ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας
© Sputnik/ Irina Kalashnikova
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας

του Σωτήρη Σιδέρη, δημοσιογράφου  

Στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις 24 Μαρτίου αποφασίστηκε η ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας στα αεροδρόμια, ενώ εξέχουσα θέση έχει και η πολιτική ελέγχου του διαδικτύου προκειμένου να εντοπίζονται οι επικοινωνίες τρομοκρατικών ομάδων και να αποτρέπονται δολοφονικές επιθέσεις.

Προφανώς περισσότερα μέτρα θα ανακοινωθούν με το πέρασμα του χρόνου καθώς η αντιτρομοκρατική πολιτική της ΕΕ και γενικότερα η πολιτική ασφάλειας, απαιτεί πολλά περισσότερα μέτρα που δεν θα είναι μόνο αστυνομικά.

Τον προσεχή Ιούνιο, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, θα παρουσιάσει στην Σύνοδο Κορυφής την εισήγησή της για την αναθεωρημένη στρατηγική ασφάλειας της ΕΕ. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τώρα στις Βρυξέλλες, αλλά και εξαιτίας της αποσταθεροποίησης πολλών χωρών της λεκάνης της Μεσογείου, είναι σαφές ότι η ΕΕ έχει ανάγκη από ευρύτερες πολιτικές συνεργασίες για να εμπεδωθεί ένα αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες της Ευρώπης και όχι μόνο.

Στα κείμενα που επεξεργάζεται το επιτελείο της κ. Μογκερίνι είναι σαφές ότι στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο μας, οι τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο το διαδίκτυο, τις μετακινήσεις πληθυσμών από εμπόλεμες περιοχές για να στρατολογούν συνεργάτες τους, ενώ πολλοί νέοι που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και σπούδασαν σε ευρωπαϊκές χώρες επηρεάζονται από την προπαγάνδα μίσους του τζιχαντιστών.

Σε ένα έγγραφο εργασίας η κ. Μογκερίνι αναφέρεται στην αποσταθεροποιημένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ σημειώνει περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι, γεγονός που δημιουργεί τις προυποθέσεις για να βρουν πρόσφορο έδαφος οι επιρροές των τρομοκρατών. Παράλληλα επισημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή, η φτώχεια και οι ανισότητες οδηγούν σε περισσότερες και βίαιες συγκρούσεις.

Κατά συνέπεια, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστιες προκλήσεις ασφαλείας, αλλά για να ανταποκριθεί με επιτυχία στο δύσκολο αυτό έργο απαιτείται συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, μια στρατηγική ασφάλειας χωρίς αποκλεισμούς με χώρες των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι είναι αναγκαία η εμπλοκή της Ρωσίας προκειμένου να υπάρξει μια βιώσιμη αρχιτεκτονική ασφάλειας, αλλά και να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις, επισημαίνοντας την ανάγκη επίσης, η ΕΕ να συνεχίσει να επενδύει στην προνομιακή σχέση που έχει με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Να σημειωθεί επίσης ότι η ΕΕ συνδυάζει την ενεργειακή της πολιτική με την πολιτική ασφάλειας και όλα μαζί θέτουν στο κέντρο της συζήτησης την ανάγκη αντιμετώπισης πολλαπλών απειλών, αλλά και την υπεράσπιση της Δημοκρατίας.

Η κρίση της Συρίας ανέδειξε την πολυπλοκότητα των διεθνών σχέσεων. Μια κρίση μπορεί να ξεσπάσει ξαφνικά, αλλά για να επιλυθεί μπορεί να περάσουν χρόνια. Η ΕΕ βιώνει πολλές κρίσεις, οικονομική, προσφυγική, πολιτισμική, κρίση συνοχής και έχει πρόβλημα στην διαχείριση κρίσεων. Οι εβδομάδες που απομένουν για να συζητηθεί και να αποφασιστεί η νέα στρατηγική ασφάλειας, είναι πολύ σημαντικές για το μέλλον της ίδιας της ΕΕ. Τα προβλήματα ασφάλειας είναι πρωτίστως πολιτικά και όχι αστυνομικά. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις δημιουργούν τις προυποθέσεις για μια επανατοποθέτηση της ευρωπαικής στρατηγικής, εκφράζονται όμως από πολλές πλευρές προβληματισμοί, αν η ΕΕ θα καταφέρει να γυρίσει σελίδα ή θα επιβεβαιώσει την κρίση που διέρχεται.

Υπό αυτό το πρίσμα η φράση «αρχιτεκτονική ασφάλειας» έχει καθοριστική σημασία και ίσως δημιουργεί ελπίδες ότι αυτή τη φορά η ΕΕ θα δημιουργήσει ισχυρά θεμέλια για μόνιμη συνεργασία με την Ρωσία, την Κίνα, αλλά και τις χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Σημαντικό ρόλο σε μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Μια διεθνή διάσκεψη για την ασφάλεια εξήγγειλε η Γερμανία, ελπίζεται όμως ότι θα είναι προς την σωστή κατεύθυνση και κυρίως δεν θα υποκαταστήσει την ΕΕ ως θεσμό. Γιατί μέχρι τώρα οι διαχωρισμοί στις συνόδους των Βρυξελλών μόνο αρνητική επίπτωση έχουν.  

*Τα κείμενα δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι της ιστοσελίδας