινε να γίνουν διαβουλεύσεις το συντομότερο δυνατόν με εμπειρογνώμονες, προκειμένου να υπάρξουν κοινά σημεία στο κείμενο.

Η νίκη στη Συρία: Μερικές απλές σκέψεις
Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρουντσκόι, στις 18 Μαρτίου στο Αμάν, οι ρωσο-αμερικανικές διαβουλεύσεις αποκάλυψαν την έλλειψη ετοιμότητας της αμερικανικής πλευράς για την ουσιαστική συζήτηση και συμφωνία επί του κειμένου της συμφωνίας. Έτσι, πρόσθεσε ο Ρουντσκόι, η Ρωσία είναι έτοιμη να εφαρμόσει τη συμφωνία για τον μηχανισμό παρακολούθησης της εκεχειρίας στη Συρία, μονομερώς από τις 22 Μαρτίου.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο μετά τη λήψη αξιόπιστων αποδείξεων για συστηματικές παραβιάσεις από ένοπλες ομάδες, των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της κοινής ρωσο-αμερικανικής δήλωσης παύσης των εχθροπραξιών στη Συρία στις 22 Φλεβάρη του 2016».

Ένα άλλο επίσης θέμα των επικείμενων ρωσο-αμερικανικών συνομιλιών στη Μόσχα, μπορεί να είναι οι κυρώσεις. Στις 2 Μαρτίου ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, παρέτεινε τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν τον Μάρτιο του 2014 κατά της Ρωσίας, λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το θέμα των αντι-ρωσικών κυρώσεων θα μπορούσε να τεθεί στη συνάντηση Λαβρόφ — Κέρι, μόνο με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όσον αφορά την υπόθεση της Ουκρανής πιλότου, Ναντέζντα Σαβτσένκο, η οποία καταδικάστηκε σε 22 χρόνια φυλάκισης, την απελευθέρωση της οποίας ζήτησε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, ΣεργκέΙ Ριαμπκόφ, είπε ότι αυτό δεν αποτελεί θέμα του διμερούς διαλόγου μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Εάν όμως ο Τζον Κέρι το θέσει αυτό στις επερχόμενες συνομιλίες στη Μόσχα, πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ, η Ρωσία θα τον ακούσει, αλλά «όχι κάτι περισσότερο».

Πηγή: www.ria.ru