ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ταξίδι Ομπάμα σε Λατινική Αμερική: Επανεκκίνηση στο ρυθμό του τάνγκο
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ORLANDO BARRIA
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταξίδι Ομπάμα σε Λατινική Αμερική: Επανεκκίνηση στο ρυθμό του τάνγκο

Βλαντίμιρ Αρδάεφ, σχολιαστής στο "Η Ρωσία  Σήμερα"

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποίησε την μία μετά την άλλη, δύο ιστορικές επισκέψεις: Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 90 χρόνια, πρόεδρος των ΗΠΑ πάτησε στη γη της Κούβας και, επίσης, για πρώτη φορά σε  19 χρόνια — στη γη της Αργεντινής.

Στην επίσκεψη, ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου συνοδευόταν  όχι μόνο από πολυάριθμους συγγενείς, αλλά και από μία σταθερή ομάδα  εκπροσώπων των επιχειρήσεων, η οποία θα πρέπει να αναφέρει πόσο σοβαρές είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ, και ότι το ίδιο το ταξίδι δεν είναι τόσο πολύ μία επίδειξη επιχειρησιακού χαρακτήρα.

Η επίσκεψη στην Κούβα ήταν πραγματικά ιστορική. Δεκαετίες ανοιχτής εχθρότητας, αμέτρητες προσπάθειες ενόχλησης του ηγέτη της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, θαλάσσιος και  αεροπορικός αποκλεισμός του νησιού της Ελευθερίας,- η κουβανική κρίση, τα τελευταία 60 χρόνια του προηγούμενου αιώνα έθεσε τον κόσμο στο χείλος του πυρηνικού πολέμου —τώρα όλα αυτά είναι Ιστορία. Ο Ομπάμα δήλωσε ότι ήλθε στην Κούβα "για να θάψει την κληρονομιά του Ψυχρού Πολέμου."       

Και ήταν, ίσως, η κύρια έκβαση και ο σκοπός της επίσκεψής του, δεδομένου ότι  δεν έχουν συναφθεί  θεμελιωδώς σημαντικές συμφωνίες στη σύνοδο κορυφής.

Στην Αργεντινή, ο Πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας φάσης των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από κοινού με τον Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψαν μια συμφωνία για τη συνεργασία στο εμπόριο και τις επενδύσεις. Επιπλέον, οι αρχηγοί των δύο κρατών εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, και παράλληλα ανακοινώθηκε ότι οι ΗΠΑ θα παρέχουν ένα δάνειο προς την Αργεντινή προκειμένου να την υποστηρίξουν στις αντι-τρομοκρατικές της προσπάθειες.

Σύμφωνα με αυτούς που κάλυψαν το ταξίδι του Ομπάμα στην Λατινική Αμερική, ίσως η μεγαλύτερη προσοχή δόθηκε στο πώς ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου χόρεψε τανγκό στην δεξίωση του προέδρου της Αργεντινής.

"Ο Ομπάμα δεν μπορούσε να μήν έρθει στην Κούβα"

Η επίσκεψη Ομπάμα στην Κούβα ήταν προκαθορισμένη από πολλούς παράγοντες- πρώτα από όλα στο προεκλογικό του πρόγραμμα, ήδη κατά την πρώτη του υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ο ο διευθυντής του Ινστιτούτου της Ακαδημίας της Λατινικής Αμερικής, Βλαντιμίρ Νταβίντοφ.

"Ο Ομπάμα πολλές φορές εξέφρασε τις προθέσεις του για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Κούβα. Στον κόσμο, ειδικά στη Λατινική Αμερική, αυτό έγινε δεκτό με ευφορία που υποστηρίζει εδώ και καιρό τη φήμη του προέδρου των ΗΠΑ,  που είχε ως αποτέλεσμα την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 2009 — με την ελπίδα ότι θα είναι σε θέση να υλοποιήσει τις ορθολογικές ανθρωπιστικές προθέσεις του», — λέει ο καθηγητής Νταβίντοφ.

Είναι πεπεισμένος ότι ο Ομπάμα απλά δεν θα μπορούσε να μην έρθει στην Κούβα, στο τέλος της προεδρίας του — να εξασφαλίσει με αυτήν την επίσκεψη μια πραγματική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ προς την Κούβα.

Ο επιστήμονας δηλώνει πεπεισμένος, οτι η επίσκεψη στην Κούβα είναι ένα από τα λίγα θετικά βήματα Ομπάμα στη διεθνή σκηνή. Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης, κατά την άποψή του, ήταν το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε de facto το σφάλμα της προηγούμενης αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Ωστόσο, αυτό στην ομιλία του προς το λαό της Κούβας το είπε ο ίδιος ο Ομπάμα.

«Αυτό που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν λειτούργησε. Θα πρέπει να έχουν το θάρρος να το παραδεχτούν.  Η πολιτική της απομόνωσης που επινοήθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, έχει μικρή σημασία στον ΧΧΙ αιώνα. Το εμπάργκο προκάλεσε  βλάβη μόνο στον λαό της Κούβας, και δεν τον βοήθησε ", δήλωσε ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου.

"Κουτσή πάπια"

Οι  καλές προθέσεις του Αμερικανού Προέδρου έχουν ένα μειονέκτημα, λέει ένας κορυφαίος ειδικός του Κέντρου για την Τρέχουσα Πολιτική κατάσταση της Ρωσίας, Ντμίτρι Αμπζαλόφ.

"Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ομπάμα είναι ο ίδιος μία —" κουτσή πάπια ",  είναι ο αρχηγός του κράτους, του οποίου η θητεία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Για το λόγο αυτό, κανείς δεν μπορεί να δώσει μακροχρόνιες εγγυήσεις. Επιπλέον, ο ίδιος καταλαβαίνει, οτι  όλες οι εκκλήσεις που απευθύνει προς την Γερουσία των ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις σε βάρος της Κούβας, πιθανόν να μην έχουν καμία επιρροή, μέχρι να έρθει ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου", δήλωσε ο Αμπζαλόφ. 

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα,  οι ενέργειες του Ομπάμα σε πολλά μέρη του κόσμου θεωρούνται ως εκδηλώσεις αδυναμίας, και όχι δύναμης,  οι ειρηνικές δηλώσεις του δεν μπορούν να υποστηριχθούν πλήρως από συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις. Αυτός μπορεί για όσο χρειάζεται " να θάψει την κληρονομιά του Ψυχρού Πολέμου", ακόμα όμως είναι σε ισχύ οι κυρώσεις κατά της Κούβας, αυτό δεν αλλάζει. Οι πολυάριθμοι εκπρόσωποι των μεγάλων επιχειρήσεων των ΗΠΑ, που συνόδευαν  τον Πρόεδρο των ΗΠΑ σε αυτό το ταξίδι θα εξακολουθήσουν να δεσμεύονται με χέρια και πόδια — είναι πολλή μικρή η  στη δυνατότητα οικονομικής συνεργασίας με την Κούβα σε επίπεδο κυβέρνησης.

Η θέση της Αμερικής εκλαμβάνεται ως αδυναμία και επειδή η Ουάσιγκτον αποδυναμώνει ή ακυρώνει όλη την πίεση πάνω σε ανάρμοστα για αυτή καθεστώτα, αυτά δεν βιάζονται να αλλάξουν- να προχωρήσουν σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι σαφές σε όλον τον κόσμο:τυχόν κυρώσεις μπορεί απλά να "καθήσουν", τονίζει ο εμπειρογνώμονας.

"Ο Ομπάμα είναι όμηρος των υποσχέσεων και του ρόλου που έχει επιλέξει για τον εαυτό του — αυτό  του πρωταγωνιστή. Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο πρώτος που αποκήρυξε δημόσια την πολιτική απομόνωσης των ανεπιθύμητων καθεστώτων. Στο τέλος όμως αποδεικνύεται, οτι ο Ομπάμα αφήνει διάδοχες ενέργειες — "βόμβα",  ή να εγκαταλείψει, ή να στερεωθεί ακόμα περισσότερο στην Γερουσία,  ζητώντας την αναθεώρηση της πολιτικής των κυρώσεων, " επισήμανε ο Ντμίτρι Αμπζάλοφ.

Τον καλύτερο ρόλο για την επανεκκίνηση των σχέσεων με την Κούβα μπορούν να παίξουν και στις ΗΠΑ.

Μην ξεχνάτε ότι το εκλογικό κλίμα σε μία τόσο σημαντική πολιτεία των ΗΠΑ, όπως η Φλόριντα, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τους μετανάστες από την Κούβα, εξαιρετικά απότομα στις συμπεριφορές τους ενάντια στο επαναστατικό καθεστώς της χώρας του, θυμίζει ο εμπειρογνώμονας.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιστρέψουν στη Λατινική Αμερική

Η επίσκεψη του Ομπάμα στην Κούβα και Αργεντινή με ένα ή  άλλον τρόπο είναι διαφήμιση  και απεικόνιση, ορθολογικού χαρακτήρα. Εχουν ένα κοινό στόχο:να αποκαταστήσει την επιρροή των ΗΠΑ σε αυτό το μέρος του κόσμου όπου αποδυναμωθεί σημαντικά κατά τις τελευταίες δεκαετίες — στη Λατινική Αμερική.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μειωμένο βάρος της στην περιοχή, επειδή ήταν παθιασμένοι με τα έργα τους σε άλλα μέρη του κόσμου — στο Αφγανιστάν, στη Μέση Ανατολή.  Με τη σειρά τους, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν μετατοπιστεί σε νέες προτεραιότητες για συνεργασία — με τις χώρες της ΕΕ, την Κίνα και τη Ρωσία.Σήμερα, η Ουάσιγκτον για άλλη μια φορά θέλει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στη Λατινική Αμερική », λέει ο Βλαντιμίρ Νταβίντοφ.

Από αυτή την άποψη, η επίσκεψη του Ομπάμα στην Κούβα —είναι ένα μήνυμα προς τον κόσμο της Λατινικής Αμερικής, και η επίσκεψη στο Αργεντινή — επιβεβαίωση της σοβαρότητας της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η "Ουάσιγκτον προσπαθεί να επιστρέψει στην" πίσω αυλή "- στη Λατινική Αμερική, όπου κατά την τελευταία δεκαετία, σχηματίσθηκαν πολλοί  ανταγωνιστές της.  Η περιφερειακή οικονομική βάση στο πρόσωπο της Βενεζουέλας με την αποχώρηση του Ούγκο Τσάβες και η πτώση των τιμών του πετρελαίου, που υποχώρησαν αισθητά ήταν η ευνοϊκή στιγμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, και δρούν.Ο στόχος — συμπίεση των πιθανών αντιπάλων της περιοχής », — δήλωσε ο Ντμίτρι Αμπζάλοφ.

Μην χτυπάς στον ώμο!

Όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης επέστησαν την προσοχή σε μια σειρά από συγκινητικές στιγμές που χαρακτηρίζουν το περιβάλλον το οποίο επισκέφθηκε.  Εγινε λόγος οτι σημαδεύθηκε από δήθεν ψυχρή υποδοχή του επικεφαλής του Λευκού Οίκου στο αεροδρόμιο της Αβάνας, όπου συναντήθηκε μην τον αρχηγό του κράτους και τον επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών, και οτι στο αεροδρόμιο δεν ήταν ούτε ένα βάθρο, ούτε μικρόφωνο.

" Δεν υπήρξε καμία ψυχρή υποδοχή. Υπήρξε μια συνάντηση, σε πλήρη αντιστοιχία με το πρωτόκολλο του επίσημου — αλλά όχι δημόσια  επίσκεψη. Στην πραγματικότητα, περίμεναν πολύ τον Ομπάμα στην Κούβα. Οι

Κουβανοί έχουν κουραστεί εδώ και δεκαετίες σε ένα μέτριο βιοτικό επίπεδο, και με την άφιξή του, εναπόθεσαν τις ελπίδες τους για τη βελτίωση », — λέει ο Βλαντιμίρ Νταβίντοφ.

Κατά τον Αμπζάλοφ, η πιό συμβολική χειρονομία ήταν η δύσκολη στιγμή στην τελική συνέντευξη Τύπου, των Μπαράκ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο. Οταν ο Ομπάμα προσπάθησε να μην αγκαλιάσει τον Κάστρο, αλλά να τον χτυπήσει ελαφρά στον ώμο, ο Κάστρο πήρε το χέρι του, και το σήκωσε στον αέρα. 

"Αποδείχθηκε ότι ο Ραούλ Κάστρο, κατέστησε σαφές οτι είναι πολύ νωρίς για μία αληθινή φιλία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κούβα. Η Αμερική θα κρατήσει τις υποσχέσεις  που γενναιόδωρα μοίρασε ο πρόεδρός της. Ταυτόχρονα όμως,  μπορεί να θεωρηθεί και ως ένα σήμα, οτι παρ' όλα αυτά η Κούβα δεν προτίθεται να παραιτηθεί από τις σοσιαλίστικές αρχές της", δήλωσε ο Ντμίτρι Αμπζαλόφ.

*Τα κείμενα δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι της ιστοσελίδας.

Πηγή: www.ria.ru