ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζαχάροβα: Το Κίεβο μετέτρεψε την υπόθεση Σάβτσενκο σε καμπάνια  αποπροσανατολισμού
© Sputnik/Vitaliy Belousov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχάροβα: Το Κίεβο μετέτρεψε την υπόθεση Σάβτσενκο σε καμπάνια αποπροσανατολισμού

Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι το Κίεβο έχει μετατρέψει την υπόθεση της Ναντιέζντα Σάβτσενκο —που καταδικάστηκε ως υπεύθυνη για την δολοφονία δύο ρώσων δημοσιογράφων της Ρωσικής τηλεόρασης στο Ντονμπάς, σε 22 χρόνια κάθειρξης- σε μια τεράστια προπαγανδιστική καμπάνια, που αποσκοπεί να αποσπάσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, από το γεγονός ότι δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες του Μίνσκ.

Η Σάβτσενκο, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές που έγιναν στην Ουκρανία τον Οκτώβριο του 2014 εξελέγη βουλευτής στην Ανώτατη Βουλή από το κόμμα «Πατρίδα», και μέλος της μόνιμης αντιπροσωπείας της ουκρανικής βουλής στο ΠΑΣΕ.

«Την υπόθεση Σάβτσενκο, την έχουν μετατρέψει σε μια τεράστια προπαγανδιστική καμπάνια στα μέσα ενημέρωσης. Ένα μέρος της καμπάνιας χρηματοδοτείται, ένα μέρος της αποδίδει, καθώς τρέφει τα αισθήματα των εθνικιστών, και μερικοί άνθρωποι πιστεύουν πραγματικά ότι η Σάβτσενκο είναι ηρωίδα. Αυτή την στιγμή δίνεται μια ευκαιρία στο Κίεβο, να κάνει κάτι σημαντικό και συγκεκριμένα να αποσπάσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, από το γεγονός ότι το ίδιο δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες του Μινσκ», δήλωσε η Ζαχάροφα, μιλώντας στην εκπομπή «Κυριακή βράδυ με τον Βλαντιμίρ Σαλαβιόφ» του τηλεοπτικό σταθμού «Ρωσία 1».

«Δεύτερον, προσπαθεί (σ.σ. το Κίεβο) με αυτόν τον τρόπο να αποσπάσει την προσοχή του ντόπιου πληθυσμού. Η Σάβτσενκο δεν συνιστά μέρος των συμφωνιών Μινσκ. Πρόκειται για ένα μύθευμα που επαναλαμβάνεται», — πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ανάκρισης η αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Σάβτσενκο, στις 17 Ιουνίου του 2014 βρίσκονταν στο τάγμα «Αϊντάρ» κοντά στο χωριό Μεταλίστ στην περιοχή Σλαβιανοσέρμπσκι, της περιφέρειας Λουγκάνσκ, όπου επόπτευε τον χώρο και συντόνιζε τις βολές πυροβολικού που στόχευαν ένα οδόφραγμα με πολιτοφύλακες στο οποίο υπήρχαν και άμαχοι, μεταξύ των οποίων και τρεις Ρώσοι δημοσιογράφοι, δύο από τους οποίους σκοτώθηκαν.

Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε στις 22 Μαρτίου την Σάβτσενκο σε 22 χρόνια κάθειρξης, αλλά θα εκτίσει 20 χρόνια και τέσσερις μήνες, καθώς το δικαστήριο, συνυπολόγισε τον ένα χρόνο και τους οκτώ μήνες που βρίσκονταν ήδη υπό κράτηση.

Πηγή: www.ria.ru