ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Δύση βάζει τον Ερντογάν στη “γωνία”,αλλά δεν τον διαγράφει από τον κατάλογο των “δικών της”
© Sputnik/Russian Presidential Press Office
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Δύση βάζει τον Ερντογάν στη “γωνία”,αλλά δεν τον διαγράφει από τον κατάλογο των “δικών της”

του Βλαντιμίρ Αρντάγιεφ, πολιτικού σχολιαστή του πρακτορείου «Η Ρωσία σήμερα»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκίνησε την Τρίτη, πενθήμερη επίσκεψη του στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα παραστεί στην συνάντηση κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια στην οποία συμμετέχουν περίπου 50 χώρες. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του ο Ερντογάν προγραμματίζει να συναντηθεί με εκπροσώπους των επιχειρηματικών και ακαδημαϊκών κύκλων, της τουρκικής και μουσουλμανικής κοινότητας, ενώ έχει προγραμματισθεί να παραστεί στα εγκαίνια του τουρκικο- αμερικανικού πολιτιστικού κέντρου στην πολιτεία του Μέριλαντ.

“Ερντογάν  Go Home”: Πώς εξελίχθηκαν οι σχέσεις  Ομπάμα - Ερντογάν
Πριν αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες έγινε γνωστό ότι μια συνάντηση την οποία ο Ερντογάν προσδοκούσε, ενδέχεται να μη γίνει και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και οικοδεσπότη της συνάντησης κορυφής, στον οποίο ο τούρκος πρόεδρος πρότεινε να παραστούν μαζί στα εγκαίνια του πολιτιστικού κέντρου στο Μέριλαντ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε, ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης κορυφής ο επικεφαλής της αμερικανικής κυβέρνησης έχει προγραμματίσει μόνο μια διμερή συνάντηση με τον κινέζο ηγέτη. Όσον αφορά τον Ερντογάν, ο Ομπάμα συναντήθηκε μαζί του τον Νοέμβριο στην συνάντηση της G20 στην Τουρκία ενώ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία τον Φεβρουάριο. Στη γλώσσα της διπλωματίας κάτι τέτοιο μπορεί να ερμηνευτεί και ως κατηγορηματική άρνηση.

Ο Ερντογάν δεν πίστεψε την ανακοίνωση και ήδη στο αεροδρόμιο, πριν αναχωρήσει, δήλωσε ότι ευελπιστεί ότι θα συναντήσει τον επικεφαλής του Λευκού Οίκου.

«Ο Ερντογάν έχει προβλήματα»

Θα έλεγε κανείς ότι ο διεθνής τύπος δεν έδωσε τυχαία ιδιαίτερη σημασία σ' αυτό το μεμονωμένο γεγονός. Η Δύση άρχισε να ενοχλείται όλο και περισσότερο με την πολιτική της Άγκυρας και η ενόχληση αυτή γίνεται όλο και πιο αισθητή. Εκτός από τις συνήθεις αφορμές που τροφοδοτούν την ενόχληση αυτή, και οι οποίες έγιναν πλέον τετριμμένες όπως είναι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ελευθερία του λόγου στην Τουρκία, η «ισλαμική παρέκκλιση» του ηγέτη της, οι ροές των μεταναστών που κατευθύνονται στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, προέκυψαν και άλλες.

Πρόκειται για τα όσα μεταδίδονται και αφορούν την εκπαίδευση μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία (το ΙΚ έχει τεθεί εκτός νόμου στην Ρωσία) και τις επιδρομές που πραγματοποιούν τούρκοι στρατιωτικοί στις περιοχές των σύρων κούρδων στη Βόρειο Συρία. Μεταξύ άλλων οι ΗΠΑ θεωρούν τα ένοπλα τμήματα αυτοάμυνας των κούρδων είναι συμμάχοι τους στον πόλεμο κατά του ΙΚ.

Οι γεμάτες οργή δηλώσεις που έκανε την Δευτέρα ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στους δυτικούς διπλωμάτες που παρίσταντο στην αίθουσα του δικαστηρίου όπου δικάζονταν οι δημοσιογράφοι της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, επειδή αποκάλυψαν ότι η Τουρκία εξοπλίζει του σύρους τουρκομάνους, έριξαν λάδι στη φωτιά.

Την ίδια μέρα έγινε γνωστό ότι ο πρέσβης της Γερμανίας στην Άγκυρα, Μάρτιν Έρντμαν κλήθηκε στο τουρκικό Υπουργείο των Εξωτερικών σε σχέση με την σατιρική εκπομπή που μεταδόθηκε από το γερμανικό κανάλι ARD, στην οποία τον σατίριζαν για την λατρεία που έχει στην πολυτέλεια και για τις διώξεις που ασκεί κατά των δημοσιογράφων στη ίδια του τη χώρα.

«Ο Ερντογάν έπαψε να είναι για τη Δύση, «δικός τους», από τη στιγμή που άρχισε τις επιθέσεις κατά των κούρδων. Η επιδεικτική άρνηση του Ομπάμα να τον συναντήσει, σχετίζεται με τις διώξεις κατά των δημοσιογράφων, τις επιθέσεις κατά των δυτικών διπλωματών με την αρκετά κακεντρεχή σάτιρα για τον ίδιο που προβλήθηκε στην γερμανική τηλεόραση.

Από τον πρόεδρο της Τουρκίας δεν αποστασιοποιείται μόνο ο Ομπάμα, αλλά και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Με όλα αυτά τα δεδομένα, για τον Ερντογάν δημιουργούνται αρκετά σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις του με τη Δύση», εκτιμά ο ρώσος εμπειρογνώμονας του Κέντρου Πολιτικής Συγκυρίας της Ρωσίας Ντμίτρι Αμπζάλοφ.

«Ο Ερντογάν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πιο δύσκολη θέση, σε όλη την διάρκεια της προεδρικής του θητείας, ενώ η Τουρκία έχει χρόνια να βρεθεί αντιμέτωπη μ' ένα τόσο δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον», δήλωσε —αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί- ο πρόεδρος του «Συμβουλίου Εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής» Φιοντόρ Λουκιάνοφ.

Ο Τούρκος ηγέτης τα κατάφερε να τσακωθεί με τους πάντες, να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις «σε όλα τα μέτωπα». Αρχικά, διέρρηξε τις σχέσεις του με όλες τις γειτονικές χώρες, με τελευταία τη Ρωσία. Μετά από αυτό η ρήξη προχώρησε παραπέρα, μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών της Ευρώπης και τώρα έφθασε και στις ΗΠΑ, εκτιμά ο Λουκιάνοφ.

«Την Τουρκία την περιμένουν δύσκολες μέρες»

Οι σχέσεις του Ερντογάν με τους ευρωπαίους ηγέτες, όπως λέει ο Φιόντορ Λουκιάνοφ, εξελίσσονται όλο και πιο δραματικά. Σήμερα η Ευρώπη σε σημαντικό βαθμό εξαρτάται από την Τουρκία, και παρότι ο Ερντογάν το αξιοποιεί αυτό επιδεικτικά και στο έπακρο, οι χώρες της Ε.Ε παρόλα αυτά αναγκάζονται διαρκώς να κάνουν συμβιβασμούς μαζί του.

«Ωστόσο με την πρώτη ευκαιρία- γράφει ο Λουκιάνοφ- οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ανταμείψουν τον τούρκο συνάδελφο τους, επειδή τους αντιμετωπίζει ταπεινωτικά».

Στις 18 Μαρτίου οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου σύναψαν «συμφωνία για το μεταναστευτικό», βάσει της οποίας όλοι οι παράτυποι μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία, θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία, και θα ανταλλάσσονται με πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία. Η Τουρκία λαμβάνει από τις Βρυξέλλες οικονομική βοήθεια ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι πολίτες της θα μπορούν να μετακινούνται στην Ε.Ε χωρίς να χρειάζονται βίζα, ενώ πήρε την υπόσχεση για την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η σύναψη αυτής της συμφωνίας, ήταν αποτέλεσμα ενός μακροχρόνιου παζαριού, στο οποίο η Άγκυρα επιδίωκε πολύ περισσότερα οφέλη για την ίδια, υποστηρίζει ο Ντμίτρι Αμζάλοφ.

«Στην πραγματικότητα, περιμένουν δύσκολες μέρες την Τουρκία. Η οικονομία της χώρας που εισέρχεται στην τουριστική περίοδο, θα δεχθεί ένα σοβαρό πλήγμα εξαιτίας της απουσίας ρώσων τουριστών. Και αυτό αφορά μάλιστα τα παράλια της που είναι και οι πιο αναπτυγμένες περιοχές της Τουρκίας. Το τίμημα είναι πολύ υψηλό, και αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μαζί και η αμερικανική κυβέρνηση, υιοθετήσουν ορισμένες πρωτοβουλίες ώστε να μειωθεί σημαντικά ο αριθμό των τουριστών από τις δυτικές χώρες, η κατάσταση στη χώρα μπορεί να αποβεί καταστροφική» ισχυρίζεται ο Ντμίτρι Αμπζάλοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιδείνωση των σχέσεων του Ερντογάν με τον δυτικό κόσμο, μπορεί σε τελική ανάλυση να οδηγήσει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις επόμενες βουλευτικές εκλογές σε μια καταστροφική ήττα.

Ο Ερντογάν για την Δύση παραμένει «δικός τους».

Οι αντιθέσεις που αναδείχθηκαν μεταξύ του τούκρου ηγέτη και τους ηγέτες αρκετών δυτικών χωρών, δεν πρέπει να αξιολογούνται ως αντιθέσεις γενικά μεταξύ του Ερντογάν και των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Κέντρου Αναλύσεων των κρίσεων στη Μέση Ανατολή του Ινστιτούτου ΗΠΑ και Καναδά της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Αλεξάντρ Σουμίλιν.

«Με βάση τις κύριες ενδείξεις και λαμβάνοντας υπ όψιν τις βασικές κατευθύνσεις συνεργασίας των ΗΠΑ με την Τουρκία, δεν αναδεικνύεται καμία σημαντική αντίθεση. Ο Ομπάμα δεν έχει διαφωνίες μόνο με τον Ερντογάν, αλλά στην ουσία με όλους τους ηγέτες των αραβικών χωρών και του Ισραήλ. Αυτό αποτελεί πλέον σύνηθες φαινόμενο. Στην περίπτωση αυτή μάλιστα το ζήτημα αυτό σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο την προσωπικότητα του Ομπάμα. Όλα αυτά δεν αντικατοπτρίζουν την γενική πολιτική κατεύθυνση των Ηνωμένων Πολιτειών και — όπως λέει ο αναλυτής- του χρόνου ο Λευκός Οίκος θα έχει νέο πρόεδρο, ο οποίος αναμφίβολα θα βελτιώσει εκείνες τις σχέσεις που έχουν επιδεινωθεί σήμερα».

Μάλιστα ο Αλεξάντρ Σουμίλιν θεωρεί ότι «καμία επιδεικτική ακύρωση της συνάντησης του Ερντογάν από μέρους του Ομπάμα δεν έγινε, επειδή απλά δεν είχε προγραμματισθεί εξ αρχής».

«Παρότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οδήγησε τη χώρα του σε μια εξαιρετικά περίπλοκη κατάσταση, θα ήταν πρόωρο, να ειπωθεί ότι εφεξής ο ίδιος θα συμπεριληφθεί σε κάποιο κατάλογο «παλιανθρώπων» με τον οποίο κανείς δεν θέλει να έχει σχέσεις», υποστηρίζει ο Φιόντορ Λουκιάνοφ.

«Η κατάσταση στον κόσμο αλλάζει πολύ γρήγορα, μπροστά στα μάτια μας το άσπρο γίνεται μαύρο, και αντίστροφα. Θα έλεγε κανείς ότι τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ, τον είχαν εντελώς ξεγράψει, αλλά όμως να που σε μεγάλο βαθμό χάρη στη Ρωσία, η κατάσταση άλλαξε και ετοιμάζονται όπου να ‘ναι να τον διαγράψουν απ΄τον κατάλογο των «παλιανθρώπων». Και αν αύριο ο Ερντογάν καταφέρει να αλλάξει συμπεριφορά η αισθανθεί ότι και πάλι είναι αναγκαίος, τότε όλοι στη Δύση θα κάνουν σαν να μη συνέβη τίποτα το ιδιαίτερο», καταλήγει ο Φιόντορ Λουκιάνοφ.

*Τα κείμενα δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι της ιστοσελίδας

Πηγή: www.ria.ru