ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα δυτικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι η απελευθέρωση της Παλμύρας συνιστά σημαντική νίκη του Άσαντ και της Μόσχας
© Sputnik/Mikhail Voskresenskiy
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η απελευθέρωση της Παλμύρας συνιστά νίκη του Άσαντ και της Μόσχας

Η απελευθέρωση της Παλμύρας έχει συμβολική και στρατηγική σημασία για τη συριακή κυβέρνηση, γράφουν κορυφαία δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Η εφημερίδα WashingtonPost γράφει ότι η απελευθέρωση της αρχαίας αυτής πόλης, η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO Υπήρξε μια σημαντική νίκη για τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ.

Ο συριακός στρατός, «προφανώς πήρε το πάνω χέρι στον καταστροφικό αυτό εμφύλιο πόλεμο που έχει μετατραπεί σε μια επικίνδυνη εμπλοκή». Στο άρθρο επισημαίνεται ότι, η νίκη αυτή είναι και μια νίκη για τη Ρωσία όπως και ότι η ρωσική στρατιωτική επέμβαση «προκάλεσε μεγάλες απώλειες στις ομάδες των μαχητών και ενίσχυσε τη θέση του Άσαντ».

«Αυτή η μάχη για μια ακόμη φορά έδειξε κατά πόσο η ρωσική επέμβαση άλλαξε τη θέση του Άσαντ», επισημαίνουν οι New York Times. Οι μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» (έχει τεθεί εκτός νόμου στη Ρωσία) κατέλαβαν με ευκολία τον περασμένο Μάιο την Παλμύρα, αλλά τώρα υποχώρησαν κάτω από τις πιέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων και της ρωσικής αεροπορίας.

Η σημαντική —από στρατηγική σημασία — στρατιωτική νίκη προσδίδει βαρύτητα στον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση του Μπασάρ Άσαντ παίζει καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο κατά του «ισλαμικού Κράτους γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

Την άποψη αυτή συμμερίζονται και η βρετανική εφημερίδα TheGuardian. Η απελευθέρωση της Παλμύρας, επισημαίνει η εφημερίδα, που επιτεύχθηκε χάρη στα συνεχή αεροπορικά πλήγματα της ρωσικής αεροπορίας «θα ανεβάσει σημαντικά το ηθικό» τόσο στη Δαμασκό, όσο και στη Μόσχα.

« Για τον Άσαντ η απελευθέρωση της Παλμίρας έχει συμβολική και στρατηγική σημασία. Τα στρατεύματά του παίρνουν τώρα έχουν καταλάβει τις πιο κατάλληλες θέσεις για να επιτεθούν στην Ράκκα, που είναι η de facto πρωτεύουσα του Ισλμαικού Κράτους», γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αμπντέλ Ραχμάν δήλωσε ότι οι ισλαμιστές έχουν υποστεί την πιο σοβαρή ήττα, από τη στιγμή που ανακοίνωσαν την ίδρυση του «χαλιφάτου» το 2013. Το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος ηττήθηκε στην Παλμύρα, σημαίνει ότι «αυτομάτως χάνει τον έλεγχο της τεράστιας Ερήμου της Συρίας», γράφει η Die Welt.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην αποκατάσταση της αρχαίας πόλης. Ο γερμανός ιστορικός τέχνης Χορστ Μπρέντενκαμπ απηύθυνε έκκληση μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας Tagesspiegel να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν οι εργασίες αποκατάστασης των μνημείων της Παλμύρας. Επεσήμανε μάλιστα ότι «η τέχνη της ανάπλασης θα πρέπει να υπερισχύσει θριαμβευτικά των καταστροφικών πράξεων των τρομοκρατών».

Πηγή: www.ria.ru