ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εμπειρογνώμονες της λέσχης "Βαλντάϊ" κατέγραψαν τις εξωτερικές απειλές για τη Ρωσία το 2016
© Sputnik/Evgeny Odinokov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμπειρογνώμονες της λέσχης "Βαλντάϊ" κατέγραψαν τις εξωτερικές απειλές για τη Ρωσία το 2016

Κύρια διεθνής απειλή για τη Ρωσία παραμένει η πολιτική των ΗΠΑ με στόχο την αποδυνάμωση της Ρωσίας. Κίνδυνος για τη χώρα είναι, επίσης, η τρομοκρατία, μια πιθανή σύγκρουση με την Τουρκία, ενώ, στις άμεσες απειλές δεν περιλαμβάνεται η Ουκρανία, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας "Ιζβέστια", που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, επικαλούμενο την έκθεση "Διεθνείς απειλές-2016".

Την έκθεση θα παρουσιάσουν στις 29 Μαϊου η λέσχη "Βαλντάϊ" και ο οργανισμός "Εξωτερική Πολιτική".

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, ο διευθυντής προγράμματος της λέσχης "Βαλντάϊ", Αντρέϊ Σουσεντσόφ, στην πραγματικότητα, τώρα υπάρχουν δύο προσεγγίσεις για την αξιολόγηση της πολιτικής των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την πρώτη προσέγγιση, ορισμένοι πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ εσκεμμένα επεδίωξαν να αποδυναμώσουν τη Ρωσία, και, σύμφωνα με τη δεύτερη προσέγγιση, οι Αμερικάνοι έμμεσα βλάπτουν τα συμφέροντα της Ρωσίας για την επίτευξη των στόχων τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά την επιτυχία των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων στη Συρία, η Ρωσία άρχισε να βρίσκει έναν νέο φορέα στις σχέσεις με τη Δύση. «Η Ρωσία καθιερώνεται ως ηγετική δύναμη στη Μέση Ανατολή, που μπορεί να διεξάγει αποτελεσματικά εκστρατευτική στρατιωτική εκστρατεία», — αναφέρει η έκθεση.

Οπως έχει αναφερθεί, η συμμετοχή της Ρωσίας στη Συρία μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση με την Τουρκία."Επήλθαν τροποποιήσεις στα ρωσικά σχέδια άμυνας μέχρι το 2020. Διεξάγονται ασκήσεις όπου επεξεργάζονται σενάρια σύγκρουσης με την Τουρκία. Ομως και η Τουρκία διεξάγει ασκήσεις, στρατολογεί εφέδρους", εξηγεί ο Σουσεντσόφ.

Η έκθεση, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα, κάνει επίσης λόγο για τρομοκρατική απειλή στη Ρωσία, από ισλαμιστές ριζοσπάστες. Θα συνεχισθεί αυτό, ακόμη και στην περίπτωση πλήρους νίκης των τρομοκρατών στη Συρία, δηλαδή οι «πιό πολύτιμοι στρατιώτες και επικεφαλής πιθανόν να μετακινηθούν από τη Συρία σε άλλες χώρες με αδύναμες κυβερνήσεις (Ιράκ, Λιβύη, Μαλί, Αφγανιστάν, Σομαλία και άλλες), όπου θα μπορούν να συνεχίσουν τις καταστροφικές τους δραστηριότητες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών απειλών θεωρείται και μία πιθανή αύξηση της έντασης στην Άπω Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία, όπου υπάρχει αντιπαράθεση της Κίνας με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της. Σημειώνεται ότι στη λίστα δεν υπάρχουν άμεσες απειλές από την Ουκρανία", η οποία, αργά αλλά σταθερά, περνάει στην κατηγορία των λεγόμενων ψυχρών συγκρούσεων».

Πηγή: www.ria.ru